blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Εγκεφαλικοί νευρώνες καθορίζουν αν έχετε "χριστουγεννιάτικο πνεύμα" ή όχι!!

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Εγκεφαλικοί νευρώνες καθορίζουν αν έχετε "χριστουγεννιάτικο πνεύμα" ή όχι!!


Επιστημονική εξήγηση της εορταστικής διάθεσης:

Εγκεφαλικοί νευρώνες καθορίζουν αν έχετε "χριστουγεννιάτικο πνεύμα" ή όχι!!

 


   Το αν σας αρέσουν τα Χριστούγεννα ή όχι, μπορεί τελικά να εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο δίκτυο εγκεφαλικών νευρώνων, υποστηρίζουν δανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Χαντοκ, απέδειξε με εγκεφαλικές απεικονίσεις ότι υπάρχει ένα νευρωνικό δίκτυο στον εγκέφαλό μας που καθορίζει αν κάποιος έχει ή όχι "εορταστικό πνεύμα" μέσα του. 

      «Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι έχουν οπτικά ερεθίσματα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, αλλά μόνο αν αυτά περιλαμβάνουν προσωπικές αναφορές» εξηγεί ο Δρ Χαντοκ. 

    Οι ειδικοί ζήτησαν από 10 άτομα που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα και 10 άλλα που δεν έκαναν κάτι ιδιαίτερο τις γιορτές να υποβληθούν σε απεικόνιση εγκεφάλου. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τους, τα αισθήματα που τους προκαλούσαν οι γιορτές και την εθνικότητά τους. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ενώ παρακολουθούσε 84 εικόνες με βίντεο που περιλάμβανα εικόνες από Χριστούγεννα και καθημερινές δραστηριότητες. Κάθε εικόνα εμφανιζόταν για δύο δευτερόλεπτα. Η fMRI υπολόγισε τις αλλαγές στην οξυγόνωση του αίματος και την ροή εις ανταπόκριση της νευρικής δραστηριότητας. Έτσι δημιουργήθηκαν εγκεφαλικοί χάρτες των τμημάτων που "δούλευαν" κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές που ενεργοποιούνταν εις ανταπόκριση χριστουγεννιάτικων ερεθισμάτων, ήταν οι ίδιες που έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην πνευματικότητα, την αναγνώριση και το μοίρασμα συναισθημάτων με άλλους.  
     «Το συγκεκριμένο δίκτυο ενεργοποιούνταν περισσότερο σε άτομα που συνέδεαν τα Χριστούγεννα με θετικές αναφορές, εν αντιθέσει με εκείνους που δεν είχαν εορταστικές παραδόσεις» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 16/12/2015 στο επιστημονικό περιοδικό The British Medical Journal με τον τίτλο:  



Πηγη: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.