blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η Σωματική Άσκηση ως μέσο για την Αποκατατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η Σωματική Άσκηση ως μέσο για την Αποκατατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο



Η Σωματική Άσκηση ως μέσο για την Αποκατατάσταση μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 


    Η σωματική άσκηση* είναι ένα πολύτιμο μέσο για την αποκατάσταση και τη θεραπεία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση του Αμερικανικού Οργανισμού Καρδιολογίας και Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών (Heart Association / American Stroke Association).

       Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke», αναφέρει ότι πρέπει να προτείνεται η άσκηση από τους θεράποντες ιατρούς στους επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή βιώνουν μια φυσική απορύθμιση που τους οδηγεί σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Αυτό μειώνει την ικανότητά τους να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες και αυξάνει τον κίνδυνο να πάθουν κι άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Η σωματική δραστηριότητα είναι η σωματική κίνηση που παράγεται από τους σκελετικούς μυς. Η άσκηση είναι ένα υποσύνολο της φυσικής δραστηριότητας και είναι μια προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη πρακτική για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.

    Η Sandra Α. Billinger, PT, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας και φυσιοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας υποστηρίζει ότι:
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ικανότητα, την ικανότητα βάδισης και τη δύναμη του άνω μέρους του βραχίονα. Επιπλέον, οι αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της ποιότητας της ζωής μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο».
     Ωστόσο, πολύ λίγοι επαγγελματίες υγείας επιβάλλουν την άσκηση ως μορφή θεραπείας για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί ασθενείς, άλλωστε, μένουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει να αισθάνονται άνετα με την άσκηση. Οι επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της κούρασης, της κατάθλιψης, της έλλειψης κοινωνικής στήριξης κ.ά.


Ορισμένες από τις συστάσεις φροντίδας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

- Προσαρμογή της άσκηση του ασθενούς στο στάδιο της ανάκαμψης, το περιβάλλον, τη διαθέσιμη κοινωνική υποστήριξη, τους περιορισμούς δραστηριότητας και τις προτιμήσεις σωματικής δραστηριότητας.
- Ελαχιστοποίηση της ξεκούρασης στο κρεβάτι τις ημέρες αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, όταν οι ασθενείς είναι ιατρικώς σταθεροί για να ανακτήσουν ή να υπερβούν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους.
- Προγράμματα αποκατάστασης που ενσωματώνουν αερόβια άσκηση, προπόνηση δύναμης, ευλυγισίας και ισορροπίας.
- Οι επιζώντες πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα για 20 έως 60 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται από την ατομική λειτουργική τους ικανότητα. Για πολλούς επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου, πολλαπλές 10λεπτες ασκήσεις μέτριας έντασης μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτές.
- Απλές δραστηριότητες που χτίζουν σιγά – σιγά την αντοχή και τη δύναμη, όπως το περπάτημα γύρω από τη γειτονιά ή η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.