blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Είμαι Άτομο με Αναπηρία...Γιατί να αθληθώ...;;;

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Είμαι Άτομο με Αναπηρία...Γιατί να αθληθώ...;;;

 Είμαι Άτομο με Αναπηρία...Γιατί να αθληθώ...;;;



   Περίπου το 15% το γενικού πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια αναπηρία, σωματική, πνευματική ή αισθητηριακή κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν είτε γιατί η αναπηρία κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες και ταμπού της κοινωνίας, είτε γιατί απλά δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. 

   Τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν "την μεγαλύτερη μειονότητα" αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζει εμπόδια και φραγμούς σε πολλές πτυχές της κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ΑμεΑ, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, όπως στην εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική φροντίδα, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την δικαιοσύνη και τη συμμετοχή στα πολιτικά, πολιτιστικά  και αθλητικά δρώμενα της περιοχής που ζουν.


   Ο Προσαρμοσμένος Αθλητισμός (ΠΑ), αναφέρεται στην κίνηση, την σωματική δραστηριότητα και τα αγωνίσματα, στα οποία ειδική έμφαση δίνεται στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των ειδικών πληθυσμών, όπως Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και Άτομα Τρίτης Ηλικίας. Στόχος του ΠΑ είναι να ενθαρρύνονται όλα τα άτομα αυτά να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε τακτά διαστήματα κατά την διάρκεια της ζωής τους.

   Πρόκειται για Φυσική Δραστηριότητα ως μέσο αναψυχής, άθλησης, θεραπείας, καλής φυσικής κατάστασης ή έκφρασης. Ο ΠΑ αναπτύσσεται και εκτελείται με τις απαιτούμενες κατά περίσταση προσαρμογές των ασκήσεων, του κινητικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, του εξοπλισμού και των κανόνων και των κανονισμών του κάθε αθλήματος. Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε ότι ο Προσαρμοσμένος Αθλητισμός είναι η τέχνη και η εξειδίκευση του να διαχειρίζεσαι προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες προωθώντας τη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία στη φυσική αγωγή. Σχετικές με τον ΠΑ επιστήμες είναι η Βιοκινητική, η Αθλητική Ψυχολογία και Αθλητική Κοινωνιολογία η Εργοφυσιολογία  και η Κινητική Συμπεριφορά. 


   Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος που βρίσκεται έξω από τoν χώρο της αναπηρίας, γιατί ένα Άτομο με Αναπηρία, εκτός από την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει, να ασχοληθεί και με τον αθλητισμό, ο οποίος αν μιλάμε για αγωνιστικό αθλητισμό, έχει σχεδόν τις ίδιες απαιτήσεις και δυσκολίες με τον πρωταθλητισμό των αρτιμελών αθλητών; 

Μέσω του Αθλητισμού/Φυσικής Δραστηριότητας επιτυγχάνονται:

οφέλη στη σωματική υγεία, 
οφέλη στην ψυχική υγεία,
βελτίωση της φυσικής κατάστασης 
βελτίωση της ποιότητας ζωής 

  • ευκαιρία για ένταξη ή επανένταξη στην κοινωνία και τις κοινωνικές δομές του τόπου που ζουν, βγαίνοντας από το σπίτι όπου περνούν τις περισσότερες ώρες, όχι από επιλογή τους, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομής και προσβασιμότητας 

αποκτούν ίσες ευκαιρίες άσκησης, άθλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης. 





   Πεποίθησή μου είναι ότι μέσω του οργανωμένου αθλητισμού, όλα αυτά μπορούν να συμβούν, με το σκεπτικό ότι τα ΑμεΑ βρίσκουν διέξοδο στην δύσκολη καθημερινότητά τους και μπορούν να κάνουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα τους φαινόταν αδιανόητο. Και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους με αναπηρία, όσο νωρίτερα γίνεται, στον Προσαρμοσμένο Αθλητισμό.   

   Το παρόν άρθρο, δεν έχει μόνο ως στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αλλά επιδιώκει, μέσω της ευαισθητοποίησης, η κοινωνία να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος που θα προκύψει από την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.


Καθ. Ειδικής Φ.Α. – Προπονητής ΑμεΑ  
Ιδρυτής Α.Σ. ΑμεΑ ‘’Εν Σώματι Υγιεί’’ Βέροιας   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Προσαρμοσμένο Αθλητισμό, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σωματείο μας με τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας:

Τηλ: 6976591081
Email: r4rehab@yahoo.com








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.