blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων
"Παράπονα κάνουν οι αδύναμοι. Εμείς είμαστε η πιο δυνατή ομάδα!"




Η νεοσύστατη Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων αποτελεί την ομάδα εκείνη που μάς δείχνει ότι το ποδόσφαιρο κι ο αθλητισμός στην ολότητά του έχουν μια άγρια ομορφιά, ένα υπόβαθρο βαθιάς πίστης και προσήλωσης στο στόχο και, φυσικά, προκαλούν την ανάπτυξη σπάνιων συναισθημάτων που ξεπερνούν αυτά της -τυπικής και χιλιοειπωμένης- υπερηφάνειας.

Η Νίκη Συρίγου και το “Campeones.gr” βούτηξαν στο βάθος της ομάδας αυτής θέτοντας ερωτήματα και κερδίζοντας απαντήσεις για την παρουσίαση αυτού του τόσο ιδιαίτερου συγκροτήματος που δεν είναι, δυστυχώς, ακόμα, ευρέως γνωστό, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει μεγάλα, αν και σταθερά, βήματα όντας, μάλιστα, έτοιμο να πάρει μέρος στο EURO 2021 στην Κρακοβία της Πολωνίας!

Ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Καδδάς, κι ο ψυχολόγος – βοηθός προπονητή της ομάδας, Δημήτρης Πετρούνιας, απάντησαν με υπομονή και διάθεση σ’ όλες τις ερωτήσεις μας στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε μια όσο πιο σφαιρική εικόνα της “οικογένειας” αυτής.

Ας αφήσουμε, ωστόσο, τις εισαγωγές στην άκρη κι ας ξεκινήσουμε, διότι οι άνθρωποί της έχουν πολλά να σού πουν αλλά να σού ζητήσουν και κάτι… Για πάμε, λοιπόν…

Παναγιώτης Καδδάς – Πρόεδρος

Ποιος ή ποιοι είναι οι ρόλοι σας στην ομάδα;

«Έχω την τιμή και την υπερηφάνεια να είμαι ο Πρόεδρος του οργανισμού κι ασχολούμαι με το διοικητικό κομμάτι της εθνικής ομάδας, σε συνεννόηση, πάντα, με τον Τεχνικό Διευθυντή, τον προπονητή και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Είμαι μέλος στην Τεχνική Επιτροπή (Technical Committee) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EAFF) για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στην Ευρώπη.».

Πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας αυτής;

«Η ομάδα προέκυψε απ’ τον Τεχνικό Διευθυντή και ταμία τώρα του οργανισμού μας (Σύνδεσμος Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό Ελλάδας-AMPUTEE FOOTBALL HELLAS Association), Άρη Μαυρόπουλου (υποψήφιος διδάκτωρ και καθηγητής Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής), που είδε κάποια βίντεο στο youtube σχετικά με το άθλημα, το Φεβρουάριο του 2016.

Έπειτα από επικοινωνία με την E.A.F.F. (European Amputee Football Federatioη), πήγε στην Πολωνία μαζί με έναν προπονητή ποδοσφαίρου και δυο αθλητές με ακρωτηριασμό, συμμετείχαν σ’ ένα προπονητικό camp, πήρε την τεχνογνωσία, κι επιστρέφοντας, μέσω των επαφών του στο χώρο των αθλητών ΑμεΑ και μέσω διάδοσης από στόμα σε στόμα απ’ τους αθλητές που συμμετείχαν, συγκεντρώθηκε το πρώτο γκρουπ, έγινε το πρώτο προπονητικό Camp στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2016, παράλληλα με τις EUROPEAN AMPUTEE FOOTBALL WEEKS στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πριν το Camp, οι αθλητές που ξεκίνησαν και συμμετείχαν, προπονούνταν μια φορά την εβδομάδα σε κάποιο γήπεδο. Οι λόγοι που παρακίνησαν το ξεκίνημα ενός νέου αθλήματος για ΑμεΑ στη χώρα μας είναι πως είδαμε ότι υπάρχει προοπτική στο άθλημα, και, γενικά, η ενασχόλησή μας με το αθλητικό σωματείο ΑμεΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟΙ μας είχε, ήδη, δείξει τον δρόμο της ανάπτυξης και καλλιέργειας αθλημάτων γι’ άτομα μ’ αναπηρία.».


Ποιοι οι βασικοί κοινωνικοί κι αγωνιστικοί στόχοι της ομάδας;

«Ο κοινωνικός στόχος της ομάδας είναι κοινός με κάθε άθλημα για τα ΑμεΑ. Η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν ορισμένες “οδοί”, τρόποι, που επιτρέπουν στ’ άτομα μ’ αναπηρία να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία μας, κάτι που είναι απαραίτητο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους. Μία απ’ αυτές τις οδούς, είναι κι ο αθλητισμός. Μπορούν ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό είτε για να “ξεσκάσουν” και να νιώσουν σωματικά και πνευματικά καλύτερα, είτε ακολουθώντας ένα πιο έντονο πρόγραμμα σε υψηλότερο επίπεδο. Το σώμα, από μόνο του, δεν κάνει τον αθλητή, αλλά οι πνευματικές ικανότητές του. Οι σωματικοί περιορισμοί δε θα πρέπει ν’ αποκλείουν όσους διακατέχονται απ’ αθλητικό πνεύμα.

Όσον αφορά τους στόχους μας σ’ αγωνιστικό επίπεδο, αυτοί είναι οι ίδιοι που έχει μια ομάδα σ’ ένα οποιοδήποτε άθλημα. Ν’ ανεβούμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του EURO, το Σεπτέμβρη του 2021, κι ευελπιστούμε, μέσω των αποτελεσμάτων μας, να λάβουμε μέρος στο επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο (ΜUNDIAL) του 2022.».

Πως γίνεται η διαλογή για την ένταξη αθλητών στην ομάδα;

«Οι αθλητές είναι άτομα που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Έρχονται σ’ επικοινωνία με την Εθνική Ομάδα είτε μέσω γνωστών (άλλων αθλητών), είτε μέσω των Social Media της ομάδας, λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις κι από εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογής του προπονητή και του τεχνικού επιτελείου ποιοι θα ενταχθούν και θα συμμετέχουν στις αποστολές και τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ακόμα, όμως, κι αν κάποιος χρειάζεται αγωνιστική βελτίωση και δεν είναι, προσωρινά, σε θέση να είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας, θα είναι μέλος ενός εκ των τριών ομάδων (clubs) που έχουν δημιουργηθεί κι εντάσσονται όλοι οι αθλητές, θ’ αγωνίζεται με την ομάδα του (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) στο Εθνικό Πρωτάθλημα και Κύπελλο που έχουμε σχεδιάσει κι οργανώσει.

Να διευκρινίσω εδώ, πως η Εθνική Ομάδα δεν είναι ένα “κλειστό club” για τους λίγους, αλλά ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος της, εφόσον η αγωνιστική του κατάσταση το επιτρέπει. Αυτό είναι, ακόμα, μια απ’ τις δουλειές του προπονητή – εκλέκτορα της Εθνικής. Κι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών φέρνει πάντα θετικό πρόσημο στην αγωνιστική ανάταση της ομάδας.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι παίκτες είναι εθελοντές. Ωστόσο, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό έχει επίκτητη αναπηρία, αναφέρω πως έχουμε αθλητές που έχουν αγωνιστεί και σ’ επαγγελματικό (SUPER LEAGUE) επίπεδο αλλά και σε ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Μπορείτε, λοιπόν, να διακρίνετε την ευκαιρία που δίνει αυτή η ομάδα, αυτό τ’ άθλημα. Κάποιος που έπαιζε ποδόσφαιρο και, λόγω κάποιου ατυχήματος ή ασθένειας,υπέστη ακρωτηριασμό, μπορεί να παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι σημαντικό κι εκπληκτικό!».




Από πόσους παίκτες αποτελείται η ομάδα;

«Κάθε ομάδα αγωνίζεται με 6 παίκτες γηπέδου κι έναν τερματοφύλακα. Οι αποστολές για τις διοργανώσεις αποτελούνται από 13 ποδοσφαιριστές (οι δυο τερματοφύλακες). Μπορεί να συμμετάσχουν περισσότεροι, αλλά στο φύλλο αγώνα της κάθε αναμέτρησης δηλώνονται δεκατρείς παίκτες.».

Ποιοι είναι οι κανονισμοί του παιχνιδιού και σε τι διαφέρουν απ’ το ποδόσφαιρο, όπως το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος;

«Οι βασικοί κανόνες είναι οι ίδιοι. Σα να παίζουν 7Χ7. Μόνο που παίζουν με πατερίτσες, χωρίς τα πρόσθετα μέλη. Δυο ημίχρονα των 25 λεπτών με δεκαπεντάλεπτη ανάπαυλα. Απεριόριστες αλλαγές (όπως στο μπάσκετ). Ένα μονόλεπτο time out για κάθε ομάδα σε κάθε ημίχρονο. Δεν υπάρχουν οφσάιντ. Δεν επιτρέπεται το τάκλιν. Αν η μπάλα ακουμπήσει σε πατερίτσα ηθελημένα, δηλαδή την σταματήσει ο παίκτης σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, δίνεται πέναλτι. Ο τερματοφύλακας έχει ακρωτηριασμό ή εγγενή ανωμαλία στο άνω άκρο (χέρι), σ’ αντίθεση με τους παίκτες γηπέδου που έχουν στο κάτω άκρο. Για το λόγο ότι αυτό θεωρείται πλεονέκτημα, δεν τού επιτρέπεται η έξοδος απ’ την περιοχή του, ακόμα κι αν η μπάλα είναι στον πόντο έξω απ’ τη γραμμή της. Ο τερματοφύλακας, στην περίπτωση που το παιχνίδι καταλήξει στα πέναλτι, δεν έχει δικαίωμα να εκτελέσει.».

Ποια είναι τα τουρνουά και οι διοργανώσεις όπου έχει πάρει μέρος η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων και ποιες οι σημαντικότερες διακρίσεις της; 

«Έχουμε λάβει μέρος στο EURO 2017 που έγινε στην Κωνσταντινούπολη όπου, μεταξύ 12 ομάδων, καταλάβαμε την 11 θέση, όντας μια νέα ομάδα που είχαμε ξεκινήσει ενάμιση χρόνο πριν. Όλα τα παιχνίδια του EURO 2017 μεταδόθηκαν μέσω “live streaming” κι ο τελικός, ο οποίος έγινε στο στάδιο VODAFONE ARENA της BESICTAS παρακολουθήθηκε από 41.000 θεατές και μεταδόθηκε ζωντανά από κρατικό κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης.

Τον Ιούνιο του 2017 αγωνιστήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Πολωνίας, ένα τουρνουά με 8 ομάδες, όπου κατακτήσαμε το βραβείο FAIR PLAY. Ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη ομάδα μας αντιμετώπισε άλλη ομάδα του AMPUTEE FOOTBALL. Έως τότε μόνο προπονούμασταν μεταξύ μας. Όλα τα παιχνίδια του τουρνουά μεταδόθηκαν σε “live streaming”.

Επίσης, λάβαμε μέρος σ’ ένα τουρνουά του Βελγίου, τον Οκτώβριο του 2018, αντιμετωπίζοντας τη μικτή ομάδα της Γερμανίας με τη Χοφενχάϊμ και την Εθνική Βελγίου, όπου καταλάβαμε την πρώτη θέση! Τα παιχνίδια καλύφθηκαν κι αυτά μέσω “live streaming”.».

Ποιες διοργανώσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα και ποιες είναι προγραμματισμένες για το μέλλον;

«Στη χώρα μας έχουν διοργανωθεί τρεις διεθνείς αναμετρήσεις. Τον Ιούνιο του 2018 αντιμετωπίσαμε την αναπτυξιακή (Β΄) Εθνική Ομάδα της Αγγλίας σε δυο παιχνίδια, τα οποία έγιναν στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς. Χάσαμε και τους δυο αγώνες. Στιγμιότυπα απ’ τα παιχνίδια έδειξε η ΕΡΤ και η NOVA.

Τον Μάιο του 2019 αντιμετωπίσαμε την Εθνική Ομάδα του Βελγίου στη Ρόδο σε δύο παιχνίδια, όπου στο πρώτο κερδίσαμε 3-0 και στο δεύτερο φέραμε ισοπαλία. Τα παιχνίδια μεταδόθηκαν σε “live streaming”.

Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου αντιμετωπίσαμε σε δυο, επίσης, παιχνίδια την Εθνική Ομάδα του Ισραήλ στη Δράμα, όπου τα κερδίσαμε αμφότερα! Το πρώτο με 5-1 και το δεύτερο με 3-0. Τα παιχνίδια μεταδόθηκαν ζωντανά απ’ το STAR βορείου Ελλάδος κι από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στις τρεις αυτές διοργανώσεις μάς βοήθησε ο Δήμος Κηφισιάς, ο Δήμος και η Περιφέρεια Ρόδου και Δωδεκανήσου, και η International Police Associationregion Δράμας αντίστοιχα. Τους ευχαριστούμε όλους και είμαστε υπόχρεοι για τη συμβολή τους και τις διοργανώσεις.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως το Σεπτέμβρη του 2017 αγωνιστήκαμε στο Ναύπλιο σε προσαρμοσμένο φιλικό παιχνίδι εναντίον μικτής ομάδας παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και “Legends” απ’ την ομάδα που κατέκτησε το EURO 2004, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπλίου και της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ των αγωνιζομένων ήταν οι Τραϊανός Δέλλας, Γιώργος Καραγκούνης, Νίκος Σαργκάνης, Ανδρέας Μπονόβας, Στράτος Αποστολάκης, Ηλίας Πουρσανίδης, Άγγελος Μπασινάς. Τα έσοδα διατέθηκαν προς χρηματοδότηση της Εθνικής μας Ομάδας και το παιχνίδι μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση απ’ την ΕΡΤ.

Όσον αφορά τις επερχόμενες διοργανώσεις στη χώρα μας, έχουμε προγραμματίσει το πρώτο Πρωτάθλημα με ονομασία AMPUTEE FOOTBALL LEAGUE με την παρουσία τριών ομάδων. Κατόπιν, θ’ακολουθήσει το Κύπελλο. Αναμένουμε άρση των μέτρων για τον ιό COVID-19, ώστε να επιτραπούν οι διοργανώσεις απ’ την ΓΓΑ και να ξεκινήσουμε.».

Ποια είναι η ανταπόκριση της ομάδας απ’ τον κόσμο;

«Στις διοργανώσεις που έχουμε παίξει στην Ελλάδα υπήρχε μικρή ανταπόκριση του κοινού. Οι περισσότεροι ήρθαν από περιέργεια ή επειδή ήταν φίλοι και συγγενείς των αγωνιζομένων. Στο τελευταίο διεθνές φιλικό μας παιχνίδι στη Δράμα μάς παρακολούθησαν περίπου τρεισήμισι χιλιάδες θεατές. Στα Social Media έχουμε 4.000 ακολούθους. Όνειρό μας είναι ν’ αποκτήσει η Εθνική Ομάδα το δικό της κοινό. Αυτό θα το καταφέρουμε με τον καιρό και, μεταξύ άλλων, μ’ αγωνιστική δράση εντός της χώρας μας, μέσω της προβολής στα ΜΜΕ, μέσω του χορηγού επικοινωνίας. Έχουμε προγραμματίσει κάποιες δράσεις, για να γίνει η ομάδα πιο δημοφιλής, αλλά, λόγω των μέτρων της πανδημίας, έχουμε αναστείλει όλες αυτές τις δραστηριότητες.».

Η ομάδα δεν είναι τόσο προβεβλημένη. Τι νομίζετε ότι φταίει γι’ αυτό;

«Αναφορές υπάρχουν. Κι από μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς μ’ εκπομπές και ραδιοφωνικά κι από ρεπορτάζ στον έντυπο ή τον ηλεκτρονικό τύπο. Είναι, όμως, απλές αναφορές ή μια εκπομπή το πολύ μισής ή μιας ώρας που θα πρέπει να την παρακολουθεί κάποιος τη συγκεκριμένη στιγμή, για να τύχει να δει την ομάδα. Εξαρτάται βέβαια κι απ’ την απήχηση του κοινού στο θέμα. Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διάθεση που θα έχει ο τηλεθεατής ή αναγνώστης εκείνη τη στιγμή και είναι και κατά κάποιο τρόπο θέμα κοινωνικής αποδοχής. Αν είναι της αντίληψης να μη δω τώρα άτομα μ’ αναπηρία και μού χαλάσει η διάθεση, διότι υπάρχει, δυστυχώς, κι αυτή η άποψη, θ’ αλλάξει κανάλι ή δε θα διαβάσει τ’ άρθρο, δε θα μπει στην αναφορά. Θα το περάσει επιδερμικά και θα το ξεχάσει μετά από λίγο. Το δυσκολότερο αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της πανδημίας με τον  COVID19, ο οποίος δε μάς επιτρέπει να έχουμε είτε αγωνιστική δράση για ν’ “ακουστούμε” ή να κάνουμε άλλες ενέργειες για να “μπούμε” στη συνείδηση και στον οπτικό ορίζοντα του μέσου αναγνώστη, ακροατή ή τηλεθεατή.».

Ποιο πρόγραμμα ακολουθεί τώρα η ομάδα και ποιοι είναι οι άμεσοι αγωνιστικοί της στόχοι;

«Η Εθνική Ομάδα αυτή τη στιγμή δεν προπονείται, λόγω των μέτρων της Πολιτείας για τον ιό COVID-19. Εάν είχαμε συσταθεί σαν Ομοσπονδία, θα μπορούσαμε να προπονούμαστε, γιατί μετέχουμε στο EURO. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί, ακόμα, λόγω διαδικασιών σύστασης. Θα γίνει σύντομα. Τώρα γίνονται ατομικές προπονήσεις από κάθε αθλητή/ποδοσφαιριστή με πρόγραμμα που τούς έχει δοθεί απ’ τον προπονητή, ανάλογα τον καθένα.

Υπό κανονικές συνθήκες γίνεται μια προπόνηση την εβδομάδα για τους ποδοσφαιριστές της Αθήνας υπό την επίβλεψη του προπονητή και του Τεχνικού Διευθυντή, ενώ οι υπόλοιποι, που δε βρίσκονται στην Αθήνα, ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε μια φορά το μήνα να συγκεντρώνουμε τους αθλητές της βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και να προπονούνται ομαδικά απ’ το τεχνικό μας επιτελείο, τ’ οποίο μεταβαίνει εκεί αυθημερόν γι’ αυτό το λόγο.

Οι αγωνιστικοί στόχοι είναι μια καλή εμφάνιση στο EURO2021 του Σεπτεμβρίου στην Κρακοβία (Πολωνία) και, ει δυνατόν, “πλασάρισμα” στην 8άδα (συμμετέχουν 16 ομάδες), που θα μάς δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή μας, για πρώτη φορά, στο MUNDIAL του 2022, τ’ οποίο πιθανόν θα γίνει κάπου στην Ευρώπη.».

Που προπονείται η ομάδα;

«Η Εθνική Ομάδα προπονείται μια φορά την εβδομάδα στο γήπεδο της Τερψιθέας, τ’ οποίο μάς το έχουν διαθέσει αφιλοκερδώς και θα ήθελα να τούς ευχαριστήσω γι’ αυτό, και σαν back up σ’ ένα γηπεδάκι 5Χ5 της Μεταμόρφωσης, τ’ οποίο έχει έδρα ο Οργανισμός. Κι αυτό μάς το έχει θέσει αφιλοκερδώς ο Δήμος στη διάθεση μας μια φορά την εβδομάδα.

Αναμένουμε (δυο και, πλέον, χρόνια τώρα) να πάρει άδεια λειτουργίας το Διαδημοτικό Νέο Γήπεδο των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης που είναι διαστάσεων 7Χ7, ιδανικό για εμάς, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, όπως μάς έχουν υποσχεθεί.

Αυτό το γήπεδο είναι σε χρήση απ’ αρτιμελείς αθλητές κι ακαδημίες, αλλά όχι από εμάς, λόγω της δύσκολης προσβασιμότητας. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή εντός του νέου έτους θα δοθεί η πολυπόθητη άδεια λειτουργίας. Κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Μεταμόρφωσης για ό,τι έκανε και θα κάνει πάνω σ’ αυτό.».

Ελλάδα - Ισραήλ, Σεπτέμβριος 2019


Υπάρχει οικονομική ή οποιασδήποτε μορφής βοήθεια απ’ το κράτος;

«Έως τώρα δεν είχαμε καμία οικονομική βοήθεια ή συνεισφορά απ’ το κράτος. Αυτό, πλέον, ευελπιστούμε πως θ’ αλλάξει, σύμφωνα με τη σύσταση σε Ομοσπονδία βάσει του νέου νόμου για την αθλητική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2020.».

Σε περιπτώσεις διακρίσεων εξασφαλίζονται πριμ ή οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση για τους παίκτες;

«Πριμ από οικονομικής άποψης δεν υπάρχουν για κανέναν. Όταν συσταθούμε σαν Ομοσπονδία και υπάρξει διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, θ’ ακολουθηθεί το μοτίβο των άλλων ομαδικών αθλημάτων, τ’ οποίο, βάσει νόμου, προβλέπει κάποιες απολαβές.».

Πως καλύπτονται τα έξοδα της ομάδας;

«Το σύνολο των εξόδων μας καλύφθηκε έως τώρα από χορηγίες ή δωρεές ιδρυμάτων, φορέων κι εταιρειών. Ενδεικτικά θ’ αναφέρω το ίδρυμα Καρέλια, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, και τις εταιρείες Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, VESSALIUS, Μεσόγειος Α.Ε. και HELECTOR. Έτσι, καλύπτεται ο εξοπλισμός μας σ’ αθλητικό υλικό (ένδυση κι όργανα), τα ταξίδια μας (αεροπορικά εισιτήρια) και τα έξοδα συμμετοχής (ENTRY FEE), τα οποία, συνήθως, περιλαμβάνουν και διαμονή συν σίτιση, σε κάθε διοργάνωση. Το ποσό βέβαια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού, για παράδειγμα, τα Entry Fee για το EURO είναι 5000€.».

Υπάρχει ενδιαφέρον απ’ την πλευρά των χορηγών;

«Το ενδιαφέρον των χορηγών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και συνθήκες. Βασικό σημείο είναι η χρονική στιγμή που θα γίνει η επαφή κι αν υπάρχει κάποιος με προσωπική γνωριμία, για να βοηθήσει και να τρέξει μ’ οποιονδήποτε τρόπο τη χορηγία.

Εμείς ως Εθνική Ομάδα, έχοντας πάρει άδεια απ’ την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EAFF), μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε χορηγό προβολή του λογότυπου της εταιρείας του στη φανέλα ή στο μανίκι ή σ’ άλλα σημεία της αθλητικής αγωνιστικής εμφάνισης. Πιστεύω πως δεν είναι αμελητέο πράγμα να διαφημίζεσαι σε φανέλα Εθνικής Ομάδας ΑμεΑ. Αυτό, όμως, θα πρέπει να θέλει να το κατανοήσει ο διαφημιζόμενος.

Γενικά, υπάρχει δυσκολία από μια εταιρεία να δώσει κάποιο μεγάλο ποσό, ακόμα και να μη δώσει χρήματα, αλλά να καλύψει κάποια έξοδα, όπως είναι τα αεροπορικά εισιτήρια, με τιμολόγια απευθείας στην εταιρεία.

Προσπαθούμε με μικρότερα ποσά να μαζέψουμε περισσότερους χορηγούς. Τώρα με την πανδημία αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επικοινωνίας αλλά και διάθεσης και προσφοράς. Ελπίζουμε απ’ του χρόνου το Μάρτιο ν’ αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, γιατί έχουμε κι ένα EURO που πρέπει να πληρώσουμε και να συμμετάσχουμε.».

Υπάρχουν διαφορές, ως προς την αποδοχή, τις χορηγίες ή τις υποδομές, της ομάδας μ’ αντίστοιχες του εξωτερικού;

«Διαφορές υπάρχουν, αλλά δεν είναι τεράστιες. Από θέμα αποδοχής, αυτή τη στιγμή, είμαστε σε καλύτερο επίπεδο μεταξύ των 18 μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Βέβαια, έχουμε προσπαθήσει πολύ σ’ αυτόν τον τομέα. Καταφέραμε με πολύ κόπο, ώστε να θεσπιστεί νόμος που να μάς επιτρέπει να γίνουμε Ομοσπονδία υπό την ΓΓΑ. Αυτό συνέβη με το νέο αθλητικό νόμο του Υφυπουργού κυρίου Λευτέρη Αυγενάκη που μάς συμπεριέλαβε στη μεταρρύθμιση. Είμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Τον ευχαριστούμε που μάς άκουσε, εξέτασε την ορθότητα των αιτημάτων μας και νομοθέτησε. Πιστεύω πως τα οφέλη μετά απ’ αυτό θα είναι πολλά και ποικίλα. Είμαστε σε καλό δρόμο.Ακόμα και προηγμένες χώρες στο ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων της Ευρώπης δεν έχουν αυτή την ευκαιρία.

Βέβαια, έχουν καλύτερη αποδοχή απ’ τους υποστηρικτές και τους χορηγούς συγκριτικά μ’ αυτή που είχαμε εμείς έως τώρα. Φανταστείτε πως μεγάλη αθλητική εταιρεία έκανε τριετές συμβόλαιο με την αντίστοιχη Εθνική Ομάδα της Αγγλίας γι’ αθλητικό υλικό, χορηγώντας, ακόμα, και παπούτσια και τέσσερις διαφορετικές εμφανίσεις! Εμείς απευθυνθήκαμε στην ίδια εταιρεία, για να μάς δώσει προσφορά, να πληρώσουμε δηλαδή, για εμφανίσεις και, παρά τα τηλεφωνήματα προς τους υπεύθυνους, αλλά και τα ραντεβού, τα οποία ζητήσαμε, ώστε να τούς ενημερώσουμε, δεν απάντησαν, καν, στο αίτημά μας. Αυτό συνέβη και μ’ άλλες δυο εταιρείες αθλητικών ειδών. Δεν μάς απαντούν στα mail κι ούτε ανταποκρίνονται στα τηλεφωνήματά μας. Θα τ’ αποκαλούσα απαξίωση κι αδιαφορία.

Από θέματα υποδομών, γηπέδου δηλαδή, έχουμε κάποια δυσκολία. Οι Δήμοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις τοπικές ομάδες και τις τοπικές ακαδημίες, οι οποίες είναι πολλές, μ’ αποτέλεσμα να μη βρίσκουμε ώρες που να βολεύουν τους αθλητές μας για προπόνηση, καθώς είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και τα πρωινά δουλεύουν ή σπουδάζουν. Κάνουμε προπόνηση σε γήπεδα ακατάλληλα ως προς το μέγεθος, σε 5χ5 δηλαδή. Υπάρχει ένα γήπεδο στην Τερψιθέα όπου μια φορά την εβδομάδα μάς διατίθεται το μισό κομμάτι του, μιας και δε χρειαζόμαστε παραπάνω, απ’ τους υπεύθυνους και τούς ευχαριστούμε! Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν οι προπονήσεις. Την περίοδο 2018-2019 μάς είχε διαθέσει ο Δήμος Κηφισιάς το Ζηρίνειο για προπονήσεις έως ότου αγωνιστούμε για το EURO του 2020, όπως μάς είχαν ενημερώσει, αλλά το Νοέμβρη του 2019 σταμάτησε η παραχώρηση. Μάς είπαν μόνο γι’ αγώνες κι έτσι μείναμε μεσούσης της προετοιμασίας χωρίς γήπεδο κι έπρεπε να βρούμε χώρο για προπόνηση.».

Θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για το προσωπικό που στελεχώνει και “τρέχει” την ομάδα;

«Όλα τα μέλη της Εθνικής Ομάδας, ποδοσφαιριστές, προπονητής, Τεχνικός Διευθυντής, Αθλητικός Ψυχολόγος, φροντιστές, φυσιοθεραπευτές, και διοικητικό συμβούλιο είμαστε εθελοντές και η αμοιβή μας είναι η ικανοποίηση που νοιώθουμε βλέποντας να προχωράει και να μεγαλώνει το άθλημα στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Αποστόλης Μπαλτούμας, απόφοιτος Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ). Είναι ο άνθρωπος που έχει επωμιστεί “όλο το βάρος”, ώστε να δείξει η ομάδα καλό αγωνιστικό πρόσωπο κι ανάπτυξη, εκγυμνάζοντας/προπονώντας αθλητές ΑμεΑ (από άλλα αθλήματα), καθώς και μη αθλητές ΑμεΑ. Άτομα, δηλαδή, που δεν είχαν ποτέ τους ασχοληθεί με τον αθλητισμό κι αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι, κατά τη γνώμη μου. Είναι εξαιρετικός, είμαστε ευτυχισμένοι που τον έχουμε και συνεργαζόμαστε μαζί του.».

Υπάρχουν παράπονα τα οποία θα θέλατε να εκφράσετε;

«Τα παράπονα έχουμε μάθει να μην τα εκφράζουμε. Η ομάδα έχει υπερηφάνεια. Προσπαθούμε να επιλύουμε τ’ όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται με δουλειά και συνεργασία. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και οι ποδοσφαιριστές είναι αξιέπαινοι για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν, γιατί, όπως είπαμε, είμαστε, ακόμα, στην αρχή και δεν είναι όλα τέλεια.

Υπάρχει κατανόηση κι απ’ το τεχνικό επιτελείο κι από το Δ.Σ. και συνεργασία μεταξύ μας. Αν κάποιος δε μπορεί να κατανοήσει και ν’ αντιληφθεί τι είναι και τι πρεσβεύει αυτή η ομάδα και μας δημιουργεί είτε δυσκολίες είτε αρνητικότητα στο να βοηθήσει, δε μπορούμε να τον πείσουμε για το τι συμβαίνει. Τα γεγονότα και η πορεία της ομάδας έως τώρα μιλάνε από μόνα τους. Παράπονα κάνουν οι αδύναμοι. Εμείς είμαστε η πιο δυνατή ομάδα. Θα τα καταφέρουμε.».


Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε ν’ αλλάξετε ή ν’ αλλάξουν όσον αφορά στην αντιμετώπιση, την αποδοχή ή την αδιαφορία.

«Βεβαίως και θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση της ομάδας. Στην αποδοχή και στην αδιαφορία, κυρίως, αλλά εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αυτό είναι θέμα παιδείας και του πώς έχει μεγαλώσει και τι αρχές έχει πάρει ο καθένας απ’ το οικείο περιβάλλον του. Ν’ αναφέρω πάλι το παράδειγμα της μεγάλης αθλητικής εταιρείας που στην Εθνική Αγγλίας χορήγησε αθλητικό εξοπλισμό για τρία χρόνια κι ο εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας εδώ δεν μάς απαντούσε στα τηλέφωνα, όταν προσπαθούσε η γραμματέας του να μάς συνδέσει με το γραφείο του. Κι όλα αυτά όχι για δωρεάν χορηγία, αλλά για να πάρουμε προσφορά τιμών!Αυτοί οι δυο manager, ο Άγγλος κι ο Έλληνας, έχουν περάσει το ίδιο σχολείο κι εκπαίδευση απ’ την εταιρεία των αθλητικών ειδών. Οπότε δεν είναι θέμα εκπαίδευσης, αλλά θέμα παιδείας και συμπεριφοράς, που, μερικές φορές, παρεμβαίνει πέραν της εκπαιδεύσεως και δεν αφήνει να εφαρμόσεις αυτά που διδάχθηκες. Συνοπτικά, καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών, ν’ απαντούσαν, έστω κι αρνητικά, στα mail των φορέων, οργανισμών, κι Ομοσπονδιών.».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε δοθείσης της ευκαιρίας, ώστε να ακουστεί στον κόσμο;

«Θα ήθελα να πω ότι η Εθνική Ομάδα υπάρχει και είμαστε ανοικτοί για κάθε έναν αθλητή με τη συγκεκριμένη αναπηρία να έρθει, να δοκιμάσει, να ενταχθεί σε μια ομάδα και μετά από προπόνηση και δουλειά, αν αξίζει, να στελεχώσει το συγκρότημά μας σε κάποια απ’ τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Κάνω κάλεσμα σε παιδιά να έρθουν και να δοκιμάσουν στο άθλημα. Εκτός της Εθνικής υπάρχουν και οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα.

Επίσης,θα ήθελα ν’ αναφέρω μερικά πράγματα για τον Οργανισμό του ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό που έχει και την ευθύνη της Εθνικής Ομάδας. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έχουμε λάβει μέρος μ’ εκπροσώπους σε τέσσερα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EAFF) κι ένα εκλογικό συνέδριο της Παγκόσμιας (WAFF) Ομοσπονδίας. Έχουμε στείλει εκπρόσωπο (ποδοσφαιριστή) σε δυο Ευρωπαϊκά Junior Camps (αθλητές κάτω των 18 ετών). Το τρίτο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Με το EURO του 2021 θα έχουμε συμμετάσχει σε δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Έχουμε οργανώσει δίκτυο διαιτησίας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων στην Ελλάδα με τέσσερις διαιτητές που έχουν διευθύνει ανάλογους αγώνες. Έχουμε τρεις Έλληνες εκπροσώπους σ’ επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Τεχνική Επιτροπή επαφής με την IPC, Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή κι Επιτροπή Διαιτησίας-Referee Committee) και προσπαθούμε για την ανάπτυξη του αθλήματος σ’ ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Είμαστε η πρώτη χώρα που μετέφρασε στη γλώσσα της τους κανόνες του ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό, έπειτα από άδεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Εκπρόσωπός μας έχει θεσπίσει κανόνες αξιολόγησης (classification) αθλητών που είναι απαραίτητοι για την ένταξη του αθλήματος σε Παραολυμπιακό, οι οποίοι είναι στο στάδιο της έγκρισης απ’ την EAFF κι αναμένεται έγκριση απ’ την WAFF.

Θέλω να πιστεύω πως έχουμε επιτελέσει ικανοποιητικό έργο, με μηδενικά μέσα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με εθελοντική εργασία.

Συνοψίζοντας, για το κλείσιμο της συνέντευξης θα ήθελα να πω ότι η ομάδα μας είναι κοινωνός της διαρκούς προσπάθειας, της θέλησης στον αθλητισμό και στη ζωή και προωθεί μηνύματα ισότητας κι ένταξης των ατόμων κι αθλητών μ’ αναπηρία στη χώρα μας.

Καλώ όλους όσοι μάς διαβάσουν να στηρίξουν μ’ οποιονδήποτε τρόπο μπορούν την προσπάθεια αυτών των αθλητών.

Ευχαριστώ πολύ για όλα!».

Η κλήρωση της Εθνικής μας στο Euro2021


Δημήτρης Πετρούνιας – Ψυχολόγος/Βοηθός Προπονητή

Ποιος ο ρόλος σας στην ομάδα και πως αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτήν;

«Η έναρξη της συνεργασίας αφορούσε τη ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών, όμως η καλή συνεργασία αλλά κι οι ανάγκες της ομάδας με ώθησαν ν’ ασχοληθώ και με πιο τεχνικά κι οργανωτικά θέματα.

Η ομάδα μετρούσε, ήδη, λίγους μήνες ύπαρξης, όταν ενημερώθηκα απ’ το διαδίκτυο. Επικοινώνησα με τον υπεύθυνο (Άρη Μαυρόπουλο) κι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η τιμητική συνεργασία μας.».

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ομάδας;

«Η ενασχόληση των ακρωτηριασμένων αθλητών με τον αθλητισμό. Η κοινωνικοποίηση των ατόμων μ’ αναπηρία μέσω του αθλητισμού αποτελεί βασικό μας πυλώνα και προσπαθούμε οργανωμένα να το επιτύχουμε. Παράλληλα, με τη δόμηση μιας καλά οργανωμένης ομάδας προσπαθούμε ν’ ανέβουμε επίπεδο στ’ αγωνιστικό πλαίσιο. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτή η εξέλιξη φαίνεται άμεσα.».

Πως πιστεύετε ότι αλλάζει τις παραστάσεις και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικές και γενικότερα δυσκολίες η ενασχόληση μ’ αυτού του είδους τον αθλητισμό;

«Η αλλαγή είναι ουσιαστική και συστημική. Μεταμορφώνεται προς το καλύτερο ολόκληρη η οικογένεια κι όλοι λειτουργούν καλύτερα, πλέον, εντός σπιτιού. Απ’ την εσωστρέφεια και τον εγκλεισμό τα παιδιά αυτά αποκτούν κίνητρα και γίνονται πρότυπα εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Είναι μεγαλειώδες διαβάζοντάς το, φαντάσου να το ζεις!».

Ελλάδα - Αγγλία, Ιούνιος 2018

Οι άνθρωποι αυτοί θα λέγατε ότι κάνουν αθλητισμό ή Πρωταθλητισμό;

«Όταν προκρίνεσαι για δεύτερη συναπτή φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σίγουρα δεν είσαι μια ομάδα μικρής δυναμικότητας. Ο Πρωταθλητισμός, υπό αυτό το πρίσμα, είναι στοιχείο που προσπαθούν τα παιδιά να προσεγγίσουν.».

Κάθε άνθρωπος από κάθε σχέση του κάτι κερδίζει. Εσείς τι έχετε αποκομίσει απ’ την επαφή σας με τ’ άτομα αυτά;

«Η ενασχόλησή μου με τ’ άτομα μ’ αναπηρία μετρά, ήδη, 6 έτη. Εκτός της Εθνικής είμαι ψυχολόγος στην Παραολυμπιακή ομάδα κι εκ των συνιδρυτών του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, οπότε τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάω με τους αθλητές. Το συναισθηματικό κέρδος είναι τεράστιο και θα τ’ αποτιμήσω μετά από χρόνια. Νιώθω πραγματικά τυχερός γι’ αυτή τη συνεργασία και συνύπαρξη.

Συνεπώς, κι εκτός του αθλητικού πλαισίου έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μας. Στο γήπεδο με όλα τα άτομα είμαστε συνεργάτες κι εκτός αυτού πάντα φιλικοί μ’ ευχάριστη διάθεση.».

Κυρίως με την ιδιότητά σας ως ψυχολόγου μπορείτε να μάς πείτε πως συνυπάρχουν οι παίκτες μεταξύ τους;

«Η ομάδα αποτελείται από εξαιρετικούς αθλητές που έχουν αντιληφθεί πλήρως τους αγωνιστικούς και συμπεριφορικούς ρόλους τους. Η σύμπνοια και η αγωνιστικότητα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της ομάδας και πιστεύω πως αυτά θα μάς καθιερώσουν στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.».

Παρατηρείται ανταγωνισμός μεταξύ τους;

«Υγιής ανταγωνισμός. Αυτό που επιθυμεί κάθε ομάδα που προσδοκά ν’ ανέβει επίπεδο.».

Υπάρχει ανταγωνισμός με τους αντιπάλους τους;

«Η ομάδα δέχεται την ανωτερότητα, όταν αυτή υφίσταται, κι αυτό δείχνει την ποιότητα των αθλητών μας. Όμως, ακόμα κι η καλύτερη ομάδα, θα δυσκολευτεί να μάς καταβάλει. Μέχρι το τελευταίο λεπτό κι ανεξαρτήτως σκορ η επιμονή για το καλύτερο είναι ανεξάντλητη.».

Αποθαρρύνονται πιο εύκολα σε μία ήττα;

«Θεωρώ πως παθιάζονται περισσότερο για τον επόμενο αγώνα. Μια ήττα τούς ενεργοποιεί για το καλύτερο, δεν τούς απογοητεύει.».

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πως τις διαχειρίζονται;

«Το άθλημα τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό, οπότε οι δυσκολίες αφορούν, κυρίως, στο γηπεδικό πλαίσιο και στη δυσκολία εύρεσης γηπέδου προπονήσεων. Στο καθαρά αγωνιστικό πλαίσιο, λόγω έλλειψης συστηματικών προπονήσεων, δεν υφίσταται η ομοιογένεια που θα επιθυμούσαμε. Ελπίζω σύντομα να λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα, ώστε να ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία.».

Ομάδες, σαν κι αυτή, αποπνέουν “υγεία” ή στα σπλάχνα τους κρύβονται προωθήσεις, στημένα ή οποιοδήποτε απ’ τα προβλήματα, τα οποία απαρτίζουν τα γνωστά Πρωταθλήματα;

«Κακώς κείμενα παντού και πάντα θα υπάρχουν. Στο ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων δεν έχει, ακόμα, παρατηρηθεί τέτοια τοξικότητα, γιατί είναι, σχετικά, νεοσύστατο άθλημα. Ελπίζω να διατηρηθεί αυτή η εικόνα απ’ τη διεθνή επιτροπή.».

Θα μπορούσατε να μάς πείτε δυο λόγια για την προπόνησή τους;

«Η προπόνηση θα επιθυμούσαμε να ήταν πιο εντατική, όμως η διασπορά των παικτών σ’ όλη την χώρα και η μη εξασφάλιση οικονομικών πόρων μάς περιορίζει σημαντικά σε λίγες ώρες προπόνηση κάθε εβδομάδα.».

Πως κύλησαν τα πράγματα στην περίοδο της καραντίνας;

«Η καραντίνα μάς επιβράδυνε το ρυθμό, όμως πιστεύω πως στην επάνοδο θα έρθουν με παραπάνω θέληση εξαιτίας της τόσης αποχής απ’ τους αγωνιστικούς χώρους.».

Έχετε να εκφράσετε κάποια παράπονα, τόσο αναφορικά με τη γενικότερη ανταπόκριση της ομάδας όσο και σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο;

«Επικοινωνώντας με τ’ αρμόδια υπουργεία έχω μια πολύ θετική ανατροφοδότηση. Η πολιτεία φαίνεται να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, όμως, αν επιθυμείτε, μπορείτε να μού ξαναθέσετε το ερώτημα αυτό σε λίγους μήνες όπου θα έχω πλήρη εικόνα των πεπραγμένων.».

Πιστεύετε πως υπάρχει στην Ελλάδα παιδεία κι ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα ΑμεΑ;

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε, ακόμα, σε πρώιμο στάδιο, όμως προσπαθούμε μ’ αρκετές ενέργειες να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Υπάρχει αλλαγή, όμως χρειαζόμαστε, ακόμα, αρκετό κόπο, για να βρεθούμε στη λογική άλλων προηγμένων κρατών.».


Ποιες αλλαγές θα επιθυμούσατε να δείτε;

«Καλύτερη οργάνωση ως προς την άνθιση του αθλητισμού των ΑμεΑ. Υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας μ’ αναπηρία που δε γνωρίζουν, καν, αν μπορούν ν’ αγωνιστούν.».

Τι θα λέγατε, για να παροτρύνετε έναν άνθρωπο, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ν’ ασχοληθεί με τον αθλητισμό και γιατί όχι με τη Εθνική;

«Ο αθλητισμός προάγει πολιτισμό και, εκτός των προφανών, συνεισφέρει ψυχική ευεξία. Η ομάδα του χρόνου θ’ αγωνίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πολωνία. Θεωρώ πως είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία άτομα μ’ ακρωτηριασμό να έρθουν να δοκιμάσουν να παίξουν ποδόσφαιρο με σοβαρές πιθανότητες να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα αυτό. Οι στιγμές που θα βιώσει μέσα στην ομάδα εκπροσωπώντας τη χώρα θα είναι μοναδικές. Είμαστε η ομάδα που δέχεται κι είναι ενάντια στην απόρριψη. Να μη σκεφτεί ηλικία ή φύλο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Και, επί της ευκαιρίας, ν’ αναφέρω πως η ομάδα έχει, πια, και την πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια μ’ ακρωτηριασμό.».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε, δοθείσης της ευκαιρίας, ώστε ν’ ακουστεί στον κόσμο;

«Θα ήθελα ν’ αναφερθώ σ’ αυτό που ζω στον Παναθηναϊκό ΑμεΑ. Ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας γέμισε τα γήπεδα και υποστήριζε αυτή την προσπάθεια. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα, αν έβλεπα κατάμεστα γήπεδα σ’ αγώνες ΑμεΑ. θα ήθελα η πολιτεία και οι ομάδες να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η δυναμική των αθλητών.».

Μάθετε περισσότερα για την ομάδα εδώ κι εδώ!

Κατεβάστε τους κανονισμούς του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων στα ελληνικά ΕΔΩ

 

Πηγή: campeones.gr


Οι Έλληνες Διαιτητές Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων

Το λογότυπο της Amputee Football Hellas


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.