blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 9οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων-Αιμοκαθαιρούμενων: Χρυσός στα 5.000μ Βάδην - Χάλκινος στο Μήκος ο Βεροιώτης Καθ. Φ.Α. Αβετίδης Σάββας!

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

9οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων-Αιμοκαθαιρούμενων: Χρυσός στα 5.000μ Βάδην - Χάλκινος στο Μήκος ο Βεροιώτης Καθ. Φ.Α. Αβετίδης Σάββας!

9οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων-Αιμοκαθαιρούμενων

Βάνταα,  Φινλανδία 10-17 Ιουλίου 2016

25 Έλληνες αθλητές - 22 μετάλλια ! 

Χρυσός στα 5.000μ Βάδην - Χάλκινος στο Μήκος ο Βεροιώτης Καθ. Φ.Α. Αβετίδης Σάββας!

 


  
    Πραγματοποιήθηκαν στη Βάνταα, προάστιο του Ελσίνκι, στη Φινλανδία, οι 9οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες για αθλητές/τριες, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Οι αγώνες πραγματοποιούνται ανά δύο χρόνια εναλλάξ με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Φέτος έγινε παράλληλα και το πρωτάθλημα μεταμοσχευμένων καρδιάς και πνευμόνων.

    Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών, που συντονίζει τις ελληνικές αποστολές, εξέδωσε δελτίο Τύπου, πριν τους αγώνες, στο οποίο υπογράμμισε αρχικά το πνεύμα και τα μηνύματα των αγώνων: "Είναι μια πραγματική γιορτή που λαμβάνει χώρα σε κάθε διοργανώτρια πόλη. Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της υπέρτατης προσφοράς του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ. Φέτος οι αγώνες γίνονται παράλληλα με τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες μεταμοσχευμένων καρδιάς και πνευμόνων. Η Ελλάδα έχει την τιμή να συμμετέχει σε όλους τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες μέχρι σήμερα, μιας και ήταν η χώρα που ξεκίνησε και φιλοξένησε την πρώτη διοργάνωση το 2000. Οι 25 αθλητές της ελληνικής αποστολής (7 αιμοκαθαιρόμενοι και 18 μεταμοσχευμένοι) προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κάρπαθο, το Ηράκλειο, τα Χανιά και άλλα μέρη της Ελλάδας και θα πάρουν μέρος στα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, της κολύμβησης, του bowling και όλα τα αγωνίσματα του στίβου με στόχο την καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων.
Ο Σάββας Αβετίδης στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

    Στους αγώνες φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε και ο Βεροιώτης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πολύ γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου κ. Αβετίδης Σάββας και κατάφερε να κακτήσει την πρώτη θέση στο αγώνισμα 5.000μ Βάδην με χρόνο 32'.47" και την τρίτη θέση στο Άλμα εις Μήκος με επίδοση 3,52μ. Ακόμα αγωνίστηκε στα 100μ όπου τερμάτισε 4ος με χρόνο 17.03. 

  Ωστώσο, όταν μιλάμε για άτομα που είναι αιμοκαθαιρούμενα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, μικρή σημασία έχουν τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις. Τα άτομα αυτά, ζούνε μια ζωή με πολλές απαγορεύσεις και απαιτήσεις, αφού η ίδια η πάθηση μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις στις υπόλοιπες παραμέτρου υγείας και κ φυσικά στην κοινωνική-οικονομική και οικογενειακή ζωή του ατόμου αυτού και των οικείων του.
   Στα πλαίσια της προώθησης του αθλητισμού - θεραπευτικής άσκησης ΑμεΑ και ατόμων με χρόνιες παθήσεις που συντελούμε για την περιοχή μας ως ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ εδώ και 2.5 χρόνια περίπου, ως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε με τον κ. Αβετίδη Σάββα, ο οποίος μας μίλησε για την εμπειρία του και δυο λόγια για το πνεύμα του αθλητισμού θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα. 

Με την μασκότ των αγώνων!
    Ο Σάββας Αβετίδης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, από τη Βέροια, πολύ γνωστός στους κύκλους του ποδοσφαίρου, αφού υπήρξε επί σειρά ετών προπονητής σε πολλές ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος. Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος, είναι ότι ο Σάββας υπήρξε στα νιάτα του αθλητής Στίβου του Φιλίππου Βέροιας σε αγωνίσματα Δρόμων Αντοχής και Ημιαντοχής (800μ - 1500μ). 
    Μετά την διάγνωση της πάθησης (Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια) υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης νεφρού για μεταμόσχευση. Η αιμοκάθαρση είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία και επηρεάζει πολλές παραμέτρους υγείας και την φυσική καστάσταση φυσικά. Ο Σάββας αποφάσισε να πάρει μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου έχοντας στο πίσω μέρος τους μυαλού του τα όρια για να μπορέσει να συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχοντας δικαίωμα να αγωνιστεί σε 5 αγωνίσματα. Το "καλό" αγώνισμά του ήταν το Βάδην και απλά συμμετείχε στο Άλμα εις Μήκος και στα 100μ, όπου τελικά έπιασε τα όρια για τους Πανευρωπαϊκούς! 

"Συμμετείχα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά από την παρότρυνση του φίλου μου Μουρατίδη Θεόδωρου, που είναι και αυτός αθλητής. Μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου έπιασα τα όρια για το Πανευρωπαϊκ, έπρεπε να επιλέξω αν θα συμμετέχω με δικά μου έξοδα στην ελληνική αποστολή. Επέλεξα να αγωνιστώ το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Όχι τόσο για τα μετάλλια, όσο για την εμπειρία της συμμετοχής, η οποία ήταν πρωτόγνωρη για μένα.    Οι αγώνες ήταν άρτια οργανωμένοι, με τη συμμετοχή περίπου 750 αθλητών από 25 χώρες και τη βοήθεια περίπου 2000 εθελοντών. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλα άτομα-αθλητές με την ίδια πάθηση, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και φυσικά να συναγωνσιστούμε και όχι να ανταγωνιστούμε!" και συνεχισε λέγοντας:
"Ο αθλητισμός για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και ειδικά τη νεφρική ανεπάρκεια, δεν είναι υποχρεωτικός φυσικά, αλλά ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να γίνεται για την αντιστάθμιση των συνεπειών από την ίδια την πάθηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παροτρύνω λοιπόν όλους όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγεία, να ξεπεράσουν το φόβο της πάθησης τους και να συμμετέχουν ανεπιφύλακτα στον αθλητισμό"

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι 25 Έλληνες αθλητές κατάφεραν και κατέκτησαν 22 μετάλλια (10 χρυσά - 5 αργυρά - 7 χάλκινα) με την χώρα μας να καταλαμβάνει την 7η θέση στον πίνακα των μεταλλίων (φωτό 8).

Πηγή: vantaa2016.fi 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

1. Ευνοϊκές Επιδράσεις της Άσκησης σε Ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια υπό Αιμοκάθαρση 

2. Η Θεραπευτική Άσκηση είναι απαραίτητη για τους λήπτες μοσχευμάτων νεφρού

 



Ο Σάββας Αβετίδης είχε στο πλευρό του παντού και πάντα τη σύζυγο του κ. Μπλαχάβα Σούλα επίσης Κ.Φ.Α.

Ο πίνακας των μεταλλίων με την Ελλάδα 7η (φωτό 8)
 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.