blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αυτισμός και Κοινωνική Ένταξη

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Αυτισμός και Κοινωνική Ένταξη

Αυτισμός και Κοινωνική Ένταξη*




   Ο Αυτισμός είναι μια Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, χαρακτηρίζεται δηλαδή από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς, ένα εκ των οποίων η μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου και της ψυχολογικής του ανάπτυξης που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται ή να δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου και σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. 

   Ένα ακόμα στοιχείο που επιδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος είναι ότι πέρα από τη ζωή του παιδιού που επηρεάζεται άμεσα, αλλάζει και αυτή των οικογενειών τους, δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου, μιας και η οικογένεια αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις  μια κοινωνία σε μικρογραφία. Είναι μια περίπλοκη- αινιγματική κατάσταση και οι επιπτώσεις της σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο (οικονομικό και ψυχικό) καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση όλων μας. 
   Η ενσωμάτωση, ένταξη ή επανένταξη ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία, είναι μια δύσκολη διαδικασία, πόσο μάλλον αν μιλάμε για την ελληνική κοινωνία. Συχνά αυτή η διαδικασία αναστέλλεται εν τη γενέσει της και περιορίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών που έχουν αποφοιτήσει από σχολικές δομές ή δομές ένταξης και αυτό συμβαίνει γιατί η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό είναι μια εφ’ όρου ζωής διαδικασία μάθησης, η οποία συνεχίζεται υποστηρικτικά στο περιβάλλον επαγγελματικής απασχόλησης. 
   Οι περιπτώσεις των ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού με επαγγελματική απασχόληση είναι περιορισμένες σε διεθνές επίπεδο και σχεδόν ανύπαρκτες σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας πεισμώνει για ένα καλύτερο αύριο των ατόμων με αυτισμό. 

(*άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που έχει θεσπιστεί για τις 2 Απριλίου, από το 2008 και μετά)


Καθηγητής Ειδ. Φ.Α. 
Προπονητής ΑμεΑ Α' Κατ.
Ιδρυτής "Εν Σώματι Υγιεί" Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας


Η φωτογραφία είναι αυθόρμητη και είναι από τη "Δύναμη της Κατασκηνωτικής Ενσωμάτωσης". Απεικονίζει δυο παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και το συρματόπλεγμα ανάμεσά τους συμβολίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αυτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.