blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Διατροφικές Γνώσεις, Διατροφικές Συνήθειες & Προπονητική Επιβάρυνση Δρομέων Ελευθέρου Χρόνου Μεγάλων Αποστάσεων

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Διατροφικές Γνώσεις, Διατροφικές Συνήθειες & Προπονητική Επιβάρυνση Δρομέων Ελευθέρου Χρόνου Μεγάλων Αποστάσεων

"Διατροφικές γνώσεις, διατροφικές συνήθειες και προπονητική επιβάρυνση δρομέων ελευθέρου χρόνου μεγάλων αποστάσεων"



Η παρακάτω πρωτότυπη ερευνητική εργασία αποτελεί την μεταπτυχιακή διατριβή της κ. Κοντονή Μαρίας*, Πτυχιούχου Προσαρμοσμένης Φ.Α. 

Εκπονήθηκε στο πλαίσιο των απαιτήσεων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Άθληση και Υγεία" της Τμήματος Ιατρικής και του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης .


Περίληψη (ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα σε full text)

   Η διεθνής επιστημονική κοινότητα φαίνεται να δείχνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των δρομέων ελευθέρου χρόνου, πέρα από τις μελέτες που αφορούν στους επαγγελματίες δρομείς. Πληθώρα αγώνων ερασιτεχνικού επιπέδου διοργανώνονται διεθνώς με τον αριθμό των δρομέων ελευθέρου χρόνου να αυξάνεται προοδευτικά. 

   Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τις διατροφικές γνώσεις, τις διατροφικές συνήθειες και την προπονητική επιβάρυνση δρομέων ελευθέρου χρόνου μεγάλων αποστάσεων και τη μεταξύ τους  σχέση. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 58 ενήλικες δρομείς ελευθέρου χρόνου μεγάλων αποστάσεων (51 άνδρες και 7 γυναίκες) που προπονούνταν συστηματικά >2 χρόνια. Η συλλογή δεδομένων έγινε με ηλεκτρονικό και έντυπο τρόπο. Για την συγκέντρωση τους χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών χαρακτηριστικών, ένα ερωτηματολόγιο διαιτητικών συνηθειών και διατροφικών γνώσεων (The Dietary Habits and Nutritional Knowledge Questionanaire, Paugh, 2005) και ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής προπονητικής επιβάρυνσης κατασκευασμένο για τις ανάγκες της έρευνας. 

   Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες παρουσίασαν υψηλές διατροφικές γνώσεις σχετικές με τη διατροφή των ασκούμενων και διατροφικές συνήθειες που συστήνονται για σωματικά ενεργούς ενήλικες. Σε σχέση με την προπονητική επιβάρυνση (ένταση, διάρκεια, συχνότητα, όγκος) διαπιστώθηκε πως οι δρομείς ελευθέρου χρόνου προπονούνταν με τέτοια συχνότητα η οποία προτείνεται από τις αθλητικές εταιρείες αλλά και με χαρακτηριστικά τα οποία είναι ανάλογα των επαγγελματιών δρομέων για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός αγώνα. Επίσης, δεν διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών γνώσεων και των διατροφικών συνηθειών των δρομέων. Φάνηκε όμως πως τα έτη εμπλοκής με την άσκηση γενικότερα, μπορεί να αποτελούν παράγοντα για υψηλές διατροφικές γνώσεις και υγιείς διατροφικές συνήθειες. Συμπερασματικά φάνηκε πως τόσο οι διατροφικές γνώσεις όσο και οι διατροφικές συνήθεις των δρομέων σχετίζονται με τα χρόνια εμπλοκή τους με την άσκηση.

Λέξεις κλειδιά: διατροφικές γνώσεις, διατροφικές συνήθειες, προπονητική επιβάρυνση, δρομείς ελευθέρου χρόνου.


Κατεβάστε ολόκληρη την εργασία (full text), δωρεάν, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διατροφικές γνώσεις, διατροφικές συνήθειες και προπονητική επιβάρυνση δρομέων ελευθέρου χρόνου μεγάλων αποστάσεων


Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

  H Μαρία Κοντονή είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, απόφοιτη του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. με κύρια ειδικότητα Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και δευτερεύουσες ειδικότητες Αερόμπικ και Μαζικός Αθλητισμός. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία από το ΤΕΦΑΑ και την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. 
   Υπήρξε επί σειρά ετών προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Χιονοδρομίας των Special Olympics Hellas στο αγώνισμα της κατάβασης με μεγαλύτερη διάκριση το Χρυσό Μετάλλιο στο Αλπικό Σκι στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics στην Ν. Κορέα το 2013. Ασχολείται με την Ειδική Φυσική Αγωγή  και συμμετέχει σε συλλόγους και φορείς που προωθούν και προασπίζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ. 
   Η Μαρία Κοντονή γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Βέροια και είναι συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος του Α.Σ. Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου & Ερασιτεχνικού Αθλητισμού «Εν Σώματι Υγιεί».




Άλλα άρθρα της ίδιας στην ιστοσελίδα μας: 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.