blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: ΚΑΠΠΑ 2000: Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ή Μια ακόμη πονεμένη ιστορία..

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΠΠΑ 2000: Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ή Μια ακόμη πονεμένη ιστορία..

Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ) 2000:

Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης 

ή Μια ακόμη πονεμένη ιστορία..

 



   Ανάμεσα στις κεραίες της ΕΡΤ και τους αεροδιαδρόμους του Aεροδρομίου “Μακεδονία”, στα λεγόμενα τσαϊρια, ένας δρόμος σε κατευθύνει σε ένα παραλιακό συγκρότημα, εν μέσω μιας ανοικτής έκτασης – έρημης χώρας. Διάσπαρτοι σωροί μπάζων και σκουπίδια συνεισφέρουν στην γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης. Μέχρι που φτάνεις στο συγκρότημα, γνωστό σαν ΚΑΠΠΑ 2000, που πάνω από μια δεκαετία πριν οραματιζόταν να βάλει τη σφραγίδα του στην περιοχή αναβαθμίζοντάς την, ως πόλος έλξης για όλη την περιοχή και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ένα  κέντρο Aθλητισμού και Πολιτισμού που εντασσόταν στο γενικότερο ολυμπιακό πρόγραμμα Αθήνα 2004, στο κομμάτι που αφορούσε στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Σήμερα λειτουργούν το Κλειστό Γυμναστήριο με χρήση από διάφορους αθλητικούς συλλόγους και το Θέατρο με σποραδικές εκδηλώσεις.


Η ιστορία

   Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» εντασσόταν στο ολυμπιακό πρόγραμμα για το Αθήνα 2004 και συνδεόταν με την Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας και φιλοδοξούσε να καταστεί ισότιμο με το κύριο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας, το “ΑΘΗΝΑ 2004”. Ως στόχους είχε τη μεταφορά πόρων στην ελληνική περιφέρεια, δημιουργία έργων που να αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής κ.α. και περιελάμβανε έργα, δράσεις και παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 1,27 δισ. ευρώ (432 δισ. δρχ.) που συνδέονται με την ολυμπιακή προετοιμασία και αφορούσαν και υλοποιούνταν στην ελληνική περιφέρεια. 
    Το ΚΑΠΠΑ 2000 (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού) συστάθηκε από το “Ελλάδα 2004″, με στόχο να λειτουργήσει ως προπονητήριο για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) ενόψει των Ολυμπιακών της Αθήνας και των Special Olympics. Πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων που η ενασχόληση τους με τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα είναι δεδομένη και διαχρονική. Η ανάγκη της δημιουργίας του ΚΑΠΠΑ 2000, έγκειται στο γεγονός ότι αν και ο ειδικός αθλητισμός, όπως συχνά αποκαλείται ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία, έχει εξελιχθεί σημαντικά, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και χάρη στην βοήθεια καταρτισμένων στελεχών, παρόλα αυτά, η έλλειψη οργάνωσης και η προχειρότητα που υπάρχει στον χώρο κάνουν την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. 
   Το ΚΑΠΠΑ 2000 έχει σαν κύριους στόχους: την αθλητική ανάπτυξη στον χώρο των ατόμων με αναπηρία και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 2001 με τις 41/2001 και 88/2001 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο τότε Δήμος Θερμαϊκού παραχώρησε για χρονικό διάστημα «αορίστου χρόνου», στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΚΑΠΠΑ, έκταση 30 στρεμμάτων στο υπ’ αριθ. 1158α αγρόκτημα της Περαίας, στη θέση Τσαΐρια.
    Η παραχώρηση έγινε με την προϋπόθεση ότι “οι εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι 31-12-2008”. Επίσης ότι “οι όποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν και για τις ανάγκες των Δημοτών του Δήμου” και “εάν δεν ισχύσει ένας από τους παραπάνω όρους, αποτελεί αιτία ανάκλησης της απόφασης”. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε σε ποσοστό 75% από ευρωπαϊκά προγράμματα, 25% εθνικούς πόρους και 25% χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ. Η κατασκευή του συγκροτήματος των 55 στρεμμάτων τελικά ξεκίνησε το 2003 και το 2005 είχε ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος.   


   Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου, ξενώνα 28 δωματίων, αμφιθεάτρου, μαρίνας ελλιμενισμού μικρών σκαφών, γραφεία διοίκησης και εστιατορίου. Παρόλα αυτά φτάνουμε στο 2011 και καθώς η κάνουλα της κρατικής χρηματοδότησης στέρεψε αρκετές εγκαταστάσεις, όπως ο ξενώνας και η μαρίνα, έμειναν ημιτελείς, ενώ λειτουργούσαν κανονικά (από το 2005) μόνον το κλειστό γυμναστήριο, το κολυμβητήριο και το αμφιθέατρο, χάρη στις συνδρομές των ιδιωτών. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία λόγω της  μη τήρησης των όρων ολοκλήρωσης και λειτουργίας στο σύνολό τους που αποτελούν αναντίρρητο  νομικό λόγο ανάκλησης της Παραχώρησης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, δρομολογήθηκε η επαναφορά των εγκαταστάσεων στην διαχείριση και την ιδιοκτησία του Δήμου. Να θυμίσουμε ότι στο αρχικό συμφωνητικό υπήρχε ο όρος ότι για να ισχύσει η συμφωνία μεταξύ δήμου και ΚΑΠΠΑ 2000, η κατασκευή των εγκαταστάσεων (κλειστό γυμναστήριο, πισίνα, ξενώνας, αμφιθέατρο, γραφεία διοίκησης κ.λπ.) θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008. 
   Το ΚΑΠΠΑ πράγματι επέστρεψε ως ιδιοκτησία στην Δήμο Θερμαϊκού τον Ιανουάριο του 2015. Στην απόφαση για την επανάκαμψη της ιδιοκτησίας του ΚΑΠΠΑ  στο δήμο Θερμαϊκού το Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπει, επίσης, την παραχώρηση για 12 χρόνια στο «ΚΑΠΠΑ 2000» του αμφιθεάτρου και των γραφείων της διοίκησης, προς εξυπηρέτηση των κοινωφελών δράσεων της εταιρίας, υπέρ των ατόμων με αναπηρία και των πολιτών της περιοχής, με καθεστώς που προβλέπει χρήση μέσα στο μήνα για 12 μέρες στον Δήμο και τις υπόλοιπες 18 στο ΚΑΠΠΑ. Στην ίδια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη ο δήμος Θερμαϊκού και η «ΚΑΠΠΑ 2000» να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν από κοινού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις προγράμματα  για την ανάπτυξη του προσαρμοσμένου αθλητισμού. Η τότε δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη που περιλαμβάνεται στο δελτίο τύπου στις 22/1/2015, λίγο μετά την επιστροφή του ΚΑΠΠΑ στην ιδιοκτησία του δήμου ήταν η εξής:
   «Η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Η επιστροφή του ΚΑΠΠΑ στην ιδιοκτησία του δήμου θα δώσει νέα δυναμική σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση ενός αθλητικού , πολιτιστικού και κοινωνικού Κέντρου που είναι απαραίτητο για τα άτομα με αναπηρία ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τους πολίτες του Θερμαϊκού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΚΑΠΠΑ μπορεί να εξελιχθεί σε δημιουργικό κύτταρο για την περιοχή, με ακτινοβολία σε ολόκληρο το δήμο Θερμαϊκού».




Στο σήμερα

   Δυο χρόνια μετά το συγκρότημα αναμένει χρόνο επανεκκίνησής του, με το Αμφιθέατρο να υπολειτουργεί με σποραδικές εκδηλώσεις, το κλειστό γυμναστήριο να λειτουργεί για τις προπονήσεις αθλητικών συλλόγων, το κολυμβητήριο να παραμένει κλειστό από το 2013, το εστιατόριο και τον ξενώνα να μην έχουν λειτουργήσει ποτέ και τον περιβάλλοντα χώρο να θυμίζει χωριό φάντασμα, ενώ λίγα μέτρα έξω από το συρματόπλεγμα του έχει εγκατασταθεί σκουπιδότοπος και η παραλία έμπροσθεν του συγκροτήματος παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης. 
    Σε σύντομη επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο, Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, μας ενημέρωσε για τις προθέσεις του Δήμου σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου της οποίας το κόστος αδυνατεί να αναλάβει ο Δήμος: “Μια συνεργασία που προσπαθήσαμε να συνάψουμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ευοδώθηκε, οπότε πλέον τίθεται προς ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  η απόφαση προκήρυξης διαγωνισμού για την εκμίσθωση των κτιρίων από ιδιωτικούς φορείς”. H προκήρυξη δρομολογείται για τα μέσα Μαρτίου. Οι εκμισθωτές θα αναλάβουν την ολοκλήρωση αλλά και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, όπως και τη διάνοιξη του δρόμου που θα διευκολύνει την πρόσβαση μέχρι εκεί. 
    Εν κατακλείδι απόφαση του Δήμου είναι, μετά από αδυναμία να αναλάβει το κόστος αποπεράτωσης αλλά και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του από τον Ιανουάριο του 2015, να προχωρήσει στην εκμίσθωσή τους μέσω διαγωνισμού.
 



Εγκαταστάσεις:

Κολυμβητήριο (1820 τμ): Λειτούργησε από το 2005, καλύπτοντας ανάγκες των ΑμΕΑ αλλά και παιδιών και κατοίκων των δύο γειτονικών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης. Έκλεισε το 2013 και παραμένει κλειστό έκτοτε.

Κλειστό Γυμναστήριο (1607 τμ) όπου προπονούνται αλλά και αγωνίζονται αθλητικές ομάδες (μπάσκετ, βόλεϋ, χάντμπολ κλπ). Σε λειτουργία από το 2005, φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις συλλόγων, βάζοντας σαν προτεραιότητα συλλόγους ΑΜΕΑ.

Αμφιθέατρο (780 τμ). Λειτουργεί από το 2008 με διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί με σποραδικές εκδηλώσεις, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Η συμφωνία μεταξύ Δήμου Θερμαϊκού και ΚΑΠΠΑ 2000 αφορά στα επόμενα 8 χρόνια και καθορίζει τη χρήση του Θεάτρου στη διάρκεια ενός μηνός, στη δικαιοδοσία του Δήμου για 12 ημέρες και για 18 μέρες στη δικαιοδοσία του ΚΑΠΠΑ (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού).

Εστιατόριο (252 τμ). Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και αναμένεται πλειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να ενοικιαστεί σε ιδιώτη και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Ξενώνας 28 δωματίων (612 τμ) που βρίσκεται στην τελευταία φάση κατασκευής του.

Μαρίνα κατάλληλη για ελλιμενισμό μικρών σκαφών, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ


Πηγη: parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.