blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Νοεμβρίου 2020

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ το "Εν Σώματι Υγιεί"

Οριστικά εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το Αθλητικό Σωματείο Προσαρμοσμένου Αθλητισμού "Εν Σώματι Υγιεί" 





   Το "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων" αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

"Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ"... Ιστορικά στοιχεία πίσω από την πασίγνωστη και διαχρονική φράση

 "Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ"... Ιστορικά στοιχεία πίσω από την πασίγνωστη φράση



Η ιστορία πίσω από την πασίγνωστη φράση

   Το αρχαίο γνωμικό "νους υγιής εν σώματι υγιεί", είναι ίσως από τα πιο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα ρητά, / γνωμικά / αποφθέγματα ή εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας. Χρησιμοποιείται κυρίως στο χώρο του αθλητισμού, της άσκησης και της αναψυχής και το αποδίδουμε με την έννοια, πως ένα υγιές σώμα σου προσφέρει και ψυχική υγεία – ισορροπία. Αποτελεί βέβαια και κατά το ήμισυ τον τίτλο που επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο ιστολόγιο - αθλητικό σωματείο!
   Σίγουρα οι περισσότεροι νομίζουν ότι ειπώθηκε κάποια στιγμή από κάποιον από τους πολλούς Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους και διασώθηκε μέχρι τις μέρες μέσα από τα συγγράμματά τους. Τα φαινόμενα όμως απατούν και έρχεται η Επιστήμη της Ιστορίας να αποκαταστήσει την αλήθεια στα μάτια των σύγχρονων Ελλήνων.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Η Ανισότητα των δύο φύλων στον Αθλητισμό

 25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
"Η Ανισότητα των δύο φύλων στον Αθλητισμό"




   Διαχρονικά, η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων από την κοινωνία αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι γυναίκες διέθεταν ανέκαθεν λιγότερες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο αθλητισμός, στον οποίο οι γυναίκες μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι παραγκωνισμένες. Η ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό συνεχίζει να υφίσταται ανεξαιρέτως την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα αθλήματα.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ιστορική Αναδρομή: Μαραθώνιος Δρόμος και πως προήλθε.

Μύθος ή πραγματικότητα το κατόρθωμα του αγγελιοφόρου του Μαραθώνα το 490 π.Χ.;





   Αυτές τις μέρες θα γινόταν στην Αθήνα ο Μαραθώνιος Δρόμος, ο "κλασσικός" όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται ή αλλιώς αν προτιμάτε, ο "αυθεντικός". Χρήσιμο θα ήταν να ανατρέξουμε στα ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς σήμερα αναβιώνουμε. Διαβάστε λοιπόν, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμά Γιαννάκη

"Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Μαραθώνιος δρόμος (42.195μ.) που εισάγεται στο ολυμπιακό πρόγραμα το 1896 ύστερα από την είσηγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους. Υπενθυμίζουμε ότι το ταχυδρομικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν οργανωμένο και το οδικό δίκτυο προβληματικό, ορισμένοι δε δρόμοι περνούσαν μέσα από εχθρικά εδάφη. Για το λόγο αυτό, ειδικά εκπαιδευμένοι άγγελοι ή ημεροδρόμοι ή δρομοκήρυκες είχαν ορισθεί από την πολιτεία να μεταφέρουν γραπτώς ή προφορικώς μηνύματα που αφορούσαν τον Πόλεμο ή την Ειρήνη. Έτσι διέτρεχαν αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους και σε σχεδόν απίστευτο χρόνο.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 20 Νοεμβρίου

Η Εισοδηματική Ανισότητα "εμπόδιο" στην καλή παιδική Φυσική Κατάσταση 






    Τα κράτη που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στο εσωτερικό τους, είναι συνήθως αυτά όπου η νεολαία διαθέτει τη χειρότερη φυσική κατάσταση, κυρίως λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης και χειρότερης διατροφής, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine
    Ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκραντ Τόμκινσον του Πανεπιστημίου της Βόρεια Ντακότα, μελέτησαν στοιχεία από 177 έρευνες από όλο τον κόσμο, που περιλάμβαναν αεροβικά τεστ σε συνολικά 1,14 εκατομμύρια παιδιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στο είδος της μελέτη μέχρι σήμερα, που συνέκρινε τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των παιδιών και εφήβων σε 50 χώρες, κάνοντας συσχέτιση με το επίπεδο ανισότητας κάθε χώρας. 

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

6 Χρόνια "Εν Σώματι Υγιεί" ΑΣ ΑμεΑ Βέροιας !! Επετειακή ανάρτηση

 19/11/2014 - 19/11/2020
6 Χρόνια από την επίσημη ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου & Ερασιτεχνικού Αθλητισμού "Εν Σώματι Υγιεί" 



    Συμπληρώνονται σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2020, έξι ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που το Ειρηνοδικείο Βέροιας με την υπ' αριθμ. 23/2014 διάταξή του, αναγνώρισε τη σύσταση σωματείου με την επωνυμία "Αθλητικό Σωματείο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου & Ερασιτεχνικού Αθλητισμού ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ με έδρα τη ΒέροιαΛίγες μέρες μετά, καταχωρήθηκε στα Μητρώα του Πρωτοδικείου Βέροιας (α.α. 01/2015) και μετά από μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία κατάφερε και έγινε μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (α.α. 91, 07/2015). Τρία χρόνια μετά (11/2018) κατάφερε να αποκτήσει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΧΓ98).

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Inclusive Physical Activity Program με μαθητές ΔΑΦ και Τυπικής Ανάπτυξης

Οι επιδράσεις ενός Προγράμματος Φυσικής Δραστηριότητας Συν-Εκπαίδευσης στις Κινητικές και Κοινωνικές Δεξιότητες και στις Αντιλήψεις σε μαθητές με και χωρίς Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

 


Ahmet Sansi et al. Journal of Autism and Developmental Disorders (2020)

(Περίληψη): Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει την επίδραση ενός Προγράμματος Συν-Εκπαίδευσης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής παιδιών με και χωρίς Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), στις κινητικές, κοινωνικές δεξιότητες και στις αντιλήψεις αυτών. Οι συμμετέχοντες αποτέλεσαν 45 μαθητές με ΔΑΦ και παιδιά χωρίς ΔΑΦ με Τυπική Ανάπτυξη (ΤΑ), ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών. Οι μαθητές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Την Ερευνητική Ομάδα με 27 μαθητές (n=13 ΔΑΦ και n=14 χωρίς ΔΑΦ) και την Ομάδα Ελέγχου αποτελούμενη από 18 μαθητές (n= 9 ΔΑΦ και n=9 χωρίς ΔΑΦ). Συμπερασματικά, το πρόγραμμα βελτίωσε τις κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών με ΔΑΦ καθώς και τις κινητικές δεξιότητες των μαθητών χωρίς ΔΑΦ, παράλληλα δε, επηρέασε θετικά τις στάσεις των δεύτερων απέναντι στους πρώτους.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ο Πολυσύνθετος Ρόλος του Προπονητή που λίγοι αναγνωρίζουν

Ο Πολυσύνθετος Ρόλος του Προπονητή που λίγοι αναγνωρίζουν* 
 
 
 

   *Του Βασίλη Καλτσή, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

   Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο προπονητής ή ο γυμναστής (προπονητής φυσικής κατάστασης) είναι κάτι ενδεχομένως εύκολο, κάτι που μπορεί να γίνει χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ή διάβασμα, κάτι τέλος πάντων που μπορεί (ιδίως στην Ελλάδα) να κάνει ο καθένας. Ας δούμε επιγραμματικά όμως ποια κομμάτια αποτελούν ή πρέπει να αποτελούν το πάζλ που λέγεται προπονητής:

– Γvώση της Τακτικής του αθλήματος

Ομαδική και ατομική τακτική ανάλογα με το άθλημα και μεθοδολογία διδασκαλίας με προοδευτικά βήματα.

– Γνώση της Τεχνικής του αθλήματος

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Νοητική Άσκηση: Πόσο μας Βοηθά η Γυμναστική για το Μυαλό;

Νοητική Άσκηση: Πόσο μας Βοηθά η Γυμναστική για το Μυαλό; 

 


 

   Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ακόμα και η ήπιας έντασης σωματική άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στο να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να θωρακίσουμε την υγεία μας από πληθώρα νοσημάτων. Βέβαια, η γνώση δεν μετατρέπεται πάντοτε σε πράξη, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μεταθέτουμε την ενασχόληση με τη γυμναστική σε κάποιο ακαθόριστο χρονικό σημείο στο μέλλον. Τι γίνεται όμως με τη γυμναστική για το μυαλό; Θα ήμασταν το ίδιο αμελείς αν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις ότι η πνευματική άσκηση βοηθά στο να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι και κυρίως, να το προστατεύσουμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;