blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: WeThe15: Μία παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα 1.2 δις Άτομα με Αναπηρία

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

WeThe15: Μία παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα 1.2 δις Άτομα με Αναπηρία

WeThe15: Μία παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα 1.2 δις Άτομα με Αναπηρία 




Πολλοί πρωτοπόροι διεθνείς οργανισμοί ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το WeThe15, το οποίο προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα αντιπροσωπεύει τα 1.2 δισεκατομμύρια Άτομα με Αναπηρία.


   Ξεκίνησε πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, το WeThe15 στοχεύει να τερματίσει τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία και να λειτουργήσει ως παγκόσμιο κίνημα που κάνει δημόσια εκστρατεία για την ορατότητα, την προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Με επικεφαλής τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) και τη Διεθνή Συμμαχία Αναπηρίας (IDA), το WeThe15 συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο συνασπισμό διεθνών οργανισμών από τον κόσμο του αθλητισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των τεχνών και της ψυχαγωγίας. Μαζί θα συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και το κοινό την επόμενη δεκαετία για να ξεκινήσουν αλλαγές για τη μεγαλύτερη περιθωριοποιημένη ομάδα του κόσμου που αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.



Ευθυγραμμισμένο με την ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη και τη σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το WeThe15 στοχεύει να αλλάξει στάση και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες:

  • Θέτοντας τα άτομα με αναπηρία στο επίκεντρο της ατζέντας της διαφορετικότητας και της ένταξης.
  • Εφαρμογή μιας σειράς δραστηριοτήτων που στοχεύουν σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινό για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία
  • Κατάρριψη κοινωνικών και συστημικών φραγμών που εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.
  • Εξασφάλιση μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης, προβολής και εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία.
  • Προώθηση του ρόλου της βοηθητικής τεχνολογίας ως φορέα για την κοινωνική ένταξη στην οδήγηση.



 

Το #WeThe15 θα προσπαθήσει να "σπάσει" τα στερεότυπα"

   Με αφετηρία τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το WeThe15 σχεδιάζει να ξεκινήσει τις αλλαγές στην επόμενη δεκαετία συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο συνασπισμό διεθνών οργανισμών από τον κόσμο του αθλητισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής, των επικοινωνιών, των επιχειρήσεων, των τεχνών και της ψυχαγωγίας. Σε μια εποχή που η ποικιλομορφία και η ένταξη είναι καυτά θέματα, το 15% που έχει αναπηρία θέλει αποτελεσματική αλλαγή για την άρση της ανισότητας και της αδράνειας. Όπως η φυλή, το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, θέλουμε να έχουμε ένα κίνημα που να μπορεί να συγκεντρωθεί από όλα τα άτομα με αναπηρίες. Ένα παγκόσμιο κίνημα που κάνει δημόσια εκστρατεία για την ορατότητα, την ένταξη και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. 



   Το WeThe15 θα φωτίσει το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση των εμποδίων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε καθημερινή βάση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταρρίψουμε αυτά τα εμπόδια, ώστε όλα τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να είναι ενεργά και ορατά μέλη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.


Πηγές: parafootball.com

            wethe15.org


  • Μόνο το 15% των Ατόμων με Αναπηρία στις αναπτυσσόμενες χώρες και περίπου το 40% στις αναπτυγμένες χώρες, έχουν εργασία..
  • Κάτω από  το 15% των ατόμων που χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο, έχουν πρόσβαση σε αυτό..
  • Τα Άτομα με Αναπηρία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν κάποια μορφή βίας σε σχέση με τον τυπικό πληθυσμό...Το ποσοστό είναι δεκαπλάσιο αν πρόκειται για κορίτσια ή νεαρές γυναίκες με αναπηρία…
  • Το 40% από τα 1.2 δισεκατομμύρια άτομα με αναπηρία παγκοσμίως, ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας..
  • Το 1/3 από τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, είναι παιδιά με αναπηρία..




Μετάφραση-Επιμέλεια:

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M.Res.

Καθηγητής Προσαρμοσμένης Φ.Α.

Ιδρυτής "Εν Σώματι Υγιεί" Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.