blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αθλητισμός = Πολιτισμός «VOY - Ένας αγώνας τυφλών» : Ταινία Μικρού Μήκους από την Ελένη Χρυσομάλλη

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αθλητισμός = Πολιτισμός «VOY - Ένας αγώνας τυφλών» : Ταινία Μικρού Μήκους από την Ελένη Χρυσομάλλη

Αθλητισμός = Πολιτισμός

«VOY - Ένας αγώνας τυφλών» : Ταινία Μικρού Μήκους από την Ελένη Χρυσομάλλη


Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, θα πρέπει να χρίσουμε τους τυφλούς αθλητές βασιλείς του ποδοσφαίρου. Τα βήματα μερικών εξ αυτών, και συγκεκριμένα των μελών της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, ακολούθησε με την κάμερά της η 24χρονη σκηνοθέτης, Ελένη Χρυσομάλλη. 

Η ομάδα του Πυρσού στο Bucovice Blind Football Cup 2014
   Η μικρού μήκους ταινία της με τίτλο «VOY - Ένας αγώνας τυφλών» προβλήθηκε στο περασμένο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης και αποτελεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. 

   Μπορεί η ποδοσφαιρική ομάδα του Πυρσού να λειτουργεί επισήμως από το 1997 ωστόσο, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Φεστιβάλ μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση της Ελένης Χρυσομάλλη.  

«Με ενδιαφέρει πολύ το πώς αυτοί οι άνθρωποι που παίζουν χωρίς να έχουν δυνατότητα όρασης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πώς δημιουργείται μια σχέση ανάμεσα σε αυτούς και την κάμερα. Αυτό που κάνουν ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες». 

   Η νεαρή σκηνοθέτης δηλώνει ενθουσιασμένη που το ερέθισμα για την πρώτη της ταινία τεκμηρίωσης ήταν δέκα άνθρωποι που «έχουν μάθει να συγχωρούν και αποδεικνύουν ότι με τη θετική σκέψη τα πάντα μπορούν να γίνουν». 


Το πρώτο "τσαφ"

   Όταν πρωτοπήγε στη Σχολή Τυφλών για να συγκεντρώσει πληροφορίες, μίλησε με έναν κύριο που, καθισμένος σε ένα τραπέζι, έπινε καφέ και κάπνιζε. Μόνο μετά από αρκετά λεπτά, τη στιγμή που του ζήτησε αναπτήρα κι εκείνος χρησιμοποίησε την αφή του για να τον βρει, κατάλαβε ότι ήταν τυφλός. 

«Έτσι έγινε το πρώτο ``τσαφ``. Ήμουν ένας άνθρωπος που δεν είχε καμιά εξοικείωση με ανθρώπους με αναπηρία. Όταν αρχίσαμε τα γυρίσματα, ξεκίνησα να συνειδητοποιώ πόσο δύσκολο είναι το να έχεις κλειστά τα μάτια , να τρέχεις και να πρέπει να εμπιστευθείς τους άλλους που τρέχουν γύρω σου και να πρέπει να ακούς μια μπάλα για να βάλεις γκολ».  


Τί σημαίνει "Voy";

   Επί ενάμιση μήνα η κάμερα της Ελένης κατέγραφε τις προπονήσεις των δέκα παικτών και του βλέποντα εθελοντή τερματοφύλακα, Δημήτρη Κουγιουμτζόπουλου.  Χωρίς καμία παρέμβαση από τη μεριά της, παρακολουθούμε το κλίμα μεταξύ τους στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. 

Το «VOY» είναι ο ισχυρότερος κώδικας επικοινωνίας τους. Σημαίνει «έρχομαι» στα ισπανικά και το χρησιμοποιούν για να αντιλαμβάνονται τη θέση τους στο γήπεδο. 

«Παρότι είναι όλοι τους εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, επικοινωνούν με απόλυτη ειλικρίνεια. Κάνουν συνεχώς πλάκα και σχόλια του τύπου ``δε βλέπεις;``. 

Η νεαρή σκηνοθέτης προσθέτει: «Όταν έφευγα από κοντά τους δεν ήξερα αν πρέπει να στεναχωρηθώ ή να θυμώσω με τη σωματική δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Τελικά, κατέληγα να νιώθω γεμάτη από τον τρόπο που διασκεδάζουν μέσα από την άθληση και  ενεργοποιούν τις υπόλοιπες αισθήσεις τους για να ισορροπήσουν την έλλειψη της όρασης». 

Δείτε το τρέιλερ του «VOY - Ένας αγώνας τυφλών» με ένα κλικ εδώ. 

Πληροφορίες για Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της στο facebook και στο τηλέφωνο 2310 850 221.


Πηγή: newsfish.gr


Περισσότερα άρθρα για το Ποδόσφαιρο Τυφλών από το "Εν Σώματι Υγιεί" 


  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου