blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Ιουλίου 2018

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙV: Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα

Μέρος Δ': Εγκεφαλικό Επεισόδιο 

 

 


"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Συνεχίζουμε με το δ' μέρος, με το εγκεφαλικό επεισόδιο)"



   Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σταματά η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου με αποτελέσματα που μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρά (π.χ. διαταραχές στην ομιλία, ελαφρύ μούδιασμα στο χέρι κ.τ.λ.) μέχρι βαρύτερα (π.χ. παράλυση μισού σώματος, τύφλωση στο ένα μάτι, βαριά διαταραχή ισορροπίας κ.τ.λ.). 
    Αν θες να θυμάσαι τα βασικά συμπτώματα και να αναγνωρίσεις το εγκεφαλικό όταν συμβεί σκέψου το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ (δες ΕΔΩ το ενημερωτικό βίντεο) όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μια αδυναμία (Άκρο – Πρόσωπο – Λόγος – Άμεσα στο νευρολόγο). 
   Αν έχει ήδη συμβεί, τότε η άσκηση θα πρέπει να είναι για σένα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της καθημερινότητάς σου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να αναρρώσει από ένα γεγονός όπως το εγκεφαλικό, λατρεύει την επανάληψη. Γι’ αυτό θα πρέπει ακόμη κι αν νιώθεις άσχημα ή βαριέσαι να πιέσεις τον εαυτό σου να γυμναστεί και πίστεψέ με θα δεις τελικά αποτέλεσμα. 

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙΙI: Eπιληψία

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα 

Μέρος Γ': Eπιληψία 

 


"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Συνεχίζουμε με το γ' μέρος, με την Επιληψία)"

   Η επιληψία δυστυχώς ακόμη φέρει το στίγμα της ψυχικής νόσου, ενώ δεν έχει καμία σχέση με ψυχιατρικό νόσημα. Μικρό ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει πως πρόκειται για μια διαφορετική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου (σε απλουστευμένη περιγραφή). 
   Για σένα που έχεις επιληψία η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση, να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που μας κάνουν χαρούμενους μειώνοντας τις παρενέργειες πολλών αντιεπιληπτικών φαρμάκων, να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και συνολικά να βοηθήσει να μείνεις χωρίς κρίσεις για μεγαλύτερο διάστημα. 

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙΙ: Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση ή MS)



Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα

Μέρος Β': Σκλήρυνση κατά Πλάκας  (ή πολλαπλή σκλήρυνση ή MS) 



"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Συνεχίζουμε με το β' μέρος, με την ΣΚΠ ή Πολλαπλή Σκλήρυνση ή ΜS)"
 
   Παλαιότερα πολλοί γιατροί συμβουλεύαν τους ασθενείς να αποφεύγουν την άσκηση. Εδώ και χρόνια (η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε το 1996 για τα οφέλη της άσκησης) έχει αποδειχθεί ότι είναι μια τελείως λάθος προσέγγιση, καθώς η γυμναστική βοηθά στην καταπολέμηση του αισθήματος κόπωσης και της κατάθλιψης, στη βελτίωση της δύναμης, στη μείωση της σπαστικότητας και στον καλύτερο έλεγχο της κύστης και του γαστρεντερικού. 
   Ειδικά η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτιολογία του και είναι πολύ διαφορετική από τη φυσιολογική κόπωση των ανθρώπων χωρίς MS. Επίσης η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, αν και δεν προκαλεί έξαρση της νόσου, εντούτοις μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και προφανώς αυτό δεν είναι ευχάριστο. Θα πρέπει λοιπόν η γυμναστική σου να έχει κάποιους κανόνες:

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα Ι: Νόσος του Parkinson

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα 

Μέρος Α' : Νόσος του Parkinson

 

 

"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Ξεκινάμε με τη Νόσο του Parkinson"

Για τους ασθενείς με τη Νόσο του Parkinson η καλή φυσική κατάσταση είναι ζήτημα υγείας και βασικό μέσο διατήρησης καλής ισορροπίας, κινητικότητας, μείωσης της δυσκαμψίας και της βραδυκινησίας και κατά προέκταση διατήρηση της αυτονομίας τους στην καθημερινότητα

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Απολογισμός Συμμετοχών/Μεταλλίων Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ΑμεΑ ΟΠΑΠ 2018

Απολογισμός Συμμετοχών/Μεταλλίων 

Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ΑμεΑ ΟΠΑΠ 2018


Εκδόθηκε από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ο απολογισμός συμμετοχών/μεταλλίων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ΑμεΑ  2018:

✔️Το Α.Σ. ΑμεΑ Εν Σώματι Υγιεί Βέροιας, με 4 συμμετοχές βρίσκεται:
🎖️Στην 29η θέση σε σύνολο 53 σωματείων βάσει συμμετοχών.
🎖️Στην 24η θέση σε σύνολο 39 σωματείων βάσει των χρυσών μεταλλίων  (3x     )
🎖️Στην 18η θέση σε σύνολο 51 σωματείων βάσει τον απόλυτο αριθμό μεταλλίων (7x🏅)
#enswmattiygiei #veriaparalympics 

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

"Η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα και η Αντιμετώπισή της από τα ΜΜΕ"

"Η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα και η Αντιμετώπισή της από τα ΜΜΕ" *


 

*Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Μαραντίδου Αθηνάς

Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αργοστόλι, Κεφαλλονιά, Ιούνιος 2018

 

Περίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και οι δημοσιογράφοι τα άτομα με αναπηρία και τους αθλητές παραολυμπιακών αγώνων.
Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αυτής, αναλύονται οι όροι «ΑμεΑ», «αναπηρία» και «παραολυμπιακοί αγώνες», έτσι ώστε οι αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα σε ποια κατηγορία κοινού βασίζεται η έρευνα που θα ακολουθήσει. Επιπλέον, ορίζονται τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και πως αυτά επιδρούν στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, είτε αυτή είναι καλή, είτε κακή. Στο τέλος του θεωρητικού μέρους προβάλλεται ορολογία σχετική με τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας παρουσιάζεται έρευνα που αφορά την άποψη για την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία και των αθλητών/-τριών παραολυμπιακών αγώνων από τρεις οπτικές γωνίες. Για τη μελέτη αυτή, λοιπόν,  πραγματοποιήθηκε συνέντευξη ενός παραολυμπιονίκη και ενός δημοσιογράφου, καλύπτοντας έτσι την πλευρά των αθλητών και των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Επιπλέον, έγινε διανομή ερωτηματολογίων προβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν τις απόψεις του κοινού.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

2η Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ParaBadminton για τον Πετρόπουλο Στράτο!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ParaBadminton 2018

Κομοτηνή, 7 Ιουλίου 2018

2η θέση για τον Πετρόπουλο του "Εν Σώματι Υγιεί" στην κλάση SL3-4

 


  Άλλο ένα μετάλλιο σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ για το σωματείο μας και πρώτο στο άθλημα του ParaBadminton (Αντιπτέριση ΑμεΑ). Ο αθλητής μας Πετρόπουλος Ευστράτιος, αγωνίστηκε το περασμένο Σάββατο 7/7 στην Κομοτηνή, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κατάφερε να κατακτήσει την δεύτερη θέση την κλάσης SL3-4 ορθίων. Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 11 αθλητές από 5 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ, τα τοπικά σωματεία ΑμεΑ "Ηρόδικος" και "Περπατώ" και ο Δήμος Κομοτηνής. Τον αθλητή μας συνόδευσε στους αγώνες ο υπεύθυνος προπονητής του σωματείου μας κ. Καραϊωσήφ Αλέξανδρος. Να θυμήσουμε ότι στο περσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο αθλητής μας Καραγιάννης Θωμάς, αγωνίστηκε εκτός συναγωνισμού λόγω έλλειψης συμμετοχών.
   Η επιτυχία του αθλητή μας επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο μια άκρως επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά για το σωματείο μας με 14 συνολικά Πανελλήνιες Νίκες σε 4 διαφορετικά παραολυμπιακά αθλήματα. 

Αποτελέσματα και Φωτογραφίες

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Para Badminton 2018

2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Para Badminton 2018

Κομοτηνή 7 Ιουλίου 2018

Συμμετοχή του "Εν Σώματι Υγιεί" με τον αθλητή Πετρόπουλο Ευστράτιο  



   Στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Κομοτηνής θα διεξαχθεί το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Aντιπτέρισης ΑμεΑ, Para Badminton όπως είναι η διεθνής του ονομασία. Πρόκειται για ένα καινούριο παραολυμπιακό άθλημα που θα κάνει ντεμπούτο στο ΤΟΚΥΟ2020 και γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ώστε να αναπτυχθεί και στη χώρα μας. 
    Στο περσινό πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ πήραν μέρος μόλις 7 αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους και ο αθλητής μας Θωμάς-Αριστοτέλης Καραγιάννης. Στο φετινό πρωτάθλημα το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ "Εν Σώματι Υγιεί" Βέροιας θα συμμετέχει με τον αθλητή Πετρόπουλο Ευστράτιο. Φέτος θα συμμετέχουν 11 αθλητές και αθλήτριες από 5 σωματεία Αμεα.