Πως να κάνω πιο δυνατά τα οστά μου..;
Η οστεοπόρωση, όπως και ο πρόδρομός της, η οστεοπενία,
είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και το χαρακτηριστικό
της είναι τα αδύναμα οστά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για
να προλάβουμε αυτή την πάθηση. Τα οστά μας φτάνουν στη μέγιστή τους δυνατή
πυκνότητα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30, και από εκεί και μετά είμαστε
υποχρεωμένοι να τα φροντίζουμε, λαμβάνοντας αρκετές ποσότητες ασβεστίου και Βιταμίνης D, όπως και με τη άσκηση. Ας
ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίζουμε
τα οστά μας:
Ξεκινήστε νωρίς: Πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε για την υγεία των οστών σας από νωρίς. Σκεφτείτε το σαν να ανοίγετε έναν λογαριασμό καταθέσεων σε τράπεζα: όσο περισσότερα μαζέψετε, τόσο καλύτερα.
Μάθετε την πυκνότητα των οστών σας: Η οστεοπόρωση ονομάζεται συχνά σιωπηλή ασθένεια, καθώς τα συμπτώματά της δεν είναι εμφανή, τουλάχιστον μέχρι να σπάσει κάποιο οστό – κάτι που, προφανώς, δεν θέλουμε. Μια εξέταση για να ελέγξετε την πυκνότητα των οστών σας, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, όπως η ηλικία και το φύλο, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να σας ενημερώσει καλύτερα για τους κινδύνους.
Πιείτε γάλα: Το γάλα είναι γεμάτο πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο και βιταμίνη D, η οποία βοηθάει το σώμα μας να απορροφά το ασβέστιο καλύτερα. Ο στόχος για γυναίκες κάτω των 50 και άνδρες κάτω των 70 είναι να προσλαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως. Αν δεν πίνετε γάλα, μπορείτε να διαλέξετε μια εναλλακτική που δεν είναι γαλακτοκομική, όπως γάλα αμυγδάλου και καρύδας.
Κόψτε το κάπνισμα - ελαττώστε το αλκοόλ: Το κάπνισμα αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε οστική μάζα. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου, και μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία- και οι δύο είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών. Αν καταναλώνετε αλκοόλ, μην ξεπερνάτε τις προτεινόμενες ποσότητες (ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες, και δύο για τους άνδρες), καθώς το αλκοόλ παρεμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου.
Τρώμε κρέας με μέτρο: Το ασβέστιο βοηθάει το σώμα μας να απορροφά καλύτερα τις ζωικές πρωτεΐνες. Όταν τις καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, συνεπώς, κάνουμε κατάχρηση των αποθεμάτων ασβεστίου. Στον αντίποδα, η έλλειψη πρωτεΐνης δεν αφήνει τον οργανισμό να απορροφήσει ασβέστιο. Άρα, πρέπει να βρούμε τη μέση οδό όσον αφορά την κρεατοφαγία.
Μάθετε το ιστορικό της οικογένειας: Η υγεία των οστών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα, άρα καλό θα ήταν να ψάξετε το οικογενειακό ιστορικό σας, ώστε να κάνετε τα κατάλληλα βήματα.
Περιορίστε το αλάτι: Το υπερβολικό νάτριο (δηλαδή, αλάτι) κάνει το ασβέστιο να εγκαταλείπει τα οστά και να αποβάλλεται μέσω των ούρων. Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να μην τρώτε πολλά επεξεργασμένα φαγητά.
Δραστηριοποιηθείτε: Οι ασκήσεις με βάρη δυναμώνουν τα οστά, κάνοντας το σώμα μας να παράγει περισσότερη οστική μάζα. Επίσης, οι ασκήσεις που μας κάνουν να ιδρώνουμε, όπως οι έντονες αερόβιες (το τρέξιμο, για παράδειγμα) έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.
Επίσης…στα πιο εξελιγμένα στάδια οστεοπόρωσης, ακόμα και
το περπάτημα μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Μερικοί τρόποι για
να είστε πιο προστατευμένοι από πτώσεις, είναι οι εξής:
- Φροντίστε τα χαλιά σας να είναι στερεωμένα
- Μην έχετε ακατάστατους χώρους
- Εγκαταστήστε μια μπάρα για να κρατιέστε στο ντους
- Φοράτε παντόφλες με λαστιχένιες σόλες.
Πηγη: iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.