blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: H Επίδραση της Προπόνησης Δύναμης στη Δρομική Οικονομία των Δρομέων Αντοχής

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

H Επίδραση της Προπόνησης Δύναμης στη Δρομική Οικονομία των Δρομέων Αντοχής

 H Επίδραση της Προπόνησης Δύναμης στη Δρομική Οικονομία των Δρομέων Αντοχής



Η δρομική οικονομία είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της ικανότητας στο τρέξιμο αποστάσεων. Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η δρομική οικονομία μπορεί μερικές φορές να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της διακύμανσης των επιδόσεων των 10χλμ σε μια ομάδα καλά προπονημένων δρομέων. Κάθε βελτίωση κατά 1% που επιτυγχάνεται στην οικονομία κατά τη διάρκεια της προπόνησης, συνδέεται με αύξηση περίπου 0,4 έως 0,7% σε χρόνο αγωνιστικής απόδοσης. Έχουν αναφερθεί βελτιώσεις σχεδόν 7% στην οικονομία μετά από μόλις 6 εβδομάδες προπόνησης σε υψηλά προπονημένους δρομείς αντοχής, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 4% στη βελτίωση των επιδόσεων.

            Από την άλλη, η βελτίωση της δύναμης ενός αθλητή αντοχής φαίνεται να βοηθάει και αυτή στη βελτίωση των επιδόσεων του, μέσω της βελτίωσης της δρομικής του οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι μορφές δύναμης, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της δρομικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της επίδοσης των δρομέων αντοχής είναι η μέγιστη δύναμη, η ταχυδύναμη και η αντοχή στη δύναμη. Σε ότι αφορά στη μέγιστη δύναμη η βελτίωσή της επικεντρώνεται στη βελτίωση της μυϊκής υπερτροφίας. Αναπτύσσεται με βάση το ποσοστό της VO2max (ένταση), τον αριθμό των επαναλήψεων (ποσότητα), τη χρονική διάρκεια της κάθε άσκησης και το χρόνο των διαλειμμάτων μεταξύ των σετ. Η αντοχή στη δύναμη που αποτελεί τον πιο σημαντικό προπονητικό στόχο σε ότι αφορά στη δύναμη στους δρομείς αντοχής, για την ανάπτυξή της δίνεται βάση στην ενεργειακή ζώνη, η οποία επιλέγεται κατά περίπτωση και σχετίζεται είτε με την αερόβια αντοχή στη δύναμη, είτε με την μικτή αντοχή στη δύναμη είτε τέλος με την αναερόβια αντοχή στη δύναμη.

Λέξεις Κλειδιά: Δρομική οικονομία, μέγιστη δύναμη, ταχυδύναμη, αντοχή στη δύναμη




Tο παραπάνω κείμενο αποτελεί την περίληψη μιας ανασκοπικής έρευνας του Ηλία Καραϊωσήφ, δρομέα υπεραποστάσεων και φοιτητή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - ΑΠΘ με τίτλο "Ανθρώπινη Απόδοση" στην Κατεύθυνση "Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης"

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε ολόκληρη την εργασία εδω --> 


"Οι Επιδράσεις της Προπόνησης Δύναμης στην Δρομική Οικονομία"

 - FULL TEXT -






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.