blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Τετάρτη 27 Μαϊου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τετάρτη 27 Μαϊου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Τετάρτη 27 Μαϊου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης


 

      Η τελευταία Τετάρτη κάθε Μαΐου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (World Multiple Sclerosis Day). Έτσι φέτος η 27 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στα άτομα με Πολλάπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ALS κ.α.) ώστε να πετύχουν την αυτονομία, το συντομότερο δυνατόν και με το λιγότερο κόπο, να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, να ενταχθούν και να επανενταχθούν στο παραγωγικό γίγνεσθαι. 

 

 

  Τί πρέπει να γνωρίζουμε για την ΣΚΠ;

 

     Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) (multiple sclerosis-MS) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), η οποία ανήκει στην κατηγορία των απομυελινωτικών νόσων. Αποτελεί τη συχνότερη μη τραυματική αιτία αναπηρίας σε νέους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα νευρολογικά ελλείμματα. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλα και πιο συχνά ασθενείς με αυτή την πάθηση η οποία περιγράφεται ως νόσος της νεαρής ενήλικης ζωής, με χαρακτηριστική πορεία εξάρσεων και υφέσεων, η νόσος παρουσιάζει μεγάλη κλινική ανομοιογένεια. Αυτή η ανομοιογένεια περιλαμβάνει την ηλικία έναρξης, τον τρόπο εμφάνισης των πρώτων κλινικών εκδηλώσεων, τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τα υπολείμματα μιας υποτροπής, την ποικιλία και τον διάσπαρτο χαρακτήρα των συμπτωμάτων, την πορεία της νόσου (με εμφάνιση αρκετές φορές προϊούσης επιδείνωσης χωρίς εξάρσεις), τη συσσωρευόμενη αναπηρία με την πάροδο του χρόνου και σε ποσοστό 20% την απουσία οποιασδήποτε αναπηρίας, ακόμη και δέκα έτη μετά την έναρξη της νόσου . Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες (2:1)  με τις νεώτερες επιδημιολογικές μελέτες να αναφέρουν την αυξημένη αυτή συχνότητα εμφάνισης, κυρίως στις γυναίκες, επιβεβαιώνοντας και τη διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άντρες.


      Σήμερα σας προσφέρουμε δύα άρθρα σχετικά με την ΣΚΠ και την ALS από το αρχείο μας για να επιλέξετε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε σχετικά με αυτή την τόσο δύσκολη από πλευράς πρόγνωσης πάθηση:

1. "Άκουσα για την ΣΚΠ..."  της Δρ. Γαροπούλου Βασιλικής, Μ.Sc.'s, Ph.D.*

2. Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) "Θεραπεία της ALS"...ή "Γιατί μπουγελώνονται οι Stars παγκοσμίως"


 Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.