blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Και τα μάτια σου χρειάζονται τη Γυμναστική τους!

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Και τα μάτια σου χρειάζονται τη Γυμναστική τους!



Και τα μάτια σου χρειάζονται τη Γυμναστική τους!   

 


  
     Οθόνες, οθόνες, οθόνες: Του υπολογιστή, του κινητού, του tablet, της τηλεόρασης, του video game. Περισσότερο από ποτέ, τα μάτια σου, όχι μόνο δεν σταματούν να δουλεύουν, αλλά επιβαρύνονται καθημερινά. Όταν δεν γυμνάζουμε τους μύες του σώματός μας, ατροφούν και χάνουν την ευλυγισία τους. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα μάτια μας. Κι όπως όλο μας το σώμα, έτσι και τα μάτια χρειάζονται τις ασκήσεις, τα διαλλείματα και τη φροντίδα τους για να διατηρήσουν την υγεία τους.

Δες μερικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις για να τα δυναμώσεις και να τα προστατεύσεις από τη συνεχή επιβάρυνση:

 
  1. Κάθε είκοσι λεπτά, εστίασε για είκοσι δευτερόλεπτα σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται περίπου έξι μέτρα μακριά σου.
  2. Τοποθέτησε τον αντίχειρά σου 12 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σου, εστίασε πάνω του, και μετά από πέντε δευτερόλεπτα, εστίασε σε ένα αντικείμενο πίσω του.
  3. Πάρε τα μάτια σου από τον υπολογιστή και περιέστρεψέ τα στο χώρο, εστιάζοντας για λίγα δευτερόλεπτα σε μακρινά αντικείμενα. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης να θυμάσαι να εισπνέεις και να εκπνέεις αργά. Επαναλάβετε για 10 φορές.
  4. Φαντάσου ότι βρίσκεται μπροστά σου ένα μεγάλο ρολόι. Κοιτάξτε τον αριθμό 12 για 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, κοίταξε το 6 και ανοιγόκλεισε τα μάτια σου 5 φορές. Μόλις τελειώσεις, καλύψε τα μάτια σου με τις παλάμες των χεριών σου και άφησε τα να ξεκουραστούν για 1 λεπτό.


Παράλληλα με τις ασκήσεις, θυμήσου:

  • Να μειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης, ιδιαίτερα αν δεν μπορείς να αποφύγεις τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό βοηθά τα μάτια να κουράζονται λιγότερο. Μην την χαμηλώσεις όμως πολύ, σε σημείο που δυσκολεύεσαι να δεις. Επίσης, είναι σημαντικό να την τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο, που μην αντανακλά φως από άλλες πηγές.
  • Να φοράς γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι. Μην ξεχνάς, ότι το φως του ήλιου ασκεί πίεση και σταδιακά φθείρει την όρασή.
  • Να κρατάς τα μάτια σου ενυδατωμένα, γιατί η ξηρότητα προκαλεί τσούξιμο, φαγούρα και ερεθισμούς. Τα μάτια ενυδατώνονται μόνα τους, με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων αλλά αν αντμετωπίσετε πρόβλημα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας προτείνει σταγόνες. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια της μέρας.
  • Να κοιμάσαι καλά, γιατί είναι η ώρα που τα μάτια ξεκουράζονται και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, η αϋπνία επηρεάζει την όρασή μας περισσότερο από όσο φανταζόμαστε, ερεθίζοντας τα μάτια μας και κάνοντάς μας να βλέπουμε θολά.

 Πηγή: iform.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.