blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙV: Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙV: Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα

Μέρος Δ': Εγκεφαλικό Επεισόδιο 

 

 


"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Συνεχίζουμε με το δ' μέρος, με το εγκεφαλικό επεισόδιο)"



   Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σταματά η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου με αποτελέσματα που μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρά (π.χ. διαταραχές στην ομιλία, ελαφρύ μούδιασμα στο χέρι κ.τ.λ.) μέχρι βαρύτερα (π.χ. παράλυση μισού σώματος, τύφλωση στο ένα μάτι, βαριά διαταραχή ισορροπίας κ.τ.λ.). 
    Αν θες να θυμάσαι τα βασικά συμπτώματα και να αναγνωρίσεις το εγκεφαλικό όταν συμβεί σκέψου το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ (δες ΕΔΩ το ενημερωτικό βίντεο) όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μια αδυναμία (Άκρο – Πρόσωπο – Λόγος – Άμεσα στο νευρολόγο). 
   Αν έχει ήδη συμβεί, τότε η άσκηση θα πρέπει να είναι για σένα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της καθημερινότητάς σου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να αναρρώσει από ένα γεγονός όπως το εγκεφαλικό, λατρεύει την επανάληψη. Γι’ αυτό θα πρέπει ακόμη κι αν νιώθεις άσχημα ή βαριέσαι να πιέσεις τον εαυτό σου να γυμναστεί και πίστεψέ με θα δεις τελικά αποτέλεσμα. 

Τους ασθενείς με εγκεφαλικό μπορούμε να τους χωρίσουμε σε 4 αδρές κατηγορίες λειτουργικής ανικανότητας:
  • Βαριά (π.χ. παράλυση μισής πλευράς του σώματος και παραμονή στο κρεββάτι για το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας)
  • Μέτρια (π.χ. σοβαρή αδυναμία σε ένα άκρο)
  • Ελαφρά (περιπατητικοί και ανεξάρτητοι στην καθημερινότητα, παρά τη μικρή αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα)
  • Μηδενική (κανένας λειτουργικός περιορισμός)
1) Στους ασθενείς της βαριάς κατηγορίας συνιστώνται ασκήσεις σε καρέκλα, με κινητοποίηση της πλευράς που πάσχει με υποστήριξη από άλλο άτομο, με στόχο να γίνεται όλο το εύρος της κίνησης. Συνιστώνται επίσης διατάσεις αυχένα και άκρων και περιστροφικές κινήσεις στις αρθρώσεις του αστράγαλου, του αγκώνα και του καρπού στη μη πάσχουσα πλευρά.
2) Στους ασθενείς της μέτριας κατηγορίας συνιστώνται ασκήσεις σε πισίνα ή σε ποδήλατο δωματίου με υποστήριξη από άλλο άτομο και με δυνατότητα να δεθεί το αδύναμο μέλος πάνω στο πετάλι για παράδειγμα.
3) Στους ασθενείς με ελαφρά ανικανότητα συνιστάται ισχυρά βάδισμα, κολύμπι, καθημερινό περπάτημα, ακόμη και με μπαστούνι ή "περπατούρα"
4) Οι ασθενείς με μηδενική λειτουργική ανικανότητα δεν έχουν καμία δικαιολογία να μη γυμνάζονται!

   Μετά το εγκεφαλικό ο στόχος είναι αύξηση της καρδιακής συχνότητας με αεροβική άσκηση στο 40-70% της μέγιστης επιτρεπόμενης για την ηλικία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται αν από το 220 αφαιρέσουμε την ηλικία (π.χ. για έναν 70χρονο ο στόχος είναι 220 – 70 = 150 x 40% = 60 και 220 – 70 = 150 x 70% = 105, άρα είναι 60-105 max)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν ξεκινήσετε άσκηση συμβουλευτείτε το γιατρό σας




 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ:





Πηγή: iform.gr/ 



Ζησιμοπούλου Βάσω
Στρατιωτικός Ιατρός

Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής 251 ΓΝΑ

Νευρολόγος ΙΑΣΩ General

 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.