blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: World Para Athletics: RaceRunning!

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

World Para Athletics: RaceRunning!

World Para Athletics: RaceRunning!

Ενίσχυση των Αθλητών με Αναπηρία με υψηλές ανάγκες στήριξης

Νέο αγώνισμα στο επίσημο πρόγραμμα του Κλασσικού Αθλητισμού ΑμεΑ !
 



   Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ένα ακόμα αγώνισμα προστίθεται στο πρόγραμμα των αγώνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ΑμεΑ (World Para Athletics). Το νέο αγώνισμα λέγεται "RaceRunning" και θα εμφανιστεί επίσημα για πρώτη φορά στο
Πανευρωπαΐκό Πρωτάθλημα του 2018, τον Αύγουστο, στο Βερολίνο.
   Το αγώνισμα αυτό αφορά αθλητές με Εγκεφαλική Παράλυση (CP) που ανήκουν στις αγωνιστικές κατηγορίες Τ31 & Τ32* και διεξάγεται με ειδικό αγωνιστικό αμαξίδιο (Race Running Frame).
   Το RaceRunning επινοήθηκε πριν από 25 χρόνια και την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ του Μπέρμιγχαμ (1998 IPC Athletics World Championships) ως άθλημα επίδειξης. Η αρχική ιδεά του RaceRunning αναπτύχθηκε αρχικά στην Δανία και σχεδιάστηκε ώστε να μπορούν οι αθλητές των κατηγοριών με αμαξίδιο να μπορούν να τα σπρώχνουν με τα πόδια. Οι αθλητές με υψηλές ανάγκες στήριξης, που δεν μπορούν να αγωνιστούν σε δρομικά αγωνίσματα με αγωνιστικά αμαξίδια καθιστοί, αλλά ούτε και όρθιοι, έχουν τώρα την "άνευ προηγουμένου" ευκαιρία να αγωνιστούν "αερόβια" στον αθλητικό στίβο. 
   Το  "RaceRunning" είναι μια μορφή υποβοηθούμενου τρεξίματος. Το ειδικό αμαξίδιο έχει τιμόνι και ρόδες και επιτρέπει στους αθλητές να αγωνίζονται όρθιοι (φωτ. 1)
Φωτ. 1: Το ειδικό αμαξίδιο του RaceRunning
   Προς το παρόν, το "RaceRunning" προωθείται από την CP ISRA (Παγκ. Ομοσπ. Αθλητών με Εγκ. Παράλυση) και εμφανίζεται στις δικές της Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ έχει συμπεριληφθεί και σε διάφορους αγώνες της IWAS (Παγκ. Ομοσπ. Αθλητών σε αμαξίδιο κ ακρωτηριασμένων) από το 2011 και μετά.   
  Ο ισχύων τρόπος ταξινόμησης των αθλητών (classification) έχει αναπτυχθεί από την CP ISRA και απευθύνεται αποκλειστικά σε αθλητές με υπερτονία, αταξία και αθέτωση που δεν έχουν λειτουργικό τρέξιμο.

Για αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το RaceRunning μπορούν να δούνε το παρακάτω βίντεο

 

Ποσοστά συμμετοχής αθλητών

    Κατά την τελευταία δεκαετία η CP ISRA και Parasports Denmark  συνεργάζονται για την ανάπτυξη του RaceRunning, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση συμμετοχής παγκοσμίως. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ιουλίου 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, αγωνίστηκαν 100 αθλητές από 13 χώρες με πάνω από το 50% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες. Τα τελευταία 4 χρόνια, 17 χώρες ανταγωνίστηκαν σε διεθνείς αγώνες. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω απο 500 αθλητές σε 30 διαφορετικές χώρες-μέλη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). Αυτή η αύξηση έχει επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ερασιτεχνικές δραστηριότητες και καταδεικνύει το δυναμικό συμμετοχής. 
    
Επιπλέον της αύξησης των συμμετεχόντων αθλητών, η CP ISRA και η Parasportst Denmark συνεργάζονται με τις εκάστοτε Εθνικές Επιτροπές ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις των αθλητών και η προπονητική διαδικασία τους. Λόγω αυτής της συνεργασίας υπάρχει με τεράστια αλλαγή στις στάσεις τόσο των αθλητών όσο και των προπονητών. Πριν μια δεκαετία, το RaceRunning ήταν περισσότερο μια δραστηριότητα αναψυχής, ενώ τώρα διεθνείς αθλητές υψηλού επιπέδου προπονούνται με την ίδια ένταση και επαγγελματισμό, όπως και άλλοι ταλαντούχοι αθλητές παραολυμπιακών αθλημάτων. Αυτό αντανακλάται στα Παγκόσμια Ρεκόρ στις διάφορες αποστάσεις, τα οποία έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία με αντίστοιχη σημαντική άυξηση της ποιότητας στις βαθμολογίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι των Παγκόσμιων Ρεκόρ είναι μεταξύ 16 και 24 χρόνων. Επίσης έχει βελτιωθεί και η ποιότητα της προπόνησης. Όλοι και περισσότεροι προπονητές δρόμων ορθίων αλλά και σε αγωνιστικό αμαξίδιο, ασχολούνται με αθλητές του RaceRunning και αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται όλο και καλύτερης ποιότητας προπονητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει θετική επίδραση στις επιδόσεις τους. 
   Εκτός από τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα, το RaceRunning προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής και σημαντικά οφέλη στην υγεία αλλά και την κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων. Τέτοιες ευκαιρίες και οφέλη για τα άτομα με υψηλές ανάγκες στήριξης  έχουν ως αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ατόμων να ασχολούνται με το RaceRunning με παράλληλη άυξηση συμμετοχής και των επαγγελματιών υγείας. 

     Η World Para Athletics και η CP ISRA είναι σε διαβουλεύσεις τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών και με πιο σοβαρά προβλήματα συντονισμού (που να έχουν τα κριτήρια αθλητών με ανάγκες στήριξης) στα αγωνίσματα δρόμου. Η βάση της τρέχουσας πρότασης είναι να αναγνωριστεί το RaceRunning ως δρομικό αγώνισμα και η αντικατάσταση του στις κλάσεις Τ31 και Τ32 που ισχύουν σήμερα. 
   Μετά την αρχική πρόταση, η World Para Athletics ζήτησε από την CP ISRA να αναλάβει την έρευνα για τη φυσιολογία αλλά και την ταξινόμηση βάση κριτηρίων. Έκτοτε, η CP ISRA συνεργάστηκε με την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC - International Paralympic Committee) και με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Quenn Margaret. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών και λαμβάνοντας υπόψην τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν, η World Para Atlhetics πρότεινε στο Συμβούλιο της IPC να αναγνωρίσει το RaceRunning ως επίσημο αγώνισμα από την 1η Ιανουαρίου 2018. 
   Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα ταξινόμησης της CP ISRA, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες εύρεσης ενός πιο αντικειμενικού συστήματος ταξινόμησης που θα είναι σύμφωνο με της διατάξεις του Κώδικα Ταξινόμησης Αθλητών (2015 Athlete Classification Code).



World Para Athletics European Championships 2018
  
   Σε πρώτη φάση, η World Para Athletics θα παρουσιάσει επίσημα το άθλημα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, τον Άυγουστο του 2018. Λεπτομέρειες για το αγώνισμα και τα κριτήρια πρόκρισης, θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές θα μπορούν να δηλώνουν αθλητές για το RaceRunning από 01/01/2018.




 
Μελλοντικές Προοπτικές 

   Προχωρόντας ακόμα παραπάνω, η World Para Athletics με την υποστήριξη της CP ISRA, θα συνεργαστεί με τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές και τις Εθνικές Ομοσπονδίες Κλασσικού Αθλητισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη του RaceRunning, με δράσεις και εκπαιδεύσεις σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο. Υπεύθυνη για όλη την πορεία ανάπτυξης του αγωνίσματος θα είναι η Word Para Athletics, συμπεριλαμβανομένου και της ταξινόμησης (classification) και των Κανονισμών, ενώ η CP ISRA θα παραμείνει υπεύθυνη για την ανάπτυξη του RaceRunning ως δραστηριότητα αναψυχής και για την προώθηση των θετικών επιδράσεων στην υγεία των συμμετεχόντων. Το αγωνιστικό πρόγραμμα της CP ISRA θα συμπληρώνει το αγωνιστικό πρόγραμμα που θα προσφέρεται από την World Para Athletics. Ως εκ τούτου, η CP ISRA και οι Ομοσπονδίες-μέλη της θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αφού θα ενθαρρυνθούν να συνεργαστούν με της Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές για την ανάπτυξη του RaceRunning σε μαζικό επίπεδο. 
    Μετά τους αγώνες του Βερολίνου, το RaceRunning θα προστεθεί και σε άλλες διοργανώσεις μέχρι το 2021. Μετά το 2021, η εξέλιξη του αγωνίσματος θα εξαρτηθεί από παρόμοιες τακτικές που ακολουθήθηκαν και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αγωνισμάτων αναγνωρισμένων από την World Para Athletics.






 
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση της CP ISRA και της IPC όπως εστάλή στις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές:
RaceRunning Announcement



Μετάφραση-Επιμέλεια: 

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M. Res. 
Καθηγητής Ειδ. Φ.Α. - Προπονητής ΑμεΑ




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.