blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Μαΐου 2020

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

3 έξυπνοι τρόποι για να χάσεις βάρος με τη βοήθεια των Συμπεριφορικών Οικονομικών

3 Έξυπνοι Τρόποι για να Χάσεις Βάρος 

με τη Βοήθεια των Συμπεριφορικών Οικονομικών




   Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με την ετήσια δημοσίευση του OECD (2017: 2), περισσότεροι από ένας στους δύο εφήβους και σχεδόν ένα στα έξι παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στις χώρες του OECD. Δυστυχώς, ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2030. Ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία επιβάλλοντας διάφορες δημοσιονομικές πολιτικές. 
   Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φορολογικό μέτρο που oνομάζεται δημόσιος «φόρος υγείας» (Wright, Smith και Hellowell 2017: 1). Οι κυβερνήσεις τοποθετούν “φόρους υγείας” σε προϊόντα που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, για παράδειγμα το αλκοόλ. Άλλες χώρες χρηματοδότησαν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις πολιτικές φαίνεται να είναι ελαφρώς αποτελεσματικές ή αναποτελεσματικές.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Αντανακλάσεις της Αναπηρίας στο αφήγημα της Πανδημίας


"Αντανακλάσεις της Αναπηρίας στο Αφήγημα της Πανδημίας"


Το κείμενο αποτελεί συλλογική προσπάθεια μερίδας των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του EKΠ Αθηνών ως προς την αντανακλαστική κατανόηση και έκφραση της τρέχουσας επικαιρότητας.

   Τα κίνητρά μας απορρέουν από τους γενικότερους προβληματισμούς για τη συνθήκη της εκπαίδευσης και της υγείας, μέσα από το πρίσμα της ολικής απόρριψης των θετικιστικών παραδειγμάτων αναφορικά με την προσέγγιση αμιγώς κοινωνικών ζητημάτων. Το φαινόμενο του αποκλεισμού φαίνεται να οξύνεται σε μια σειρά από επίπεδα και τομείς που θίγουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής ομάδων και ατόμων που ονομάζονται κοινωνικά ευπαθή.
   Το κείμενο λοιπόν αποτελεί μια απόπειρα ως προς την καταγραφή της μέχρι τώρα συζήτησης με επίκεντρο την εκπαίδευση και τον τομέα της φροντίδας, αναδεικνύοντας το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των κυρίαρχων προθέσεων και της πραγματικότητας που αναπαράγει έναν συντηρητικό, μισαναπηρικό λόγο, που απειλεί την ένταξη των ανάπηρων μαθητριών/μαθητών 

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπονήσεων Αθλητών με Αναπηρίες

Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπονήσεων Αθλητών με Αναπηρίες 

 

 


Ανακοινώθηκαν από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ, που είναι αρμόδια για τα Αθλητικά Σωματεία Ατόμων με Αναπηρίες, τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπονήσεων των Αθλητών και Αθλητριών με Αναπηρίες που προπονούνται και αγωνιζόνται τόσο σε Ατομικά, όσο και Ομαδικά Παραολυμπιακά Αθλήματα, μετά και την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων βάσει και της ΚΥΑ 17/5/2020
   
Προϋπόθεση για την ασφαλή έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας αποτελεί η συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού και η χορήγηση της αντίστοιχης βεβαίωσης τόσο στον αθλητή/τρια όσο και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό. 

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Άσκηση το πρωί: Πριν ή Μετά το πρωινό γεύμα;

Άσκηση το πρωί: Πριν ή Μετά το πρωινό γεύμα; 



Μια νέα μελέτη μάς προτρέπει να κάνουμε τη γυμναστική μας νωρίς το πρωί, πριν το πρωινό μας γεύμα..

   Για όσους το αντέχουν, η γυμναστική με άδειο στομάχι μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία απ’ ό,τι η άσκηση μετά το πρωινό γεύμα, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η ώρα του φαγητού επηρεάζει τις καύσεις του λίπους κατά την άσκηση και αλλάζει τη μοριακή δραστηριότητα στα λιπώδη κύτταρα με τρόπους οι οποίοι μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη σωματική υγεία.

Για αθλητικές επιδόσεις

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η Εξέλιξη του Ποδοσφαίρου και των Κανονισμών του

"Η Εξέλιξη του Ποδοσφαίρου και των Κανονισμών του"




"Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το εισαγωγικό  μέρος του βιβλίου You Are The Ref 3” (Guardian Books & και Faber and Faber Ltd, 2014), το οποίο γράφτηκε από τον Mal Davies και μεταφράστηκε στα ελληνικά μετά από άδεια του συγγραφέα και των εκδοτών αποκλειστικά για διανομή δωρεάν και για επιμορφωτικούς σκοπούς".


   Το Ποδόσφαιρο είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την εθνική μας κουλτούρα  (Σ.τ.Μ.: Αγγλία), ώστε είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπήρξε κάποτε εποχή χωρίς αυτό. Αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (The F.A.) δεν υπήρχε μέχρι το έτος 1863, πώς το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε μέχρι εκείνη την χρονιά - ορόσημο; Και πώς προέκυψε ο Διαιτητής να γίνει ο "άρχοντας" ενός ποδοσφαιρικού αγώνα;

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ο Ελληνικός Αθλητισμός στην Ψηφιακή Εποχή

Ο Ελληνικός Αθλητισμός στην Ψηφιακή Εποχή



Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Αθήνα, 7 Μαΐου 2020,

"Ο ψηφιακός κόσμος εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα μας, η τεχνολογία και η πληροφορική τίθενται στις υπηρεσίες της αθλητικής οικογένειας και ο αθλητισμός μας μπαίνει γοργά στην ψηφιακή εποχή. 
   Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημιουργείται "Μητρώο Αθλητικών Φορέων", πρωτοβουλία που συνδέεται και με τα σχεδιαζόμενα μέτρα άμεσης και έμμεσης στήριξης, από την πανδημία του κορωνοϊού, στην επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα. 

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης



Δευτέρα 5 Μαΐου 2020

   Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της δράσης αυτής, που γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑμεΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του “προσωπικού βοηθού” κ.α.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Το Φαινόμενο "Dunning-Kruger"

Φαινόμενο Dunning-Kruger

Η λανθασμένη εκτίμηση των ικανοτήτων μας




"Ένα από τα οδυνηρά πράγματα για την εποχή μας είναι ότι αυτοί που αισθάνονται βεβαιότητα είναι ηλίθιοι. Αυτοί με φαντασία και κατανόηση γεμίζουν με αμφιβολία και αναποφασιστικότητα ".
(Μπέρτραντ Ράσελ)


   H θεωρία αναπτύχθηκε το 1999 από τους David Dunning και Justin Kruger με τίτλο "Ανικανότητα και Άγνοια: Πώς οι δυσκολίες στην αναγνώριση της ανικανότητας κάποιου οδηγούν σε μεγάλες αυτό-αξιολογήσεις" *. Αυτή η γνωστική προκατάληψη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να αξιολογήσουν  το επίπεδο των ικανοτήτων τους – ή των ανικανοτήτων τους – θεωρώντας ότι είναι πιο ικανοί απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ο David Dunning, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, μαζί με το βοηθό του Justin Kruger, ανέπτυξαν την θεωρία τους. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις χιούμορ, λογικής, επιστήμης και γραμματικής. Διαπίστωσαν ότι...