blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Συχνή Άσκηση και Δυνατοί Μύες για την Πρόληψη Προβλημάτων Υγείας

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Συχνή Άσκηση και Δυνατοί Μύες για την Πρόληψη Προβλημάτων Υγείας

 Συχνή Άσκηση και Δυνατοί Μύες για την Πρόληψη Προβλημάτων Υγείας 



    Ένα μυώδες σώμα δεν είναι μόνο αισθητικά όμορφο αλλά και από πλευράς υγείας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η καλή κατάσταση των μυών προστατεύει από ασθένειες όπως διαβήτης ή οστεοπόρωση, αυξάνοντας παράλληλα το προσδόκιμο όριο ζωής. Η συχνή προπόνηση δεν ωφελεί λοιπόν μόνο την εμφάνιση αλλά και την υγεία, καθώς τα πλαονεκτήματα είναι πολλά. 
    H υψηλή μυική μάζα σταθεροποιεί τον σκελετό και μειώνει τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Η συχνή άσκηση ταυτόχρονα ενδυναμώνει όχι μόνο τους μυς αλλά και τα κόκκαλα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Παράλληλα ασκεί μεγάλη επιρροή στο προσδόκιμο όριο ζωής. Δυνατοί και γυμνασμένοι μυς συμβάλλουν στην καλή κινητικότητα του σώματος στις μεγαλύτερες ηλικίες. 
    Μελέτη ερευνητών με επικεφαλής τον Jonatan Ruiz του Ιστιτούτου Karolinska στην Στοκχόλμη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αποδεικνύει τα παραπάνω. Σε έρευνα το 2008 παρατηρήθηκε η κατάσταση των μυών σε σχεδόν 8.800 άντρες ηλικίας 20-80 ετών σε βάθος 19 χρόνων. Οι αδύναμοι μυς συνδέονταν με υψηλή θνησιμότητα, ενώ οι δυνατοί προστάτευσαν ακόμη και τους υπέρβαρους όλων των ηλικιών από θανατηφόρα εμφράγματα και καρκίνο. 
      Σε νεώτερη έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Preethi Srikanthan από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine διαπιστώθηκε ότι στις μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες το προσδόκιμο όριο ζωής εξαρτάται από την σύνθεση του σώματος αλλα και τον δείκτη μυικής μάζας. Συνεπώς καθοριστικής σημασίας δεν είναι ο δείκτης σωματικής μάζας αλλά η σχέση μεταξύ της μέσης προς τον γοφό.

Πηγές:  1. British Medical Journal 
              2. Αmerican Journal of Medicine          

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.