blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αυτισμός και Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Αυτισμός και Επιτραπέζια Αντισφαίριση

 Αυτισμός και Επιτραπέζια Αντισφαίριση

 

Γιατί η Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ) είναι ευεργετική για ένα παιδί με αυτισμό

Εσείς το ξέρατε ότι το πίνγκ-πονγκ θεωρείται ότι είναι πολύ καλό για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και άλλες παρόμοιες διαταραχές; Οι περισσότεροι από εσάς έχουν πολλές και ευχάριστες αναμνήσεις παίζοντας πινγκ-πονγκ στο σχολείο, στην κατασκήνωση ή καπου αλλού. Ο λόγος είναι οτι ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ είναι εύκολο να στηθεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο, ακόμα και σε έναν διάδρομο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο ρακέτες, ένα φιλέ και ένα μπαλάκι, εξοπλισμός που είναι πολύ εύκολος και οικονομικός για να αποκτηθεί. Πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική φυσική δραστηριότητα, αλλά αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι το οφέλη που έχει για την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. 

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση αποκαλείται συχνά ως "εγκεφαλικό σπορ" γιατί ενεργοποιεί διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου και προκαλεί αύξηση της εγρήγορσης. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά, τη συγκέντρωση και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και οξύνει την αντίληψη.

 

Επιτραπέζια Αντισφαίριση για παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και άλλες διαταραχές 

Αυτό που κάνει το πινγκ-πονγκ τόσο ευεργετικό για την πνευματική υγεία είναι ότι βελτιώνει τις κινητικές λειτουργίες, την μακροπρόθεσμη μνήμη και τη λεπτή κινητικότητα. Ο ασκούμενος είναι "υποχρεωμένος" να είναι συγκεντρωμένος και επικεντρωμένος στο παιχνίδι, αφού το ίδιο το άθλημα είναι απρόβλεπτο και παίζεται σε υψηλές ταχύτητες, κάτι το οποίο απαιτεί τόσο σωματική όσο και πνευματική ικανότητα. Επίσης, παίζοντας πινγκ-πονγκ βελτιώνεις το συντονισμό ματιού-χεριού, ο οποίος με τη σειρά του βελτιώνει τη λειτουργία της παρεγκεφαλίδας και του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου. 

Για τους παραπάνω λόγους, το πινγκ-πονγκ θεωρείται ιδανική δραστηριότητα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, δυσλεξία και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ADHD). Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανίχνευση των παραπάνω διαταραχών σε μικρά παιδιά (πρώιμη ανίχνευση-πρώιμη παρέμβαση).

Η επιτραπέζια αντισφαίριση χρησιμοποιείται ευρέως απο ειδικούς σε συνεδρίες με παιδιά με αυτισμό, δυσλεξία ADHD και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει βρεθεί επίσης ότι βελτιώνει τις κοινωνικές και τις κινητικές δεξιότητες, εξηγεί ο Rob Bernstein, επιστήμονας εξειδικευμένος στον αυτισμό. 

Ο Dr. Bernstein αναφέρει: "Το πινγκ-πονγκ προσφέρει την ιδανική ευκαιρία για μένα να βοηθήσω αυτά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές και να είναι σε λίγο καιρό σε θέση να πούνε "ωραία βολή" όταν ο αντίπαλος κερδίζει πόντο, να ζητήσουν από κάποιον να παίξει μαζί τους, ακόμα και να μάθουν τους κανονισμούς του αθλήματος".

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με αναπηρία, παίζουν πινγκ-πονγκ με πολύ ενθουσιασμό και πνεύμα συνεργασίας. Μαθαίνουν να δίνουν ότι λαμβάνουν και βρίσκουν πιο εύκολο τρόπο επικοινωνίας με άλλους μέσω του παιχνιδιού. Το πινγκ-πονγκ δεν είναι μόνο πολύ διασκεδαστικό για αυτούς, αλλά είναι και μια πολύ καλή κοινωνική δραστηριότητα για να τους βοηθήσει να κάνουν καινούριους φίλους. 

Υπάρχουν αρκέτες έρευνες του παρελθόντος, όπως αυτή του 1997 που έγινε στην Ιαπωνία, η οποία μιλούσε εκτενώς για τα οφέλη του πινγκ-πονγκ σε ανθρώπους εγκεφαλικές παθήσεις, όπως η Νόσος Άλτσχάιμερ. Άλλα οφέλη είναι:

  • βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και αύξηση της εγρήγορσης σε ηλικιωμένους
  • είναι το καλύτερο "φάρμακο" κατά της κατάθλιψης
  • βελτίωση της λειτουργίας του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου
  • το οποίο βοηθά στη λήψη αποφάσεων, στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων  και τους "εμπνέει" ώστε να αυξήσουν την συνολική κινητικότητά τους. 

 

Τα Αυτιστικά παιδιά λατρεύουν την Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Η θεωρία λέει ότι τα αυτιστικά παιδιά αγαπάνε το πινγκ-πονγκ γιατί τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται κυριολεκτικά με όλους. Μερικές φορές παιδιά στο φάσμα του αυτισμού έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στο πινκ-πονγκ και τείνουν να είναι πολύ καλοί σε αυτό. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελείο ο 19χρονος Βέλγος αθλητής Florian Van Acker, ο οποίος είναι νο1 στην Παγκόσμια Κατάταξη και στέφθηκε χρυσός παραολυμπιονίκης στην επιτραπέζια αντισφαίριση (κατηγορία 11-Ν.Υ.) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Rio2016, ενώ προηγουμένως είχε στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης το 2014 και ήταν τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015.


 

Παίζοντας πινγκ-πονγκ τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία διδαχθούν πως να διασκεδάζουν, να γελάνε και να χαίρονται τη δραστηριότητα. Αυτό τους βοηθά να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω τους, συμπεριλαμβανομένου των συνομηλίκων τους, που είναι τόσο σημαντικό. Αγαπούν την πρόκληση να είναι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να νικάνε, κάτι το οποίο τους δίνει την απαραίτητα αυτοπεποίθηση να αποδέχονται προκλήσεις και σε άλλες στιγμές στην καθημερινότητά τους, που ξεπερνά κατά πολύ το πινγκ-πονγκ 


Πηγή: tabletennisforautism.com

 

Μετάφραση-Επιμέλεια:

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος 

M.Res. in Cognitive Neuropsychology

Καθ. Ειδικής Φ.Α. - Προπονητής Επιτρ. Αντισφαίρισης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.