blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Πρόληψη Ατυχημάτων και Υγιεινή στο χώρο εργασίας

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πρόληψη Ατυχημάτων και Υγιεινή στο χώρο εργασίας



 Πρόληψη Ατυχημάτων και Υγιεινή στο χώρο εργασίας

 



        Η βάση και η προέλευση της λέξης-έννοιας-επιστήμης της υγιεινής είναι η λέξη «υγεία». Υγεία  ορίζεται η έλλειψη ασθένειας και αναπηρίας, αλλά επιπλέον και η πολύ καλή φυσική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση (ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Π.Ο.Υ./World Health Organisitation-W.H.O.). Η Υγιεινή είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη-προάσπιση-διάδοση της υγείας και του υγιεινού τρόπου ζωής. «Με τη σωστή ενημέρωση, κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει πρόληψη και η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία» (Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ.). Διαχρονική πρόταση μεγάλης ιστορικής αξίας, διότι ακόμα και σήμερα η πρόληψη είναι το μόνο όπλο για μάστιγες όπως ο καρκίνος και το AIDS. Γνώσεις όμως υγιεινής δεν αρκούν. Χρειάζεται και μια ορισμένη διαμόρφωση συμπεριφοράς από την πρόληψη μέχρι την θεραπέια - αποκατάσταση.

i) Εργατικά ατυχήματα:
    Για την πρόληψη των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας χρειάζεται ενημέρωση των εργαζομένων και του εργοδότη σε θέματα ασφάλειας. Ο εργοδότης πρέπει να μεριμνά και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

   Σε χώρο εργασίας το CO2 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0.5%, αλλά ως δείκτης ρύπανσης κλειστού χώρου ορίζεται η συγκέντρωση CO2  ίση με 0.1%. Άλλες ουσίες που μπορούν να ρυπαίνουν τον εσωτερικό χώρο (χώρο εργασίας, αίθουσα γυμναστηρίου) προέρχονται κυρίως από το έδαφος, υλικά οικοδομών (ραδόνιο), μονωτικά υλικά, έπιπλα, καπνός τσιγάρου, φυσικό αέριο (φορμαλδεΰδη και άλλοι υδρυγονάνθρακες), θερμομονωτικές ουσίες (αμίαντος), οργανικές ουσίες (κόλλες, καλλυντικά, μαγειρική) και αμμωνία κυρίως από τα απορρυπαντικά. Επίσης η ρύπανση του εξωτερικού αέρα επηρεάζει και την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού χώρου.


ii) Παράγοντες που επηρεάζουν τη εσωτερική ρύπανση του χώρου εργασίας:
Ø      Εξωτερική ρύπανση
Ø      Κλιματισμός και αερισμός του χώρου
Ø      Διαπερατότητα εσωτερικών χώρων (ποιότητα κατασκευής)
Ø      Παραγωγή ρύπων μέσα στο χώρο
Ø      Μεταβολές του καιρού
Ø      Θέρμανση


iii) Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εργαζόμενου (επαγγελματική υγιεινή):
Ø      Φυσικοί παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία, δονήσεις, ακτινοβολίες, ηχορύπανση)
Ø      Χημικοί (στερεά, υγρά και αέρια καλλυντικά και απορρυπαντικά)
Ø      Μικροβιακοί (από έλλειψη καθαριότητας, μολυσμένα προϊόντα)
Ø      Ψυχικοί (ψυχολογική βία)


iv) Πρόληψη επαγγελματικών νόσων:
Ø      Προστατευτική ενδυμασία

Ø      Μάσκες, γάντια, κράνη
Ø      Έλεγχος του χώρου για δηλητηριώδεις ουσίες, όπως Hg (οριακή τιμή 0.05mg)
Ø      Συχνές (κάθε έξι μήνες περίπου) εξετάσεις αίματος και ούρων
Ø      Εμβολιασμός
Ø      Συστήματα ασφαλείας, κουτί Α’ Βοηθειών σε εμφανές μέρος
Ø      Υγειονομική διαφώτιση
Ø   Συνθήκες εργασίας ευχάριστες και υγιεινές (καθαριότητα, καλός αερισμός, επαρκής φωτισμός).



 Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
 1) Τσιλιγκίρολου-Φαχαντίδου Α. Υγιεινή.  Universtity Studio Press, Θεσσαλονίκη 2002.



Καραϊωσήφ Αλέξανδρος Μ.Res.
Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωής 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.