blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Διακοπές και Tρέξιμο

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διακοπές και Tρέξιμο

Διακοπές και Tρέξιμο



Ρούσσος Θεόδωρος M. Sc.
Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Υποψ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών 

     Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρχίσει να προγραμματίζουμε τις διακοπές μας σε κάποιο από τα πανέμορφα μέρη αυτής εδώ της χώρας. Πολλά ερωτήματα απασχολούν τους δρομείς κατά την περίοδο των διακοπών σε σχέση με το μέρος που θα τρέξουν, τη συχνότητα των προπονήσεων, καθώς και τη μορφή της προπόνησης που θα ακολουθήσουν. 
     Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο μαραθώνιος της Αθήνας πραγματοποιείται περίπου 3 μήνες μετά τον Δεκαπενταύγουστο , τότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάποια βασικά σημεία ούτος ώστε να απολαύσουμε αφενός τις ολιγοήμερες διακοπές μας, αφετέρου να διατηρήσουμε τις προσαρμογές που με πολύ κόπο έχουμε αποκτήσει. Σε ένα διάστημα περίπου 10 ημερών θα πρέπει εκτός από την σωματική ξεκούραση να αναζητήσουμε και την πνευματική. Δεν χρειάζεται να φορτώνουμε το μυαλό μας με θέματα που αφορούν το τρέξιμο αφού το πρόγραμμα που προτείνουμε να ακολουθήσετε θα σας απαλλάξει από αυτούς τους προβληματισμούς. 

     Το πρώτο πράγμα που προτείνουμε είναι να τρέχουμε κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα εκμεταλλευόμενοι τις ενδιάμεσες ημέρες με κολύμπι. Το κολύμπι έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς Άσκηση εκτός από άριστη γυμναστική μας προσφέρει και την ιδανική αποκατάσταση-αποφόρτιση από μικροτραυματισμούς που μας ταλαιπωρούν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αρκεί όμως να μην το παρακάνουμε αφού μία ώρα κολύμπι την ημέρα με αρκετά διαλείμματα είναι αρκετό για να επιτύχουμε τον σκοπό που θέλουμε. Το τρέξιμο θα ήταν προτιμότερο να γίνεται σε ώρες που να αποφεύγεται η πολύ ζέστη και ο ήλιος για την αποφυγή αφυδατώσεων. Δεν χρειάζεται να πραγματοποιείται σε κάποιο στάδιο, καθώς έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε και μέρη που ενδεχομένως να βρισκόμαστε για πρώτη φορά. Από εξοπλισμό ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα καπέλο, ένα φανελάκι και ένα σορτσάκι είναι τα μόνα που θα πρέπει να έχουμε μαζί μας. Από τεχνικά στοιχεία το τρέξιμο θα πρέπει να είναι συνεχόμενο, να μην ξεπερνά τα 35-45 λεπτά και η ένταση δεν πρέπει να ξεπερνά το 75% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας. 
     Αυτό που μπορούμε επιπλέον να κάνουμε είναι να βάζουμε 2-3 δίλεπτα ή τρίλεπτα μεγαλύτερης έντασης μέσα στο συνεχόμενο κομμάτι για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο προπονητικό μοντέλο θα μας εξασφαλίσει τις προπονητικές προσαρμογές που έχουμε αποκτήσει καθώς και χρόνο να απολαύσουμε τη θάλασσα και τις διακοπές μας.


Βιβλιογραφία:


-Bouchard,Claude;Ping An,Treva Rice,James s,Skinner ,et al 1999.”Familial aggregation of Vo2max response to exercise training:results from the HERITAGE Family Study.”Journal of Applied Physiology 87(3):1003-1008. 
-Cole AJ, Johnson J, Alford JM, Hard K, Moschetti M, Fredericson M, Eagleston RA, and Stratton SA. 2011. Spine pain: aquatic rehabilitation strategies. pp 219-244, Chapter 9 In: Becker BE and Cole AJ (eds). Comprehensive aquatic therapy, 3rd edition. Washington State University Press. ISBN 978- 0615365671. 
- Gamper U and Lambeck J. 2011. The Bad Ragaz Ring Method. pp 109-136, Chapter 4 In: Becker BE and Cole AJ (eds). Comprehensive aquatic therapy, 3rd edition. Washington State University Press. ISBN 978-0615365671 
-Wilmore,J.,Knuttgen,H.2003.Aerobic Exercise and Endurance Improving Fitness for Health Benefits.The Physician and Sportsmedicine,31(5)45.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.