blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: TOKYO2020 και οι άλλες χαμένες Ολυμπιάδες

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

TOKYO2020 και οι άλλες χαμένες Ολυμπιάδες

Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες ΤΟΚΥΟ2020! 

 


Μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα γίνουν ένα χρόνο μετά.


Οι χαμένες Ολυμπιάδες

   Με αφορμή την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που επρόκειτο να γίνουν φέτος το καλοκαίρι στο Τόκυο της Ιαπωνίας, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για να θυμηθούμε ποιοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Θερινοί ή/και Χειμερινοί) αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν κατά το παρελθόν και γιατί. 
   Είναι η 4η φορά που αναβάλλονται Ολυμπιακοί Αγώνες από την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι σήμερα. Κατά τα παρελθόν έχουν αναβληθεί 3 θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και 2 χειμερινοί, όλοι εξαιτίας πολέμων, ενώ είναι η πρώτη φορά που αναβάλονται ΠαραΟλυμπιακοί Αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες 1916 - Βερολίνο

   Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, η προετοιμασία των Αγώνων συνεχίστηκε κανονικά, αφού κανείς δεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ. Στη συνέχεια όμως, οι Αγώνες ματαιώθηκαν. Μια χειμερινή αθλητική εβδομάδα με Χόκεϊ επί Πάγου, Σκι και πατινάζ προγραμματίστηκε αντί των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτής της εβδομάδας έδωσε την ιδέα για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
   Μετά το πέρας των εχθροπραξιών, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο αύξων αριθμός (σαν να έγιναν δηλαδή οι Αγώνες του Βερολίνου) και να διοργανωθεί η έβδομη -πια- Ολυμπιάδα στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το Βερολίνο επέστρεψε στις υποψηφιότητες των Αγώνων το 1931, όταν κέρδισε τη Βαρκελώνη και διοργάνωσε τους Αγώνες του 1936. 




Ολυμπιακοί Αγώνες 1940 - Τόκυο/Ελσίνκι - 1944 Λονδίνο
 
  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1940, γνωστοί και σαν Αγώνες της 12ης Ολυμπιάδας ήταν επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας, το οποίο έλαβε το χρίσμα το 1936, αλλά παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα να λάβει το χρίσμα η συνυποψήφια πόλη του Ελσίνκι. Εντέλει απέβησαν μάταιες και οι προετοιμασίες των Φινλανδών αφού η Ολυμπιάδα ματαιώθηκε λόγω της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
   Ο λόγος για τον οποίο ματαιώθηκαν τόσο αυτοί, όσο κι οι επόμενοι αγώνες, οι οποίοι επρόκειτο να διεξαχθούν στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν πως το Ολυμπιακό Πνεύμα της σύγχρονης Νεολαίας και του σύγχρονου Πολιτισμού δε συμβαδίζει με τις μάχες στα μέτωπα.  
  Εξαιτίας της ματαίωσης αποφασίστηκε, χωρίς ψηφοφορία, το Λονδίνο να διοργανώσει τους Αγώνες του 1948.




Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες  - Σαππόρο 1940 / Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο 1944

   Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940, που επρόκειτο να αποτελέσουν τους Αγώνες της 5ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Σαππόρο της Ιαπωνίας το διάστημα 3-12 Φεβρουαρίου του 1940
   Το Σαππόρο επιλέχθηκε να διοργανώσει την πέμπτη έκδοση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 9 Ιουνίου του 1937, όμως η Ιαπωνία επέστρεψε το χρίσμα πίσω στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούλιο του 1938, λόγω του ξεσπάσματος του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου ένα χρόνο νωρίτερα.
   Η ΔΟΕ αποφάσισε στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους να αναθέσει τη διοργάνωση των Αγώνων στο Σανκτ Μορίτς της Ελβετίας, που είχε διοργανώσει και τους Αγώνες του 1928. Όμως και πάλι η διοργάνωση επιστράφηκε, καθώς προέκυψαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Ελβετική Οργανωτική Επιτροπή και τη ΔΟΕ.
   Στις 9 Ιουνίου 1939 η ΔΟΕ επέλεξε ως διοργανώτρια τη Γερμανία και συγκεκριμένα την περιοχή Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, η οποία είχε ήδη φέρει εις πέρας τη διοργάνωση των Αγώνων του 1936. Έτσι προγραμματίστηκε να φιλοξενήσει και αυτούς τους Αγώνες το διάστημα 2-11 Φεβρουαρίου 1940. Τρεις μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Αγώνες μοιραία ματαιώθηκαν.
   Την ίδια τύχη είχαν αργότερα και οι Αγώνες του 1944, που είχαν ανατεθεί στην περιοχή Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο της Ιταλίας. Από τότε το Σανκτ Μορίτς διοργάνωσε τους Αγώνες του 1948, η Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο τους Αγώνες του 1956 και το Σαππόρο αυτούς του 1972. Η Γερμανία δεν έχει επιλεγεί ακόμη να διοργανώσει ξανά τους Αγώνες. 


Πηγή: Wikipedia


Ολυμπιακοί - Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020

Οι αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2020, αλλά η ΔΟΕ αναγκάστηκε να τους μεταθέσει το καλοκαίρι του 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει την υφήλιο..
Είναι η πρώτη φορά που Παραολυμπιακοί Αγώνες θα αναβληθούν και η πρώτη φορά που αναβάλλεται το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη από αιτία μη σχετιζόμενη με εχθροπραξίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.