blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Πέντε "μη συνηθισμένες" αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε "μη συνηθισμένες" αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων

Πέντε "μη συνηθισμένες" αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων
 






Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι από τους πιο γνωστές αιτίες για καρδιακά προβλήματα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, λιγότερο διαδεδομένοι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στο 1,5 εκατομμύριο καρδιακών προσβολών ετησίως.

Δείτε τους 5 πραγματικά σπάνιους και σχεδόν απίστευτους λόγους:

1. Ξερό και σκαμμένο δέρμα

   Η ψωρίαση μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέρα από το δέρμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος σε άτομα με αυτό το δερματικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει καθώς προκαλείται βλάβη στις αρτηρίες. Εάν έχετε ψωρίαση, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεραπείας.


2. Αναπνέετε ρύπους και μολυσμένο αέρα

   Μελέτη έδειξε ότι η συσσωρευμένη λήψη μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η ρύπανση μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη HDL μετά από σύντομες περιόδους έκθεσης. Σύμφωνα με την έκθεση, μάλιστα, δεν είναι μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που πρέπει να ανησυχούν.




3. Χρησιμοποιείτε μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα για ιώσεις και κρυώματα

   Όταν αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε πυρετό, είναι φυσικό να πάρετε μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη χάπια ή μια αντιβίωση, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν αυτά τα φάρμακα, όταν είχαν λοίμωξη στο αναπνευστικό είχαν 3,4 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. 
   Ο ακριβής λόγος γι’ αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγετε τη χρήση τέτοιων φαρμάκων, ιδίως μετά τα 50 κι αν έχετε υπέρταση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.


 4. Αντιμετωπίζετε καθημερινά πολλή φασαρία

   Οι καθημερινοί δυνατοί θόρυβοι, είτε αυτός είναι μια σειρήνα, είτε κάποιο μηχάνημα, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν βλάπτουν μόνο τα αυτιά σας. Φαίνεται πως είναι κακές και για την καρδιά σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Μετά από επισκόπηση των προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εκτίθενται σε συχνό θόρυβο είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας, ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
    Ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο θόρυβος προκαλεί καρδιακές παθήσεις, βασίζεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν τις επιζήμιες συνέπειες της φασαρίας και των υψηλών θορύβων στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θόρυβος προκαλεί άνοδο των ορμονών του στρες που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αγγειακές βλάβες. Ενώ ο ήχος υψηλών ντεσιμπέλ μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι επιβλαβής, ο θόρυβος κατά τη νύχτα φαίνεται να είναι ο χειρότερος. Μια μελέτη στο περιοδικό Noise Health διαπίστωσε ότι ο θόρυβος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης στρες που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, ακόμα και όταν κοιμάστε.


5.Έχετε πόνους στους ώμους

   Ενώ ένας πόνος στον ώμο δεν πάει το μυαλό σου πως συνδέεται με καρδιακό πρόβλημα, φαίνεται πως μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο προβλημάτων. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως κάθε πρόβλημα στον ώμο πρέπει να σας ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στον ώμο.




Πηγή: iform.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.