blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας...

...Μία νόσος που στην Ελλάδα εορτάζεται όλο τον χρόνο.... 


   Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχεται στο προσκήνιο, για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως για τα Ελληνόπουλα που χαρακτηρίζονται από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τα σχολεία όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο».
     Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παχύσαρκος είναι κάθε άνθρωπος που έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2, ενώ εάν έχει ΔΜΣ 25-29,9 kg/m2, τότε θεωρείται υπέρβαρος. Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι άνω των 15 ετών παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατ. παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα.

 
Μία σύνθετη νόσος
 
    Στο ερώτημα τι ευθύνεται για την άνοδο της παχυσαρκίας, η απάντηση ποικίλλει. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα περισσότερων από 100 διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το αυξημένο στρες, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη ύπνου, ορμονικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες κ.ά.

 
1 στους 5 Έλληνες παχύσαρκος
 
    Τα στοιχεία για την χώρα μας είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για την υγεία, δείχνουν ότι το 19,6% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι και το 35,2% είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, στατιστικές έρευνες για τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι το 90% των ενηλίκων στη χώρα μας γυμνάζονται λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και το 37% περπατούν λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα.

 

Άσκηση και ισορροπημένη διατροφή
 
    Λύσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν και βρίσκονται στα χέρια μας, αλλά και στα… πόδια μας, και περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας με περισσότερη κίνηση καθώς και ισορροπία στη διαχείριση των θερμίδων. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε, αλλά και να τρώμε απ’ όλα με μέτρο. Η διατροφή μας χρειάζεται ποικιλία και ισορροπία, καθώς η στέρηση μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση με τελείως αντίθετα αποτελέσματα.


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το! 


Διαβάστε επίσης σχετικά με την παχυχαρκία άρθρα:


Πηγή: www.thetoc.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.