blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η Χειμερινή Κολύμβηση και τα Οφέλη της στον Οργανισμό μας

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η Χειμερινή Κολύμβηση και τα Οφέλη της στον Οργανισμό μας

Η Χειμερινή Κολύμβηση και τα Οφέλη της στον Οργανισμό μας

 



Θεοφανίδου Μαρία Μ. Sc.*

     Παρόλο που η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της Ευρώπης και τη 10η στον κόσμο, λόγω των πολυάριθμων νησιών της, λίγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν την κολύμβηση καθόλη τη διάρκεια του έτους. Συνηθως οι περισσότεροι κάνουν το τελευταίο τους μπανιο το Σεπτέμβρη και ύστερα περιμένουν τα μέσα Ιουνίου, για να ξαναμπούν στο νερό.
   Τα οφέλη, όμως της χειμερινής κολύμβησης, είναι τόσα που θα έπρεπε όλοι μας να εκμετάλλευτούμε την ευκαιρία που μας προσφερεται και να συμμετέχουμε ενέργά σε αυτήν την ανέξοδη και διασκεδαστικη δραστηριότητα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χειμερινή κολύμβηση ενισχύει τη γενική υγεία του οργανισμου. Πιο συγκεκριμένα : 


  • Οι συμμετέχοντες αυτής, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα stress, λιγότερη κούραση και πιο πολύ ενεργητικότητα από εκείνους που δε συμμετέχουν. 
  • Ακόμα, έχει παρατηρηθεί ότι, η κολύμβηση κατά τους χειμερινούς μήνες βελτιώνει τη μνήμη, τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι χειμερινοί κολυμβητές αρρωσταίνουν λιγότερο, από το γενικό πληθυσμό. Οι πρώτοι, παρουσιάζουν 40% λιγότερα περιστατικά λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, από τους δεύτερους. Κάτι που πιθανότατα να ωφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση που προσφέρει η έκθεση του οργανισμού στο κρύο. Η μνήμη και η διάθεση από την άλλη, ενισχύονται από την έκκριση ενδορφινών και τη διέγερση του παρασυμπαθητικού συστήματος. 
  • Είναι γνωστό ότι με το κρύο νερό επιτυγχάνεται τόνωση του δέρματος αλλά και βελτίωση της υγείας αυτού. 
  • Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει ακόμα και τη λίμπιντο των δύο φύλων αλλά και τη γονιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης, αλλά και οιστρογόνων στους άνδρες και στις γυναικές αντίστοιχα.
  • Κολυμπώντας το χειμώνα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η φυσική κατάσταση, διότι αυξάνονται ο καρδιακός παλμός, η κυκλοφορία του αίματος και ο ρυθμός αναπνοής
  • Η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι ακόμα μια θετική επίδραση που έχει το κρύο νερό, στον οργανισμό
  • Πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις, ινομυαλγία, και άλλες μυοσκλετικές νόσους αναφέρουν ότι η χειμερινή κολύμβηση ανακουφίζει από το συνεχές αίσθημα του πόνου. Ακόμα και ασθενείς με άσθμα, ομολογούν ότι βλέπουν βελτίωση, μετά από συστηματική κολύμβηση τους χειμερινόυς μήνες. 
     Όμως δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι, όπως σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, έτσι και σε αυτή υπάρχουν κάποιοι περιόρισμοί. Πρίν κάνει κάποιος τη βουτιά, είναι σημαντικό να κατανοήσει τους κινδύνους που κρύβει η χειμερινή κολύμβηση. 
  • Κάποιος πρέπει να χτίσει αντοχή στο κρύο σταδιακά, πριν πάρει την απόφαση να κολυμπήσει στα κρύα νερά του Φλεβάρη. Παίρνοντας εναλλάξ χλυαρά-κρύα ντους, είναι ένα πρώτο βήμα.
  • Μια απότομη έκθεση σε πολύ κρύο νερό ,μπορεί να προκαλέσει υπεραιμία και κατ’επέκταση διαταραχή του κυκλοφορικού.
  • Εάν η θερμοκρασία του σώματος πεσει απότομα περισσότερο από 4 βαθμούς, τότε ο οργανισμός θα παρουσιάσει υποθερμία.
  • Η κολύμβηση σε υπερβολικά κρύο νερό μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και δε συστήνεται, παρά μόνο σε άτομα που έχουν δημιουργήσει ισχυρή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. 
  • Η καλή ενυδάτωση και η διατήρηση των ηλεκτρολυτών σε υψηλά επίπεδα πριν τη χειμερινή κολύμβηση επιβάλλονται. 
  • Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης πριν την κολύμβηση δεν συστήνονται ακόμα και πριν από δυο μερες από την ημέρα της συμμετοχής, διότι αυτά τα δύο συστατικά επιφέρουν αφυδάτωση του οργανισμού. 
  •  Άτομα με υπέρταση και καρδιαγγεικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν από την έναρξη της χειμερινής κολύμβησης.

    Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, η χειμερινή κολύμβηση, εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, είναι ο τελειος τρόπος για κάποιον να τονώσει τον οργανισμό του, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, με μηδενικό κόστος, 365 ημέρες το χρόνο και γιατί όχι να κάνει νέους φίλους, που θα τους κρατήσει για μια ζωή. Οι σύλλογοι των χειμερινών κολυμβητών είναι αρκετοί και πάντα ανοιχτοί, σε όσους ζητούν καθοδήγηση και υποστήριξη.



Πηγές: 

  1.  www.1vigor.com 
  2. http://en.wikipedia.org
  3. http://thenextchallenge.org 
  4. http://www.sfgate.com 
  5. http://medlabgr.blogspot.com 
  6. http://www.in2life.gr
 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η κ. Θεοφανίδου Μαρία είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, απόφοιτη του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ., ειδικευμένη στην Ειδική Φυσική Αγωγή - Θεραπευτική Γυμναστική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Φυσική Δραστηριότητα σε Ειδικούς πληθυσμούς. Ζει και εργάζεται μόνιμα στο Miami Beach, FL, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  



Άρθρο της ίδιας στην σελίδα μας:


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.