blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Σεπτεμβρίου 2018

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

29η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

29η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ❤️

 

 



   Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς από το 2000 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 
   
   Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και οδηγούν σε 17,3 εκ. θανάτους σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν εάν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση. 

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Καρδιακός Παλμός και Αρτηριακή Πίεση καθορίζονται από τα γονίδια



Καρδιακός Παλμός και Αρτηριακή Πίεση καθορίζονται από τα γονίδια

 

 

Γενετικές διαφορές στους υποδοχείς των σκελετικών μυών μπορούν να συντελέσουν σε διαφορετικές αντιδράσεις της καρδιάς και της πίεσης του αίματος

   Τα γονίδια του καθενός μας καθορίζουν πως ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση του αίματος διαφοροποιούνται κατά την άθληση, σηματοδοτώντας μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Physiology

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε "μη συνηθισμένες" αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων

Πέντε "μη συνηθισμένες" αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων
 






Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι από τους πιο γνωστές αιτίες για καρδιακά προβλήματα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, λιγότερο διαδεδομένοι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στο 1,5 εκατομμύριο καρδιακών προσβολών ετησίως.

Δείτε τους 5 πραγματικά σπάνιους και σχεδόν απίστευτους λόγους:

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer

Μπορεί η διατροφή να συμβάλλει θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου;

 

 

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη σε όσους αντιμετωπίζουν τη νόσο Alzheimer, μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος που αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών.

Μάθετε επίσης:

 - Ποια είναι τα στάδια της νόσου
 - Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υποθρεψία σε ασθενείς με Alzheimer αλλά και...
 - Ποια είναι η MIND δίαιτα


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 

 Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

  Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. εναρμονίζει την 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

   Κεντρικός στόχος είναι η δραστηριοποίηση των σχολικών μονάδων ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών, αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Και τα μάτια σου χρειάζονται τη Γυμναστική τους!



Και τα μάτια σου χρειάζονται τη Γυμναστική τους!   

 


  
     Οθόνες, οθόνες, οθόνες: Του υπολογιστή, του κινητού, του tablet, της τηλεόρασης, του video game. Περισσότερο από ποτέ, τα μάτια σου, όχι μόνο δεν σταματούν να δουλεύουν, αλλά επιβαρύνονται καθημερινά. Όταν δεν γυμνάζουμε τους μύες του σώματός μας, ατροφούν και χάνουν την ευλυγισία τους. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα μάτια μας. Κι όπως όλο μας το σώμα, έτσι και τα μάτια χρειάζονται τις ασκήσεις, τα διαλλείματα και τη φροντίδα τους για να διατηρήσουν την υγεία τους.

Δες μερικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις για να τα δυναμώσεις και να τα προστατεύσεις από τη συνεχή επιβάρυνση:

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Π.Μ.Σ. "Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός"


 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Σ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής



"Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός"

 

 

   Αντικείμενο-Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο "Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός", είναι η παροχή νέας γνώσης και η εξειδικευμένη κατάρτιση των αποφοίτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να είναι ικανοί να δημιουργήσουν νέα θεωρητική ή/και εφαρμοσμένη γνώση είτε μέσω της διεξαγωγής αυτοδύναμης έρευνας είτε σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής στα γνωστικά αντικείμενα του Αθλητικού Τουρισμού, της Οργάνωσης Πολιτιστικών και Αθλητικών Δρώμενων καθώς και του Χορού.
   Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει την υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή άλλων συναφών ειδικοτήτων άλλων τμημάτων ή/και σχολών, του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα μέσω διεπιστημονικών μεθόδων προσέγγισης σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές του Αθλητικού Τουρισμού, της Οργάνωσης Πολιτιστικών και Αθλητικών Δρώμενων καθώς και του Χορού.

Απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στον "Αθλητικό Τουρισμό, Οργάνωση Δρώμενων, Χορό" με τις ακόλουθες ειδικεύσεις: 

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

30o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100χλμ: 17η η Ελλάδα!

30o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100χλμ, Κροατία, 08/09/2018 

17η η Εθνική μας Ομάδα 

 



   Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, στην πόλη Sveti Martin na Muri της Κροατίας, το Παγκόσμιο Πρωτήθλημα 100χλμ με τη συμμετοχή για πρώτη φορά πλήρης ελληνικής εθνικής ομάδας! Τα 100χλμ καλύφθηκαν σε 13 γύρους των 7.5χλμ και ενός των 2.5χλμ. και κάθε αθλητής είχε χρονικό όριο 12 ώρες για να τερματίσει. Το άθροισμα των χρόνων τερματισμού των τριών πρώτων από κάθε χώρα (η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με τρεις αθλητές), ήταν και ο χρόνος για την κατάταξη της κάθε εθνικής ομάδας. 
   Η ελληνική εθνική ομάδα αποτελούμενη από τους δρομείς υπεραποστόσεων Στέργιο Αναστασιάδη, Γιώργο Βλάχο και τον βεροιώτη Ηλία Καραϊωσήφ, κάλυψε την απόσταση σε συνολικό χρόνο  25ώρες 10' και 23" και κατετάγη 17η ανάμεσα σε 42 χώρες. 

Ο Ηλίας Καραϊωσήφ, που είναι και Αντιπρόεδρος του Α.Σ. ΑμεΑ "Εν Σώματι Υγιεί" Βέροιας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

"Όλα πήγαν τέλεια... 17η ομαδική θέση σε σύνολο 42 ομάδων. Και ατομικά στη γενική κατάταξη 88ος ο Βλάχος, 97ος εγώ και 127ος ο Αναστασιαδης σε σύνολο 314 αθλητών. Και το πιο σημαντικό, για ΠΡΩΤΗ φορά η χώρα πήρε ομαδική κατάταξη στην παγκόσμια βαθμολογία μιας και τερματίσαμε όλοι."

Αναλυτικά τα αποτέλεσματα των Ελλήνων και φωτογραφίες:

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Βραδυνή Άσκηση: Ευεργετική ή Καταστροφική για τον Οργανισμό μας...;

Βραδυνή Άσκηση: Ευεργετική ή Καταστροφική για τον Οργανισμό μας...;

 



   
Για πολλούς από εμάς, οι νυχτερινές προπονήσεις λειτουργούν σαν νιρβάνα. Μήπως όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο η άσκηση πριν πέσεις στο κρεβάτι;

   Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει πως η γυμναστική αργά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον ύπνο σας. Η άσκηση αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης ενεργοποιεί διεγερτικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Όλα αυτά δε βοηθούν και πολύ στον ύπνο, σωστά; Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν κάτι διαφορετικό. Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Sleep Research διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν έντονα για 35′ λεπτά πριν από το κρεβάτι κοιμόντουσαν κανονικά, όπως συνέβαινε και τις νύχτες όταν δεν το έκαναν. Και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος για τον ύπνο έδειξε ότι το 83% των ανθρώπων που ασκούνται – ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας – ανέφεραν έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο από όσους δεν το έκαναν.