blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αναζητώντας τον Επαγγελματία Γυμναστή/Προπονητή σου

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Αναζητώντας τον Επαγγελματία Γυμναστή/Προπονητή σου

Αναζητώντας τον επαγγελματία γυμναστή/προπονητή σου



Στις μέρες μας η φυσική δραστηριότητα και οποιουδήποτε είδους άσκηση, είτε για τα παιδιά μας είτε για εμάς τους ίδιους, μετατράπηκε σε αναγκαιότητα που δυστυχώς καλύπτεται και από μη επαγγελματίες του χώρου της άσκησης και του αθλητισμού...

   Άσκηση για Υγεία, Άσκηση για Θεραπεία, Προπόνηση Δύναμης, Ομάδες Δρομέων, Αθλητικές Ακαδημίες, Προσωπική Γύμναση, Ομαδικά Προγράμματα... και πολλές άλλες μορφές άσκησης μπορεί να συναντήσει κανείς οι οποίες προσφέρονται και από ανθρώπους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα του γυμναστή/προπονητή/πτυχιούχου Φ.Α., τα οποία βάσει Νόμου απαιτούνται για να μπορεί κάποιος νόμιμα να παρέμβει στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και την ψυχή, μέσω της Άσκησης, στην Ελλάδα που ισχύει ο κανόνας του "ότι δηλώσεις είσαι" με το παραθυράκι του Νόμου που προβλέπει να ασκεί κάποιος/α την δραστηριότητα του γυμναστή χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή.

   Ο κάθε ασκούμενος-πελάτης ή γονέας-πελάτης, κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα αυτόν που θα εμπιστευτεί, αρκεί να διασφαλίζεται η σωστή του ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη των τυπικών προσόντων του επαγγελματία της άσκησης και του αθλητισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στον Ελληνικό χώρο όπου την ταμπέλα του "προπονητή" ή "personal trainer" μπορεί να την κάνει "δώρο" στον εαυτό του σχεδόν όποιος ή όποια το επιθυμεί χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις στην ανατομία, τη φυσιολογία, τη βιολογία της άσκησης κλπ και χωρίς αυτό να το γνωρίζει ο υποψήφιος ασκούμενος-πελάτης. 

   Ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου παρατηρούμε στις μέρες μας αύξηση όσων ευαγγελίζονται τον ρόλο του ειδικού "προπονητή" ή "personal trainer" μέσα από μεθόδους αμφιβόλου αποτελεσματικότητας που εμπλέκουν διάφορες πληροφορίες που αντλήθηκαν είτε από το διαδίκτυο, είτε από προσωπικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με διάφορες επιστημονικού τύπου προσεγγίσεις. 




   Οι γραμμωμένοι μύες, τα καλλίγραμμα κορμιά, τα χρόνια ενασχόλησης με τον αθλητισμό, ακόμα και το πλήθος των followers στα social media συνδυασμένα με μερικά φιλοσοφικά ή επιστημονικά "τσιτάτα", είναι μερικοί δείκτες του πόσο "καλός" ή "επαγγελματίας" είναι κάποιος ή κάποια "personal trainer"...

   Επιπροσθέτως η σύγχρονη τάση θέλει τον ασκούμενο-πελάτη να μην δημιουργεί άμεση  σχέση με τον γυμναστή/προπονητή του, αλλά να ασκείται στο σπίτι του μέσω της παρακολούθησης "εξειδικευμένων" DVD ή έναντι αδράς αμοιβής με οδηγίες και ασκήσεις ή απλά επιλέγοντάς την συμμετοχή σε συνεδρίες που προσφέρονται μέσω διαδικτύου. Για τις τελευταίες οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας και ότι είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

   Καλό θα ήταν να γνωρίζει κανείς, ότι όταν κάποιος έχει το πτυχίο της ανώτατης σχολής ή την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του προπονητή/γυμναστή δεν βάζει μόνο περιφραστικούς τίτλους όπως αυτούς που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου που στην πλειοψηφία τους θεωρούνται παράνομοι ή το λιγότερο καταχρηστικοί, αλλά αποκαλύπτει με τρόπο άμεσο την ειδικότητα του.

  Ένας επαγγελματίας στο χώρο άσκησης, έχει ως οφείλει, σε περίοπτη θέση το πτυχία ή/και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δεν παροτρύνει να διατηρηθεί κρυφή η σχέση προπονητή-ασκούμενου. 




   Η σχέση ασκούμενου-πελάτη και επαγγελματία της άσκησης πρέπει να είναι μία σχέση ισότητας, όπου ο γυμναστής/προπονητής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τον ασκούμενό του. Όταν ο/η επαγγελματίας της άσκησης μπει στη διαδικασία να θεωρήσει υπεύθυνο τον ασκούμενο για την αναποτελεσματικότητα του προπονητικού προγράμματος, αυτό αποτελεί δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού. Ένας επαγγελματίας της άσκησης όταν διαπιστώσει τη μη αποτελεσματική παρέμβαση του οφείλει να παραπέμψει τον ασκούμενο σε άλλο επαγγελματία του χώρου, διαφορετικά αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια είναι ότι οι οικονομικές απολαβές είναι το κίνητρο να συντηρηθεί μία μη αποτελεσματική σχέση ασκούμενου-προπονητή.

   Όταν κάποιος ασκούμενος πιστέψει ότι έπεσε θύμα εκμετάλλευσης οφείλει να διακόψει τη σχέση με τον συγκεκριμένο προπονητή και αν το θεωρεί αναγκαίο να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές ή στους αρμόδιους συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά σε περίπτωση που διαπιστωθεί απουσία των τυπικών προσόντων από τον φερόμενο ως γυμναστή/προπονητή.


 

   Όλα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη η πολιτεία να περιχαρακώσει το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τον ανυποψίαστο πολίτη από κάθε είδους "personal traineres" που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματεκή υγεία του ατόμου και της κοινωνίας γενικότερα.

 

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος

Πτυχιούχος Προσαρμοσμένης Φ.Α.

Μ.Res. Γνωστική Νευροψυχολογία & Αποκατάσταση

Προπονητής ΑμεΑ & Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.