blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αερόβια Ικανότητα, Μεταβολικό Σύνδρομο και Δείκτες Φλεγμονής σε Παιδιά

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Αερόβια Ικανότητα, Μεταβολικό Σύνδρομο και Δείκτες Φλεγμονής σε Παιδιά

Αερόβια Ικανότητα, Μεταβολικό Σύνδρομο και Δείκτες Φλεγμονής σε Παιδιά

 


Δρ. Χριστόδουλος Αντώνιος*


       Η σχέση των γνωστών παραγόντων κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία) με την εμφάνιση της Στεφανιαίας Νόσου (ΣΝ) είναι γνωστή και καλά τεκμηριωμένη. Καθένας από τους παράγοντες αυτούς μπορεί να έχει μια ανεξάρτητη επίδραση στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Εκτός όμως από τους τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου, έχει βρεθεί ότι και μια σειρά από νεότερους παράγοντες κινδύνου, όπως το μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) και οι φλεγμονώδεις δείκτες, εμπλέκονται σε προαθηρογόνες διαδικασίες ήδη από την παιδική ηλικία.

        Σε μια μελέτη στη χώρα μας εξετάστηκαν οι ανεξάρτητες συσχετίσεις μεταξύ της μεταξύ καρδιοαναπνευστικής αντοχής, μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ) και ενός φλεγμονώδους δείκτη, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), σε 112 μαθητές του δημοτικού (ηλικία: 11.4±0.4 έτη). Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρήσεις, αξιολόγηση της αερόβιας ικανότητας, βιοχημικό και κλινικό έλεγχο. Ως ΜΣ ορίστηκε η συνύπαρξη  ≥3 παραγόντων του. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα σκορ μεταβολικού κινδύνου, με βάση τις τιμές των επιμέρους παραγόντων του συνδρόμου εκφρασμένες σε μονάδες τυπικής απόκλισης. Η συχνότητα του ΜΣ ήταν 5,4%, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Οι μαθητές με χαμηλή φυσική κατάσταση εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερο σκορ μεταβολικού κινδύνου και υψηλότερες τιμές CRP, σε σύγκριση με τους μαθητές με καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, οι διαφορές στο σκορ μεταβολικού κινδύνου και στη CRP μεταξύ των δύο κατηγοριών (μαθητές με χαμηλή και υψηλή καρδιοαναπνευστική αντοχή) μειώθηκαν μετά από στατιστική διόρθωση ως προς την περίμετρο μέσης. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι μηχανισμοί που συνδέουν την καρδιοαναπνευστική αντοχή, το σκορ ΜΣ και τους δείκτες φλεγμονής στα παιδιά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την κεντρική παχυσαρκία.
   
          Στρατηγικές παρέμβασης και εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας με επίκεντρο τη μείωση του σωματικού λίπους, την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής στην παιδική ηλικία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη του ΜΣ και των επιπλοκών του.


Διαβάστε το πλήρες άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Pediatrics.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
 Ο Δρ. Αντώνιος Χριστόδουλος είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στην "Πρόληψη και Αποκατάσταση μέσω Άσκησης" από το Πανεπιστήμιο Ρουρ της Γερμανίας. Επέστρεψε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ για το Διδακτορικό του (Ph.D.) στον τομέα "Άσκηση και Ποιότητα Ζωής". 
 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επίδραση της άσκησης και της διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, με αρκετές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. 
 Διορίστηκε στην Α/θμια Εκπ/ση το 2001. Από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, ενώ τη διετία 2010-2012 ήταν εθελοντής Πρεσβευτής της δράσης eTwinning στην Αττική. Από το 2011 είναι Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Αν. Αττικής.
Επίσης είναι διεθνής διαιτητής στο παραολυμπιακό άθλημα του γκόλμπολ και κριτής-αξιολογητής άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας και είναι παντρεμένος και πατέρας δυό παιδιών.

Contact:  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.