blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Κατάθλιψη των Εορτών: Μύθος ή Πραγματικότητα..;

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Κατάθλιψη των Εορτών: Μύθος ή Πραγματικότητα..;

Κατάθλιψη των Εορτών: Μύθος ή Πραγματικότητα..; 

 

     
        Συχνά ακούμε και διαβάζουμε για την "κατάθλιψη των εορτών". Αλήθεια μπορεί η κατάθλιψη να υπάρχει σε αυτήν την χρονική περίοδο των εορτών όπου όλα φαίνονται να είναι τόσο χαρούμενα, στολισμένα και "ζεστά"; Πώς είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το όμορφο κλίμα να μπορούν να δημιουργηθούν συναισθήματα στεναχώριας και απογοήτευσης; Και άραγε πώς γίνεται να παρατηρούμε κάποιους συνανθρώπους μας να είναι πιο σκυθρωποί; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούμε να τα δούμε από διαφορετικές οπτικές:
      Πρώτα από όλα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν έναν "απολογισμό" αυτές τις ημέρες, κυρίως καθώς πλησιάζει και η αλλαγή του χρόνου. Σκέψεις όπως "τι έκανα φέτος στη ζωή μου", "δεν ξέρω αν βρήκα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζω", "μήπως είμαι σε χειρότερη φάση από αυτή που βρισκόμουν πέρυσι", μπορεί να απασχολήσουν πολλούς από εμάς και να μας προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι ανησυχία, θυμός και στεναχώρια.
       Επίσης, άλλοι είναι πιθανό να είναι μόνοι τους, χωρίς κάποια σχέση ή με λίγους φίλους αυτές τις γιορτινές ημέρες. Και μέσα στις μεγαλουπόλεις που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος, με τα σπίτια να είναι τόσο κοντά αλλά οι ψυχές μας τόσο μακριά η μοναξιά μοιάζει πιο παράξενη και ακατανόητη. Το να νιώθει κάποιος μοναξιά μέσα στις γιορτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο καθώς οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με το «μάζεμα» συγγενών και φίλων.  
          
     Ακόμη δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για το πώς θα ήθελαν να περάσουν ή "πρέπει" να περάσουν στις γιορτές που τελικά απογοητεύονται. Οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το πόσα χρήματα θέλει να ξοδέψει κάποιος ή με ποια αγαπημένα πρόσωπα θα ήθελε να είναι μαζί αλλά τελικά δεν μπορεί.
Όλοι αυτοί οι παραπάνω λόγοι μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και οι πρώτες εβδομάδες του νέου έτους μπορεί να είναι πιο "στενάχωρες". Βέβαια μην ξεχνάμε ότι η άσχημη διάθεση δεν ισοδυναμεί πάντα με κατάθλιψη, ίσως να μοιάζει ότι είναι.


Πηγή: health.in.gr


Σας άρεσε; Μοιρατείτε το!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.