blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αυγούστου 2014

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ευνοεί το Τρέξιμο την μακροζωία;

Ευνοεί το Τρέξιμο την Μακροζωία; 

 


   Παρόλο που το τρέξιμο είναι μια πολύ δημοφιλής φυσική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου μας, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις του στην θνησιμότητα. Η συσχέτιση της έντασης του τρεξίματος, όπως και οι αλλαγές στις προπονητικές συνήθειες στη διάρκεια των χρόνων, με την θνησιμότητα, παραμένει αβέβαιη.

Ακόμα και 5 με 10 λεπτά τρέξιμο την ημέρα σε χαμηλές ταχύτητες (<8χλμ/ω), είναι ικανά να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου από όλα τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή νόσο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Μάλιστα, το τρέξιμο ωφελεί εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Είναι το πρωινό μας τόσο σημαντικό..ή το έχουμε Υπερεκτιμήσει..;

Είναι το πρωινό μας τόσο σημαντικό..ή το έχουμε Υπερεκτιμήσει..; 

 


 Χρόνια τώρα ακούμε, ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αλλά η επιστημονική υποστήριξη αυτής της ιδέας ήταν εκπληκτικά φτωχή, ώσπου μια έξαρση νέων ερευνών σε διάφορα πανεπιστήμια - που δημοσιεύθηκαν σε πολλά άρθρα στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού The American Journal of Clinical Nutrition - θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φαγητό το πρωί.  
 
    Η μεγαλύτερη και πιο προκλητική από τις μελέτες επικεντρώθηκε στο κατά πόσο το πρωινό παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγχαμ και άλλα ιδρύματα, επιστράτευσαν περίπου 300 εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Χώρισαν τυχαία τους εθελοντές ώστε είτε κάποιοι να παραλείπουν το πρωινό, αλλά να τρώνε κανονικά το γεύμα τους, είτε να συνεχίσουν με τις τρέχουσες διατροφικές τους συνήθειες (Κάθε ομάδα περιελάμβανε άτομα που συνήθως έτρωγαν ή παρέλειπαν το πρωινό τους οπότε κάποιοι άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και κάποιοι άλλοι όχι).  
     16 εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές γύρισαν στο εργαστήριο για να ζυγιστούν και κανένας από αυτούς δεν είχε χάσει τόσο πολύ βάρος, ώστε το συνολικό βάρος των ομάδων έμεινε ανεπηρέαστο, είτε έτρωγαν πρωινό είτε όχι.

   
Σε μια άλλη νέα έρευνα – αυτή τη φορά με εθελοντές χωρίς περιττό λίπος – ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath, κατέγραψαν της τιμές του μεταβολισμού, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τη γλυκόζη του αίματος, σε ηρεμία από τους 33 συμμετέχοντες και έπειτα τους χώρισαν τυχαία σε ομάδες που έτρωγαν ή παρέλειπαν το πρωινό και κατέγραφαν την σωματική τους δραστηριότητα με ειδικό λογισμικό.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ντόπα και Βία: Οι καταστροφικές συνέπειες στην Υγεία μας από τη χρήση Αναβολικών Στεροειδών

   Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Μεσσηνία με το διπλό φονικό δύο νέων, που σύμφωνα με την αστυνομία "σχετίζεται με την προμήθεια αναβολικών και συμπληρωμάτων διατροφής", το "Εν Σώματι Υγιεί" - www.r4rehab.blogspot.gr, σας παρουσιάζει σήμερα ένα άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο όσο ποτέ άρθρο με θέμα τις συνέπειες της χρήσης αναβολικών στεροειδών φαρμάκων στην υγεία μας. Είναι δυνατόν η δολοφονία των δύο νέων να οφείλεται σε παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών στεροειδών;



Ντόπα και Βία: Οι καταστροφικές συνέπειες στην Υγεία μας από τη χρήση Αναβολικών Στεροειδών


   Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το ντόπινγκ αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα σε πλήθος αθλητικών δράσεων. Σε μια εποχή άλλωστε που μεσουρανεί η άκρατη φιλοδοξία, και η αμετροέπεια, το ντόπινγκ δείχνει απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα της, την στιγμή μάλιστα που ο αθλητισμός συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και επ’ αυτού διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά (Αλμπανίδης, 2001).
   Τα αναβολικά στεροειδή ή καλύτερα τα αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή (AAS), είναι ουσίες που η σύνθεση τους συμβάλλουν στην προσπάθεια αύξησης της αναβολικής και ελάττωσης της ανδρογονικής δράσης των ανδρογόνων στεροειδών ορμονών. Η ιδέα της κατηγορίας φαρμάκων γνωστών ως αναβολικών στεροειδών, ήταν γενικά αποδεκτή από χρόνια. Στηρίζονταν στην αναφορά των Kochakian και Murlin το 1935 (Βιρβιδάκης, 1986). Σε αυτήν αναφέρονταν, ότι η ορμόνη τεστοστερόνη έχει και αναβολική και ανδρογονική δράση (Reese et all., 1996).

   Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικά παράγωγα της τεστοστερόνης (Κήτα, Αβραμίδης, 2001). Σύμφωνα με τη χημική τους δομή τα αναβολικά στεροειδή συγγενεύοντας χημικά με τα φυσικά ανδρογόνα στεροειδή μπορούν να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) Στα 17-α αλκυλιωμένα στεροειδή β) Στους 17-β εστέρες των στεροειδών (Δεληγιάννης, 1992). 
  
  Πρόσφατες έρευνες με αθλητές σωματικής διάπλασης (Body Builders) δείχνουν ότι τα στεροειδή μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τέσσερις πιο πρόσφατες μελέτες με καρκίνο του ήπατος και καρκίνο του προστάτη συνδέθηκαν με τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών από αρσιβαρίστες και αθλητές σωματικής διάπλασης. Η αυξητική ορμόνη που χρησιμοποιείται μαζί με τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσει δομικές ανωμαλίες, όπως ανάπτυξη των οστών του προσώπου. 

   Η μακροχρόνια κατάχρηση των αναβολικών μπορεί να επιφέρει καρδιοπάθειες, ηπατική ανεπάρκεια, διαταραχές των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου (Κουιδή, 2003) και άλλες αρνητικές επιπτώσεις:

α) Καρδειαγγειακά Προβλήματα
β) Ηπατικές Διαταραχές
γ) Ορμονικές Διαταραχές
δ) Μυοσκελετικές Βλάβες
ε) Ψυχικές Διαταραχές 

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η αιτία που μπουγελώνονται οι Stars Παγκοσμίως..Τί είναι η ALS??

"Θεραπεία της ALS"...ή "Γιατί μπουγελώνονται οι Stars παγκοσμίως"

 

    Έχει γίνει η νέα μόδα τις τελευταίες μέρες παγκοσμίως. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλείζονται από επώνυμους που αυτό-μπουγελώνονται και προκαλούν και άλλους να τους μιμηθούν. Το κάνουν για φιλανθρωπικό σκοπό, για την χρηματοδότηση της έρευνας για την θεραπεία της ALS..και κάπου εκεί εμφανίζεται το βίντεο με έναν ή περισσότερους επώνυμους να δέχονται την πρόκληση του "Ice Bucket", χωρίς κανένας μέχρι τώρα να εξηγήσει στον απλό κόσμο τα αρχικά ALS πόσο μάλλον την ίδια την ασθένεια, κάτι που άπτεται της θεματολογίας του "Εν Σώματι Υγιεί" - www.r4rehab.blogspot.gr και σας την παρουσιάζει σήμερα:


Τί είναι η ALS;
    ALS από τα αρχικά των λέξεων Amyotrophical Lateral Sclerosis ή αλλιώς στα..ελληνικά: Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Πρόκειται για μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα. Η πρώτη λέξη ( A- myo- trophic) είναι ελληνική και σημαίνει τη μη θρέψη του μυ, που οδηγεί στην ατροφία και την καταστροφή του. Η δεύτερη λέξη (Lateral), καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύες. Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).  

    Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων. Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3-8 ανά 100.000 και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (1.5:1). Η συχνότητα αυτή είναι ομοιόμορφη παγκόσμια. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 56 έως 63 ετών, και σπανίως πριν από 20 έτη ή μετά τα 74 έτη.
 
    Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζούν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση. 20% ζούν πέντε ή περισσότερα χρόνια, και 10% θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.
    Οι κινητικοί νευρώνες που καθοδηγούν την κίνηση στέλλουν απολήξεις από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη και από την σπονδυλική στήλη στους μύες σε όλο το σώμα. Στην ALS οι νευρώνες καταστρέφονται και έτσι δεν μπορούν πια να στείλουν ερεθίσματα στις μυϊκές ίνες που κανονικά θα είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση των μυών. Σταδιακά η ικανότητα του εγκεφάλου να προκαλέσει και να ελέγξει την κίνηση των μυών χάνεται και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου των κινήσεων των μυών, προκαλώντας αδυναμία των μυών και την ατροφία τους σε όλο το σώμα. Ο ασθενής στο τελικό στάδιο της ασθένειας μπορεί να παραλύσει τελείως.

    Εφόσον η ALS πρωταρχικά προσβάλει τους νευρώνες της κίνησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της ασθένειας δεν επηρεάζει το μυαλό του ασθενή, την προσωπικότητα, την εξυπνάδα ή την μνήμη του, ούτε επίσης την όραση, όσφρηση, ακοή ή την αφή.
     Αν και η ALS δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει πολύ περισσότερη επιστημονική κατανόηση όσο αφορά την φυσιολογία της πάθησης.
Ο πιο γνωστός ασθενής, είναι ο διάσημος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος αν και τα τελευταία 50 χρόνια πάσχει από την ALS, μας αποδεικνύει περίτρανα ότι η πάθηση δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επιστήμης. 

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ.
 

Διαβάστε  ΕΔΩ  περισσότερα για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση

Διαβάστε ΕΔΩ παρόμοιο άρθρο από το "Εν Σώματι Υγιεί"
 

Πηγές: www.alsa.org 
           www.pathfinder.gr 

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το Σχολείο ως φορέας Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας



   Το Σχολείο ως φορέας Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας 



 

 *Δρ. Χριστόδουλος Αντώνιος, M.Sc., Ph.D.

Ερευνητικά δεδομένα από διάφορες χώρες επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό  τρόπο ότι η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση παγκοσμίως. Ένα στα δέκα περίπου παιδιά στον κόσμο είναι υπέρβαρο. Ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση με ρυθμό 1,3 εκατομμύρια παιδιά ανά έτος, εκ των οποίων >300.000 θα γίνονται παχύσαρκα. Στη χώρα μας περίπου 4 στα 10 παιδιά έχουν πρόβλημα βάρους. Τη δεκαετία 1997-2007 το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα αυξήθηκε από ~8% σε ~12%, γεγονός που σημαίνει ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 60.000 παιδιά έγιναν παχύσαρκα και δηλώνει την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, εκτός από το ισχυρό γενετικό υπόβαθρο, διαδραματίζει η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Προκειμένου να αποκομίζουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία τους, τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν καθημερινά σε φυσικές δραστηριότητες τουλάχιστον για 60 min. Ωστόσο, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών δεν εκπληρώνουν τη συγκεκριμένη οδηγία, καθώς οι πολυάριθμες ενδοσχολικές και εξωσχολικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες έχουν συρρικνώσει δραματικά τον ελεύθερο χρόνο τους, επιβάλλοντάς τους ένα είδος "κινητικής αιχμαλωσίας".

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Είναι το Περπάτημα όσο αποτελεσματικό είναι το Τρέξιμο;

Είναι το Περπάτημα όσο αποτελεσματικό είναι το Τρέξιμο;

 


Διαβάστε το άρθρο και δείτε την απάντηση στο τέλος:

 

Οι έρευνες έδειξαν ότι η διάρκεια της άσκησης -και ως αποτέλεσμα, οι θερμίδες που "έκαψες"- είναι πιο σημαντικός παράγοντας από την ένταση της άσκησης. Το τρέξιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άσκησης, αλλά όχι απαραίτητα ο καλύτερος για τον καθένα. 

Μια 6ετής έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology τον περασμένο Απρίλιο, έδειξε ότι το περπάτημα μέτριας έντασης ως τρόπος άσκησης και το τρέξιμο, παρείχαν παρόμοια οφέλη για την υγεία των ασκούμενων που πήραν μέρος στην έρευνα για περιόδους άσκησης που δαπανήθηκε το ίδιο ποσό ενέργειας (Με πιο απλά λόγια: π.χ. τρέξιμο 30' έχει το ίδια οφέλη στην υγεία με το περπάτημα 60', εφόσον δαπανήθηκε το ίδιο ποσό ενέργειας).




Επομένως η απάντηση στην ερώτηση
 "Είναι το Περπάτημα όσο αποτελεσματικό είναι το Τρεξιμο"
                                                                                                           είναι ΝΑΙ



Διαβάστε εδώ την περίληψη από το επιστημονικό άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Journal of Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology. 
http://atvb.ahajournals.org




 

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η Επίδραση της Ιπποθεραπείας σε Παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση

 Η Επίδραση της Ιπποθεραπείας σε Παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση




Σε συνέχεια του άρθρου μας στις 6/8/2014 για την θετική επίδραση της Ιπποθεραπείας στην ισορροπία και δύναμη παιδιών και εφήβων με Νοητική Υστέρηση, σήμερα σας παρουσιάζουμε άρθρο σχετικό με την επίδραση της Ιπποθεραπείας σε Παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση:
Διαβάστε το σχετικό άρθρο:
Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση

 Γιαγκάζογλου  Παρασκευή
Επίκ. Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ Σερρών - Α.Π.Θ. 
 Μπαμπαλή Χρυσή
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Εκπαιδεύτρια Θεραπευτικής Ιππασίας

   Εγκεφαλική Παράλυση (Ε.Π.) καθορίζεται ως η μόνιμη, μη προοδευτική αλλά ούτε αναστρέψιμη βλάβη των κινητικών κυρίως κέντρων του εγκεφάλου. Συμβαίνει κατά την περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου, κυρίως τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής και εκδηλώνεται με διαταραχές στην κινητικότητα και στη στάση καθώς και αδυναμία του πάσχοντα να χρησιμοποιήσει βουλητικά τους μυς του (Αγγελοπούλου-Σακαντάμη 2004). Επιπλέον, υπάρχει αδυναμία διατήρησης του ελέγχου της στάσης του σώματος λόγω της μη ομαλής μυϊκής δραστηριοποίησης και των αναποτελεσματικών στρατηγικών κίνησης (Bobath 1980). Η μη ομαλή μυϊκή δραστηριοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη αύξηση των οστών, συσπάσεις, δυστροφίες της σπονδυλικής στήλης, σκολίωση, διαταραχές βάρους, χρόνιο πόνο και αυξημένη δυσκολία εκτέλεσης απλών κινητικών δεξιοτήτων όπως της ικανότητας κάποιου να στέκεται, να κάθεται και να βαδίζει (Nelson 2001).

   Η ιπποθεραπεία αποτελεί  μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου (Cunningham 2003). Με τη βοήθεια της ιππασίας ενισχύεται η κινητική, βιοχημική και νοητική λειτουργία των ατόμων με αναπηρία. Η ιππασία επηρεάζει την ανθρώπινη κίνηση με ένα τρόπο τελείως διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη κινητική δραστηριότητα (Debuse et al. 2005). Κατά τη διάρκεια της ιπποθεραπείας ο ασθενής δεν κάνει τίποτα για να επηρεάσει δραστικά την κίνηση του αλόγου. Αντιθέτως, κινείται από το άλογο και ανταποκρίνεται στις δικές του κινήσεις. Τα μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας αποτελούν μία ψυχαγωγική δραστηριότητα όπου τα άτομα με αναπηρία μαθαίνουν ιππευτικές ικανότητες.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η Σωματική Άσκηση ως μέσο για την Αποκατατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο



Η Σωματική Άσκηση ως μέσο για την Αποκατατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 


    Η σωματική άσκηση* είναι ένα πολύτιμο μέσο για την αποκατάσταση και τη θεραπεία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση του Αμερικανικού Οργανισμού Καρδιολογίας και Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών (Heart Association / American Stroke Association).

       Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke», αναφέρει ότι πρέπει να προτείνεται η άσκηση από τους θεράποντες ιατρούς στους επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή βιώνουν μια φυσική απορύθμιση που τους οδηγεί σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Αυτό μειώνει την ικανότητά τους να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες και αυξάνει τον κίνδυνο να πάθουν κι άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Η σωματική δραστηριότητα είναι η σωματική κίνηση που παράγεται από τους σκελετικούς μυς. Η άσκηση είναι ένα υποσύνολο της φυσικής δραστηριότητας και είναι μια προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη πρακτική για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.

    Η Sandra Α. Billinger, PT, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας και φυσιοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας υποστηρίζει ότι:
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ικανότητα, την ικανότητα βάδισης και τη δύναμη του άνω μέρους του βραχίονα. Επιπλέον, οι αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της ποιότητας της ζωής μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο».
     Ωστόσο, πολύ λίγοι επαγγελματίες υγείας επιβάλλουν την άσκηση ως μορφή θεραπείας για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί ασθενείς, άλλωστε, μένουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει να αισθάνονται άνετα με την άσκηση. Οι επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της κούρασης, της κατάθλιψης, της έλλειψης κοινωνικής στήριξης κ.ά.


Ορισμένες από τις συστάσεις φροντίδας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

- Προσαρμογή της άσκηση του ασθενούς στο στάδιο της ανάκαμψης, το περιβάλλον, τη διαθέσιμη κοινωνική υποστήριξη, τους περιορισμούς δραστηριότητας και τις προτιμήσεις σωματικής δραστηριότητας.
- Ελαχιστοποίηση της ξεκούρασης στο κρεβάτι τις ημέρες αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, όταν οι ασθενείς είναι ιατρικώς σταθεροί για να ανακτήσουν ή να υπερβούν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους.
- Προγράμματα αποκατάστασης που ενσωματώνουν αερόβια άσκηση, προπόνηση δύναμης, ευλυγισίας και ισορροπίας.
- Οι επιζώντες πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα για 20 έως 60 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται από την ατομική λειτουργική τους ικανότητα. Για πολλούς επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου, πολλαπλές 10λεπτες ασκήσεις μέτριας έντασης μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτές.
- Απλές δραστηριότητες που χτίζουν σιγά – σιγά την αντοχή και τη δύναμη, όπως το περπάτημα γύρω από τη γειτονιά ή η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού.



Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Τελικά, πόση άσκηση χρειαζόμαστε;


Τελικά, πόση άσκηση χρειαζόμαστε;

 


 Δρ. Αντώνιος Χριστόδουλος*
Η αυγή του 21oυ αιώνα, βρίσκει την Ελλάδα να κατέχει αρκετές αρνητικές πρωτιές παγκοσμίως, μία εκ των οποίων είναι και αυτή της υποκινητικότητας. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες μείωσαν δραματικά τη σωματική τους δραστηριότητα, ενώ ανάλογες συμπεριφορές υιοθετούνται και από τα Ελληνόπουλα, στην καθημερινότητα των οποίων η φυσική άσκηση έχει πλέον παραγκωνιστεί από την αυξημένη τηλεθέαση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τον υπολογιστή και τις αμέτρητες ακαδημαϊκές - φροντιστηριακές υποχρεώσεις. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας ξεκινάει τα τελευταία χρόνια του δημοτικού και γίνεται εντονότερη στο γυμνάσιο, ιδιαίτερα στα κορίτσια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η υποκινητικότητα αποτελεί σύγχρονη επιδημία και τον δεύτερο πιο επιβαρυντικό παράγοντα νοσηρότητας μετά το κάπνισμα, επιταχύνοντας την εμφάνιση νοσημάτων φθοράς όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η οστεοπόρωση. Στα παιδιά η μειωμένη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες τεκμηριωμένα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ομαλή βιολογική τους ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση των νοητικών, συναισθηματικών και ψυχοκινητικών τους χαρακτηριστικών. Δεδομένου μάλιστα ότι οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα τείνουν να μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή, τα υποκινητικά παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υποκινητικοί ενήλικες και να βιώσουν συσσωρευμένα προβλήματα υγείας πολύ νωρίς στη ζωή τους.
Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει το παιδί ή ο ενήλικας για να αποφύγει μια τέτοια αρνητική έκβαση στην υγεία του; Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι, για να αποκομίσει τα επιθυμούμενα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει κάποιος να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής ζωής στα άκρα, να αφιερώνει ατέλειωτες ώρες στα γήπεδα ή στα γυμναστήρια, σημειώνοντας επιδόσεις… Ολυμπιονικών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, αφού ένας ενήλικας μπορεί να βιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης εφόσον δαπανά γύρω στις 1000 kcal/εβδομάδα σε δραστηριότητες που αυξάνουν το μεταβολισμό πέρα από τα επίπεδα ηρεμίας. Το ποσό αυτό ενεργειακής δαπάνης μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, αν κάποιος αφιερώνει απλά 30 min από τον καθημερινό του χρόνο σε αερόβιες δραστηριότητες μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι) για 3-5 φορές/εβδομάδα. Μάλιστα, ο χρόνος άσκησης των 30 min μπορεί να μην είναι συνεχόμενος, αλλά να επιτυγχάνεται αθροίζοντας διαστήματα διάρκειας τουλάχιστον 10 min. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες: να χρησιμοποιεί π.χ. τις σκάλες της πολυκατοικίας του αντί για το ασανσέρ, να πηγαίνει στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητο, κ.ο.κ.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης & Δρόμος Υγείας 5000μ. Δηλώστε συμμετοχή και τρεξτε με την ομάδα του ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ για φιλανθρωπικό σκοπό!

3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης & Δρόμος Υγείας 5000μ.

Δηλώστε συμμετοχή  και τρεξτε με την ομάδα του ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ για φιλανθρωπικό σκοπό!



Η Ιστοσελίδα Ανάπτυξης και Προώθησης Ερασιτεχνικού & Προσαρμοσμένου Αθλητισμού από την Βέροια "Εν Σώματι Υγιεί" - www.r4rehab.blogspot.gr   μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές της με Ομάδα Δρομέων στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος" και Δρόμους Υγείας 5 & 10χλμ  και στον The North Face® Zagori Mountain Race 2014 ανακοινώνει την δημιουργία ομάδας για τον  

                   3ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και Δρόμο Υγείας 5χλμ

που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014. 

Δηλώστε συμμετοχή με την ομάδα του Εν Σώματι Υγιεί, ελάτε να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα, να τρέξουμε στην άδεια από αυτοκίνητα Θεσσαλονίκη και ενισχύστε τον κοινωνικό σκοπό μας. 
Τα έσοδα που θα συγκεντρώσουμε θα δoθούν σε δομή Ειδικής Αγωγής της Ημαθίας.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στην διεύθυνση της σελίδας μας r4rehab@yahoo.com για περισσότερες λεπτομέρειες ή να μας στείλουν μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook

Δηλωσεις συμμετοχής μέχρι 1 Οκτωβρίου

Συμμετοχή στον Ημιμαραθώνιο 21χλμ: 20ευρώ
Συμμετοχή στον Δρόμο Υγείας 5χλμ: 15ευρώ

Από κάθε συμμετοχή,  5 ευρώ θα δοθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό και τα υπόλοιπα είναι το κόστος ομαδικής συμμετοχής που θα κρατήσει η διοργανώτρια των αγώνων.


Παροχές:

Αναμνηστικό μπλουζάκι, αριθμός συμμετοχής, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, αναμνηστικό μετάλλιο, παροχή νερού, παροχή ιατρικών υπηρεσιών, πιστοποιητικό συμμετοχής (μέσω επίσημης ιστοσελίδας) + μπλουζάκι ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ Running Team

Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα στην σελίδα μας!

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα εδώ.

Η φόρμα εγγραφής της ομάδας μας στον 3ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και Δρόμο Υγείας 5000μ είναι έτοιμη! Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να σας αποσταλλεί και να την επιστρέψετε συμπληρωμένη με τα στοιχεία σας!

 
9ος Διεθνής Μαρθώνιος Θεσσαλονίκης - Δρόμος 5χλμ

9ος Διεθνής Μαρθώνιος Θεσσαλονίκης - Δρόμος10χλμ


Εν Σώματι Υγιεί Running Team - BEΡΟΙΑ @ Zagori Mountain Race 2014




    
 

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση

 Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση 



Δρ. Γιαγκάζογλου Παρασκεύη*
 
     Τα άτομα με Νοητική Υστέρηση (Ν.Υ) συχνά αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις κινητικές τους ικανότητες. Tα επίπεδα δύναμης και ισορροπίας των ατόμων με Ν.Υ είναι χαμηλά. Η συμμετοχή τους σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας είναι ένας τρόπος να βελτιώσουν την κινητικότητα τους και κατά επέκταση τις καθημερινές δραστηριότητές τους και την ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κίνηση του αλόγου βοηθά στη  βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης των κάτω άκρων.

 
Σκοπός της μελέτης
 
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης ενός προγράμματος ιπποθεραπείας στην ισορροπία και στη δύναμη εφήβων με Ν.Υ. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ιπποθεραπείας διάρκειας 30 λεπτών και συχνότητας 2 φορών την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.


Αποτελέσματα


Βρέθηκε σημαντική βελτίωση της δύναμης και της ισορροπίας μετά το πρόγραμμα της παρέμβασης.

 
Συμπεράσματα
 
Η βελτίωση της ισορροπίας βελτιώνει και τη σταθερότητα των κινήσεων των καθημερινών δραστηριοτήτων και μειώνει τις πιθανότητες ατυχημάτων ή πτώσεων. Η ιπποθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική μέθοδο θεραπείας για τα άτομα με Ν.Υ. Η συναισθηματική εμπειρία της φυσικής επαφής του ανθρώπου με το άλογο, μαζί με την αλληλεπίδραση των κινήσεων που δέχεται αποτελούν μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα αυτά. Επιπλέον, η φυσική αυτή δραστηριότητα είναι τόσο ευχάριστη και διασκεδαστική που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον  τους ώστε να συνεχίσουν την άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Το άρθρο δημοσιέυθηκε στο περιοδικό Research in Developmental Disabilities, Volume 33, Issue 6, November–December 2012, Pages 2265–2270.
Βρείτε το πλήρες άρθρο εδώ
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
undefined
H κ. Γιαγκάζογλου Παρασκευή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΤΕΦΑΑ Σερρών Α.Π.Θ. Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας «Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής» και είναι υπεύθυνη του μαθήματος κορμού «Ειδική Αγωγή» και του μαθήματος κατεύθυνσης «Προσχολική Φυσική Αγωγή». Επίσης, συμμετέχει με εισηγήσεις στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία» και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κινησιολογία» του ΤΕΦΑΑ Σερρών, ΑΠΘ.

Contact: pgiagaz@phed-sr.auth.gr