blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Para Football: Ένας νέος Οργανισμός για όλες τις εκδοχές του Ποδοσφαίρου ΑμεΑ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Para Football: Ένας νέος Οργανισμός για όλες τις εκδοχές του Ποδοσφαίρου ΑμεΑ

 Para Football

Ένας νέος Οργανισμός για όλες τις εκδοχές του Ποδοσφαίρου ΑμεΑ


Ο νέος Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός θα συνεργάζεται με όλες τις Ομοσπονδίες και τις Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο για να προωθεί ευκαιρίες ένταξης για ποδοσφαιριστές, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους. 
Από ποδοσφαιριστές-χρήστες ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου, μέχρι τυφλούς και ακρωτηριασμένους, ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων  που ξεπερνώντας τις αναπηρίες του, θέλει να ασχοληθεί με το πιο δημοφιλές άθλημα, δέχτηκε μια ευχάριστη έκπληξη με την δημιουργία του Para Football! 

"Σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία έχει τον δικό του τρόπο να παίξει ποδόσφαιρο και να νιώθει ότι στο ποδόσφαιρο βρίσκει ένα ασφαλές μέρος, όπου θα νιώσει σεβασμό, πολύτιμος, μέρος μιας ομάδας και ότι αξίζει να βρίσκεται εκεί", είπε ο συνιδρυτής του Οργανισμού Sam Turner.


Να μη μείνει κανένας πίσω

Το Para Football σκοπό έχει να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ όλων των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Κυβερνητικών Οργανώσεων που διαχειρίζονται τους διάφορους τύπους ποδοσφαίρου που είναι διαθέσιμοι για τα Άτομα με Αναπηρίες. Αυτό περιλαμβάνει και τη συνεργασία του project της UEFA, Football For All Abilities. 'Όλες οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για ποδοσφαιριστές όλων των ικανοτήτων και όλων των αναπηριών", προσθέτει ο Sam Turner. "Για πολλούς, το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι. Αλλά είναι ο αυτό-προσδιορισμός, οι ιστορίες και οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών που κάνει όλους τους τύπους του Para Football όμορφους".

Η ανακοίνωση του Para Football, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και εθνικό επίπεδο, συνέπεσε με την περσινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (σ.σ. 3 Δεκεμβρίου 2020) που θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ποιές είναι οι εκδοχές του Ποδοσφαίρου που υποστηρίζονται από το Para Football;
Με αλφαβητική σειρά (αγγλικής ονομασίας)

1. Amputee football - Ποδόσφαιρο Ακρωτηριασμένων

2. Blind football - Ποδόσφαιρο Τυφλών

3. Cerebral Palsy football - Ποδόσφαιρο για Άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση

4. Deaf football - Ποδόσφαιρο Κωφών

5. Down Syndrome Football - Ποδόσφαιρο για Άτομα με Σύνδρομο Down

6. Dwarf football - Ποδόσφαιρο για Άτομα με Νανισμό

7. Frame football - Ποδόσφαιρο για Χρήστες Περπατούρας

8. Intellectual disability football - Ποδόσφαιρο για Άτομα με Νοητική Υστέρηση

9. Mental health football - Ποδόσφαιρό για Άτομα με Ψυχικές Νόσους

10. Partially sighted futsal - Ποδόσφαιρο Μερικώς Βλεπόντων

11. Powerchair football - Ποδόσφαιρο για Χρήστες Ηλεκτροκίνητων Αμαξιδίων

12. Skate soccer - Ποδόσφαιρο σε Πατίνι

Στην ιστοσελίδα του Para Football μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του κλασσικού Ποδοσφαίρου, του Προσαρμοσμένου Ποδοσφαίρου, του Ποδοσφαίρου για Όλες τις Αναπηρίες (Pan-Disability) και για τις ειδικά προσαρμοσμένες μορφές του αθλήματος.

Ακολουθήστε το Para Football στο:

 TwitterFacebook, Instagram, LinkedIn και στο YouTube.

Πηγή: uefa.com




World Amputee Football Federation (WAFF): Για αθλητές με ακρωτηριασμό στο ένα κάτω άκρο αλλά και αναπηρίες στα άνω άκρα. Καλλιεργείται στην Ελλάδα από την Amputee Football Hellas





International Blind Football Federation (IBSA): Παραολυμπιακό άθλημα με την ονομασία Ποδόσφαιρο 5Χ5. Καλλιεργείται στην Ελλάδα από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ και η Εθνική μας Ομάδα έχει πολλές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. 




Το Ποδόσφαιρο για Άτομα με Εγκ. Παράλυση ήταν Παραολυμπιακό από το 1984 (δεν θα είναι στο ΤΟΚΥΟ2021) με την ονομασία Ποδόσφαιρο 7Χ7. Απευθύνεται σε άτομα με εκ γενετής ή επίκτητη εγκεφαλική παράλυση. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα.





Στο Ποδόσφαιρο Κωφών αγωνίζονται αθλητές όλων των επιπέδων απώλειας ακοής. Συναντάται σε μορφή 11x11, αλλά και σε Futsal (5x5). Οι κωφοί αθλητές μπορούν να αγωνιστούν και σε ομάδες κλασσικού ποδοσφαίρου.





Football International Federation for players with Down Syndrome: Παίζεται σε κλειστό χώρο (futsal) και όλο το χρόνο, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν το επηρεάζουν. Τον Απρίλιο του 2017 έγινε στην Πορτογαλία το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή πολλών ομάδων που έδειξαν υψηλό επίπεδο ικανοτήτων. 





International Dwarf Sports Federation (IDSF): Απευθύνεται σε άτομα με νανισμό ή κοντό ανάστημα. Παίζεται σε ανοικτό ή κλειστό γήπεδο με 7 παίκτες γηπέδου και 1 τερματοφύλακα. Οι κανόνες είναι όπως του κλασσικού ποδοσφαίρου με την διαφορά ότι απαγορεύονται οι κεφαλιές και τα τάκλιν. Κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται Παγκόσμιοι Αγώνες για Αθλητές με Νανισμό.





Το άθλημα απευθύνεται σε όσους χρειάζονται βοηθητικό μέσο για να περπατήσουν. Ξεκίνησε από την Αγγλία το 2014 και σύντομα βρήκε ανταπόκριση σε πολλές χώρες που σύντομα θέλουν να το δουν σε κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Παίζεται σε σάλα (futsal) σε δύο ημίχρονα των 20 λεπτών, 5x5 με μεγέθους 4 (μπάλα για ποδόσφαιρο σάλας). Για την επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια χρησιμοποιούνται τα πόδια και όχι τα χέρια. 

 



Αγωνίζονται ποδοσφαιριστές με Δ.Ν.<75 σε ποδόσφαιρο 11x11 και Ποδόσφαιρο Σάλας 5x5. Οι αθλητές δεν έχουν σωματική αναπηρία αλλά ελαφρά/μέτρια νοητική υστέρηση που προήλθε πριν την ηλικία των 18 ετών. Σε αυτή τη μορφή ποδοσφαίρου, δεν υπάρχουν προσαρμογές των κανονισμών. Ισχύουν οι κανόνες FIFA Football και FIFA Futsal. 






Αγωνίζονται ποδοσφαιριστές που έχουν νοσήσει ή νοσούν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Παίζεται σε διαστάσεις γηπέδου 5x5. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στην Οσάκα της Ιαπωνίας του 2016 και ακολούθησε το 2018 στη Ρώμη. Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα γίνει στο Περού (Dream Wordl Cup). Ούτε και σε αυτόν τον τύπο ποδοσφαίρου έχουμε κάποια προσαρμογή των κανονισμών.




Γνωστό και ως Ποδόσφαιρο B2/B3 γιατί αγωνίζονται άτομα που έχουν classification σε αυτές τις κατηγορίες (στο ποδόσφαιρο τυφλών αγωνίζονται αθλητές κατηγορίας Β1). Αντίθετα με το Ποδόσφαιρο Τυφλών, δεν είναι Παραολυμπιακό Άθλημα. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο (futsal) με τους κανονισμούς του FIFA Futsal με μερικές όμως προσαρμογές. Ανήκει στην Διεθνή Ομοσπονδία Αθλημάτων Τυφλών (IBSA).


11. Ποδόσφαιρο για Χρήστες Ηλεκτροκίνητων Αμαξιδίων



Πρόκειται για ένα μοναδικό άθλημα, γιατί δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες να αγωνιστούν. Είναι το μοναδικό άθλημα που δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες τέτοιων αμαξιδίων να αγωνιστούν. Έχει γρήγορο ρυθμό, είναι δυναμικό και πολύ ευχάριστο να το παρακολουθείς. Επίσης λόγω της φύσης του, δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές, διαφορετικής ηλικίας και φύλου, να αγωνιστούν μαζί. Ο αγώνας διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο, στις διαγραμμίσεις του γηπέδου μπάσκετ. Η διεθνής ομοσπονδία ονομάζεται Federation International de Powerchair Football Association 
(σ.σ. Πρώτη -και μοναδική φορά-που είδα από κοντά αγώνα Powerchair Football, ήταν στην Ναντ, Γαλλία, το 2009).





Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό άθλημα. Οι αθλητές (συνήθως άτομα που πέρασαν πολυομυελίτιδα, γι΄ αυτό και συναντάται κυρίως στην Αφρική), κάθονται σε ένα φαρδύ skateboard και παίζουν μια προσαρμογή ποδοσφαίρου με χέρια. Πέρα από αυτό, οι περισσότεροι και βασικότεροι κανόνες του ποδοσφαίρου σάλας εφαρμόζονται. Αγωνίζονται 6x6 με μπάλα νο5 (κλασσικού ποδοσφαίρου), σε δύο ημίχρονα των 20΄ και σε διαστάσεις γηπέδου ποδοσφαίρου σάλας.



Μετάφραση-Επιμέλεια:

Καθ. Ειδ.Φ.Α. - Προπονητής ΑμεΑ

πρ. Διαιτητής Ποδοσφαίρου (1998-2018)
πρ. Διεθνής Διαιτητής Blind Football και Partially Sighted Football (2007-2017)
Διαιτητής Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων
Head Referee της Αmputee Football Hellas kai
Μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της European Amputee Football Federation







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.