blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Στάδια αποκατάστασης μετά από δρόμο μεγάλης απόστασης

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στάδια αποκατάστασης μετά από δρόμο μεγάλης απόστασης


  Αμέσως μετά από αγώνα μεγάλης απόστασης θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τρία πράγματα: 
Φαγητό – Ενυδάτωση – Ξεκούραση 

Φαγητό: Δεν εννοούμε να δείπνο με ζυμαρικά αμέσως μετά το ντους! Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Μαραθωνίου το 1993 Mark Plaatjes, ο οποίος στο επάγγελμα είναι φυσικοθεραπευτής αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να λάβει κάτι ο οργανισμός σας αμέσως μετά τον αγώνα. Υπάρχει ένα διάστημα 15 λεπτών, όπου το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει στον μέγιστο βαθμό το γλυκογόνο στους μύες και αυτό είναι το κλειδί της αποκατάστασης από τον δρόμο μεγάλης απόστασης». 

   Η στερεά τροφή είναι τις περισσότερες φορές όχι και τόσο καλή για το ταλαιπωρημένο στομάχι, ειδικά για δρόμος 25χλμ και πάνω, οπότε η καλύτερη λύση είναι χυμοί φρούτων και ισοτονικά ποτά με υδατάνθρακες. Βέβαια για όποιον μπορεί να αντέξει στερεά τροφή μπορεί να καταναλώσει οτιδήποτε με υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων όπως μπανάνες, κρύα ζυμαρικά, ακόμα και ψωμί.

Ενυδάτωση: Δεν έχει καμία σημασία πόσο αργά θα πηγαίνετε ή πόσα υγρά θα πίνετε κατά την διάρκεια της διαδρομής. Ο οργανισμός σας θα είναι σίγουρα αφυδατωμένος στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής. «Και όταν είσαι αφυδατωμένος, η καρδιά σας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, αν και αυτό θα το καταλάβετε στη μέση της επόμενης δύσκολης προπόνησής σας» λέει ο Μαραθωνοδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, Keith Brantly.

   Οπότε πιείτε άφθονο νερό και ποτά με ηλεκτρολύτες ακόμα και αν δεν αισθάνεστε δίψα. Μια καλή συμβουλή είναι να πίνετε ένα λίτρο υγρών για κάθε μισή ώρα τρεξίματος.

Ξεκούραση: Μετά από μεγάλους αγώνες, ο Plaatjes, παίρνει ένα μπουκάλι με χυμό φρούτων, κάθεται στον κήπο του και δεν ασχολείται με τίποτα. Με το λάστιχο του ποτίσματος ρίχνει κρύο νερό, δέκα λεπτά σε κάθε πόδι. Το κρύο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς των μυών και εμποδίζει το αίμα να συγκεντρώνεται (λιμνάζει) στα πόδια σας. 

   Βέβαια, όσοι δεν έχουν κήπο, μπορούν να το κάνουν αυτό στο ντους τους ή εναλλακτικά  να κάνουν μασάζ στα πόδια τους με παγάκια ή παγοκυψέλες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε ένα καυτό μπάνιο αμέσως μετά τον αγώνα. Το ζεστό νερό, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε όμορφα, αλλά στην πραγματικότητα αναστέλλει την αποκατάσταση. 
   Επιπλέον, διατάσεις με ήπια ένταση και μασάζ, μπορούν να γίνουν μέρος του προγράμματος αποκατάστασής σας και να θυμάστε ότι η ανάκαμψη / αποθεραπεία / αποκατάσταση του οργανισμού συνεχίζεται και για τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες.
Ελαφρύ τρέξιμο μπορεί επίσης να γίνει, αλλά προσεχτικά. Θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να ασκείται στο σώμα η ελάχιστη ένταση, να είναι εύκολο και άνετο. Έτσι ενισχύεται ο ρυθμός απόρριψης των άχρηστων (απόβλητων) ουσιών από τα πόδια σας, όπως το γαλακτικό οξύ.



Πηγή: Αctive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.