blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Aquatic Therapy - Υδροθεραπεία

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Aquatic Therapy - Υδροθεραπεία

Aquatic Therapy - Υδροθεραπεία

 


      Η Υδροθεραπεία χρησιμοποιεί τις μηχανικές και θερμικές ιδιότητες του νερού σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις και κινήσεις του ασθενούς. Το υδάτινο περιβάλλον αποτελεί πηγή αισθητηριακών ερεθισμάτων που επιφέρουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσαρμογές δημιουργώντας έτσι θεραπευτικά αποτελέσματα σε ένα αποδιοργανωμένο βιολογικό σύστημα του ασθενούς. Συνδυαστικά, χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπευτικές κινήσεις - ασκήσεις για συγκεκριμένες σωματικές περιοχές με στόχο την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας.


    Η Υδροθεραπεία αποτελεί μία από τις ειδικότητες της διεπιστημονικής ομάδας αποκατάστασης και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένες θεραπευτικές πισίνες σε θερμοκρασία νερού από 32 – 34 βαθμούς Κελσίου με κατάλληλες συνθήκες αέρα (45 - 50% υγρασία). Το πρόγραμμα υδροθεραπείας διαμορφώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο θεραπευτή και είναι βασισμένο στις ανάγκες του ασθενούς με στόχο πάντα την βελτίωση της λειτουργικότητας , της δραστηριότητας και της κινητικής συμμετοχής του στην καθημερινή ζωή σύμφωνα με το ICF (International Classification of function, disability and health) (WHO 2001). Η όλη διαδικασία βασίζεται σε επιστημονικά αποδεδειγμένη κλινική πράξη (evidence based clinical practice: Sacket 1996) και συνδυάζει τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα με την θεραπευτική εξειδίκευση για τις ανάγκες (στόχους) κάθε ασθενούς. Κάθε ασθενής αξιολογείται λειτουργικά πριν και σε τακτά χρονικά διαστήματα της θεραπευτικής περιόδου, προκειμένου να ελέγχεται η πορεία - πρόοδος της θεραπείας και να προσαρμόζεται ανάλογα το υδρο-θεραπευτικό πρόγραμμα.                                              
     Η σύγχρονη υδροθεραπεία εφαρμόζεται σε νευρολογικά, μυο-σκελετικά, νευρομυϊκά, αναπτυξιακά, καρδιο-αναπνευστικά περιστατικά με αποδεδειγμένη κλινική επιτυχία. Η μεστή, πλέον, επιστημονική βιβλιογραφία πάνω στην υδροθεραπεία επιβεβαιώνει το ιστορικά αναγνωρίσιμο από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτικό περιβάλλον του νερού. Ήδη σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξελίσσεται ουσιαστικά μια "αναγέννηση" της παράδοσης αυτής σε σύγχρονες επιστημονικές βάσεις. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζοντα είναι η Halliwick (water specific therapy), η Bad Ragaz Ring method, η Clinical Ai Chi, η Clinical Watsu, η Obstacle course, η Aqua T relax, η Aqua Fitness, η Συμβατική υδροθεραπεία, η Ηubbard therapy, η Feldenkrais, η Alexander και η Functional Training
       O Johan Lambeck PT, ιδρυτής και επικεφαλής λέκτορας του IATF association, τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης υδροθεραπείας, που  με βάση την παραδοσιακή μέθοδο Halliwick (μέθοδος εκμάθησης κολυμβητικών επιδεξιοτήτων για ΑμεΑ), εξέλιξε την Κλινική Υδροθεραπεία με βάση επιστημονικά αποδεδειγμένων μεθόδων.
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το! 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την  Υδροθεραπεία, αλλά και άλλων υδάτινων δραστηριοτήτων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΝΕ,  ενός Επιστημονικού Επαγγελματικού Μη-Κερδοσκοπικού Συνδέσμου Αφιερωμένου στην Ανάπτυξη και Διάδοση των Υδάτινων Δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην Υγεία και Ευρωστία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.