blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αυτισμός & Άσκηση "Πρακτικές Εφαρμογές και Εύκολες Προσαρμογές Προγραμμάτων Άσκησης για τη Συμμετοχή Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού"

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Αυτισμός & Άσκηση "Πρακτικές Εφαρμογές και Εύκολες Προσαρμογές Προγραμμάτων Άσκησης για τη Συμμετοχή Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού"

Αυτισμός & Άσκηση

"Πρακτικές Εφαρμογές και Εύκολες Προσαρμογές Προγραμμάτων Άσκησης για τη Συμμετοχή Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού"

 



 

   Στα παρακάτω βίντεο, θα σας παρουσιάσω απλές πρακτικές εφαρμογές και προσαρμογές εύκολων προγραμμάτων άσκησης για τη συμμετοχή σε αυτά παιδιών που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού. Τα βίντεο έχουν συνολική διάρκεια 40 λεπτών περίπου και καλύπτουν σχεδόν όλο το εύρος των κινητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών
   Οι ασκήσεις, μπορούν να γίνουν είτε σε κάποιο κλειστό γυμναστήριο, είτε στη φύση, σε κάποιο πάρκο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο άθλησης, χρησιμοποιώντας εύκολα προσβάσιμο βοηθητικό αθλητικό υλικό. Σε κάθε βίντεο σας παρουσιάζω αναλυτικά τις ασκήσειςώς και γιατί) μαζί με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές. Οι ασκήσεις απευθύνονται τόσο σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, όσο και σε γονείς με παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού. 
   Αν μετά την παρακολούθηση των βίντεο, σας προκύψουν τυχόν απορίες ή παρατηρήσεις, σας παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με τους τρόπους που αναγράφονται στο τέλος του άρθρου. 
   Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη προσοχή σας και ελπίζω να σας βοήθησα

Με εκτίμηση

Καθηγήτρια Προσαρμοσμένης/Ειδικής Φ.Α.     

[σ.σ.: Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Κάτια Ορφανού μαζί με τον αδερφό της ως οποίος βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού και την βοήθησε στην βιντεοσκόπηση των ασκήσεων]

Βίντεο 1: Κοιλιακοί - Ραχιαίοι - Αερόβια Αντοχή



Περιγραφή: Ιανουάριος του 2017, όταν τελειώνοντας τα μαθήματα της ειδικότητας και συνεχίζοντας τις σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, αποφασίζω να εφαρμόσω στην πράξη τις γνώσεις που είχα πάρει ως τότε για τα άτομα με αυτισμό. Όπως και η αφορμή, έτσι και η ευκαιρία για εφαρμογή ασκήσεων προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά του αυτισμού, ήταν ο κατά 3 χρόνια μικρότερος αδερφός μου. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, η ενδυνάμωση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών και η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, μέσω ασκήσεων που ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν ένα άτομο με αυτισμό να απολαύσει τη γυμναστική και να τη δει ως παιχνίδι. 






Βίντεο 2: Αερόβια Αντοχή - Ρυθμός - Δυναμική Ισορροπία - Χρόνος Αντίδρασης



Περιγραφή:  Αφού η πρώτη μας απόπειρα είχε θετικά αποτελέσματα και ο αδερφός μου ήταν θετικός στο να συνεχίσουμε τη γυμναστική μαζί, τον Μάρτιο του 2017 ανεβάζουμε ένα ακόμη βίντεο συνεχίζοντας με την αερόβια αντοχή, και στοχεύοντας επίσης στη βελτίωση του ρυθμού, της δυναμικής ισορροπίας και του απλού χρόνου αντίδρασης. Αυτή τη φορά προτιμάμε τη φύση η οποία  πάντοτε βοηθάει στην καλή διάθεση και απόδοση.






Βίντεο 3: Αερόμπικ Προσαρμοσμένο στον Αυτισμό



Περιγραφή: Συνεχίζοντας τις προπονήσεις μας, απ’ τη μία η αγάπη μου για την αερόβια άσκηση μέσω  ρυθμικών ασκήσεων και με τη συνοδεία μουσικής (aerobic) και απ’ την άλλη η αγάπη του αδερφού μου (και πολλών ακόμα ατόμων με αυτισμό) για τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, με οδήγησαν στην απόφαση να προσπαθήσω να τον διδάξω μία χορογραφία. Σε αυτό βέβαια βοήθησε αρκετά η απίστευτη μνήμη του, καθώς και η επιλογή των τραγουδιών που ήταν αποκλειστικά δική του, ώστε να το διασκεδάσει όσο περισσότερο γίνεται. Και τελικά όντως καταφέραμε να βγάλουμε την χορογραφία σε 1 μόλις απόγευμα και να είναι το πρώτο (τουλάχιστον έως τότε) αναρτημένο βίντεο αερόμπικ με άτομο με αυτισμό!




Βίντεο 4: Δρομικές Ασκήσεις - Αλτικότητα - Ενδομυϊκός Συντονισμός - Ρίψεις
Βίντεο 5: Χρόνος Αντίδρασης - Ρίψεις


Περιγραφή: Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου και την έναρξη εργασίας στον τομέα της ειδικής αγωγής, η φύση με φέρνει πιο κοντά με έναν από τους μαθητές μου, κι έτσι ξεκινάμε τη γυμναστική στο πάρκο, με στόχο να βελτιώσουμε την αλτική ικανότητα, τις ρίψεις, την μετακίνηση «ζιγκ-ζαγκ», την ταχύτητα αντίδρασης  και τον ενδομυϊκό συντονισμό. Το υλικό και το περιεχόμενο των προπονήσεων και σε αυτή την περίπτωση είναι καθαρά επιλεγμένο και διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε αφ’ ενός να καλύπτει τις ανάγκες του ασκούμενου ως προς την κινητική του ανάπτυξη και αφ’ ετέρου, ώστε να του προσφέρει ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση με τα φανάρια (2ο βίντεο 1:47) είναι καθαρά εμπνευσμένη από τον συγκεκριμένο μαθητή, και τελικά λειτούργησε με πολύ θετικά αποτελέσματα σε πολλές ακόμα περιπτώσεις.





 


Βίντεο 6: Νευρομυϊκός Συντονισμός σε παιδιά με και χωρίς Αυτισμό

 
Περιγραφή: Τέλος, τον Ιανουάριο του 2019 και μετά από ήδη ένα χρόνο προπονήσεων στίβου με 2 αδέρφια, με και χωρίς αυτισμό, 8 και 11 χρονών αντίστοιχα, ανεβάζουμε ένα βίντεο ασκήσεων νευρομυϊκού συντονισμού χρησιμοποιώντας επιδαπέδια σκάλα και σχοινάκι. Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο ασκήσεων αποτελούσε τη ρουτίνα της προθέρμανσής μας  σχεδόν σε κάθε μάθημα, αυξάνοντας σταδιακά βέβαια την πολυπλοκότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί φυσικά ότι το ασκησιολόγιο παρουσιαζόταν πάντοτε σε μορφή σκίτσων και εικόνων, και τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις διαφορές στην κινητική απόδοση μεταξύ των 2 παιδιών. 




Βίντεο 7: Θεραπευτική Κολύμβηση σε Παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού



Περιγραφή:Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα ασκήσεων, ωφέλιμη επίσης για τα άτομα με αυτισμό είναι και η άσκηση μέσα στο νερό. Έτσι, με αφορμή την ημερίδα θεραπευτικής κολύμβησης στην οποία κλήθηκα να παρουσιάσω ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο νερό, παραθέτω ένα βίντεο με τα αντίστοιχα στιγμιότυπα.

Θεραπευτική κούμβηση και αυτισμός: προσαρμοσμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο νερό για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού με στόχο τόσο την εκμάθηση κολύμβησης, όσο και την βελτίωση των βασικών κινητικών προτύπων, τη συνεργασία και αλληλεπίδραση
 

 







*Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:


Η Αικατερίνη (Κάτια) Ορφανού είναι Πτυχιούχος Ειδικής Φ.Α. του ΤΕΦΑΑ Π.Θ., με καταγωγή από το Κιάτο Κορινθίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, με αντικείμενο σχετικό με τις Φυσικές & Αθλητικές Δραστηριότητες για την Κοινωνική Ένταξη Ατόμων με Αναπηρία ("Máster Universitario en Actividades Físicas y Deportivas para la Inclusión Social de Personas con Discapacidad", Universidad Autónoma de Madrid, España). Έχει πλούσια προσωπική και επαγγελματική εμπειρία με τον αυτισμό, αφού έχει αδερφό που ανήκει στο φάσμα, κάτι που την ώθησε να ασχοληθεί εκτενώς με την αναπηρία. Επιπλέον έχει συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τον Αυστισμό και άλλου είδους Αναπηρίες.




Στοιχεία επικοινωνίας:
e-mail: katia.orfanou@windowslive.com
Facebook: Catia Orfanou - Special/Adapted Physical Education Teacher
Ιnstagram: catia.orfanou

YouTubeCatia Orfanou











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.