blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Φεβρουαρίου 2017

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΠΠΑ 2000: Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ή Μια ακόμη πονεμένη ιστορία..

Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ) 2000:

Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης 

ή Μια ακόμη πονεμένη ιστορία..

 



   Ανάμεσα στις κεραίες της ΕΡΤ και τους αεροδιαδρόμους του Aεροδρομίου “Μακεδονία”, στα λεγόμενα τσαϊρια, ένας δρόμος σε κατευθύνει σε ένα παραλιακό συγκρότημα, εν μέσω μιας ανοικτής έκτασης – έρημης χώρας. Διάσπαρτοι σωροί μπάζων και σκουπίδια συνεισφέρουν στην γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης. Μέχρι που φτάνεις στο συγκρότημα, γνωστό σαν ΚΑΠΠΑ 2000, που πάνω από μια δεκαετία πριν οραματιζόταν να βάλει τη σφραγίδα του στην περιοχή αναβαθμίζοντάς την, ως πόλος έλξης για όλη την περιοχή και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ένα  κέντρο Aθλητισμού και Πολιτισμού που εντασσόταν στο γενικότερο ολυμπιακό πρόγραμμα Αθήνα 2004, στο κομμάτι που αφορούσε στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Σήμερα λειτουργούν το Κλειστό Γυμναστήριο με χρήση από διάφορους αθλητικούς συλλόγους και το Θέατρο με σποραδικές εκδηλώσεις.


Η ιστορία

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Στον Αθλητικό Σχεδιασμό Ένταξης στις Εθνικές Ομάδες 2017, ο αθλητής Καραγιάννης Θωμάς-Αριστοτέλης


Στον Αθλητικό Σχεδιασμό Ένταξης στις Εθνικές Ομάδες 2017, ο αθλητής του Εν ΣώματιΥγιει, Καραγιάννης Θωμάς-Αριστοτέλης

 

   

    Ανακοινώθηκε από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), η εγκύκλιος κριτηρίων ένταξης στις ομάδες σχεδιασμού για το έτος 2017. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται λίστα με τα ονόματα 130 αθλητών και αθλητριών από 13 αθλήματα, που συγκεντρώνουν όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, προκειμένου να ενταχθούν στις ομάδες, οι οποίες πήραν την έγκριση από την ομοσπονδία κατά το τελευταίο Δ.Σ..
    Ανάμεσα στους αθλητές που εντάσσονται στις ομάδες σχεδιασμού για το 2017 (προεπιλογή για τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας) είναι και ο αθλητής του Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ Βέροιας, Θωμάς-Αριστοτέλης Καραγιάννης, ο οποίος εντάχθηκε μαζί με άλλους εννέα αθλητές στον σχεδιασμό για τη σύσταση της Εθνικής Ομάδας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2017 (Para Table Tennis). 
    Ο αθλητικός σχεδιασμός του 2017 περιλαμβάνει αφενός την προετοιμασία των αθλητών ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος για το Ομαδικό (προκριματική φάση Πορτογαλία, 21-25/03/2017 και τελική φάση Ιταλία 01-07/05/2017) και αφετέρου την ανάδειξη νέων ελπιδοφόρων αθλητών. 
    Να επισημάνουμε ότι ο αθλητής μας ήταν χάλκινος πανελληνιονίκης το 2012-13-15 στο Ατομικό (ΤΤ6) και το 2016 στο Ομαδικό (ΤΤ6-10) και βρίσκεται στις ομάδες σχεδιασμού για δέυτερη συνεχή χρονιά. 

Καραγιάννης Θωμάς-Αριστοτέλης

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
 
1. Παναγιώτης Αγγελούδης, Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
2. Παναγιώτης Ιωάννου, Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ
3. Νικόλαος Καπλάνης, Π.Α.Σ.Κ.Α.
4. Θωμάς Καραγιάννης, Α.Σ. Α.Π.Π.Ε.Α. ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ
5. Ελευθέριος Μαυρής, Α. Σ. ΑμεΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ   
6. Γεώργιος Μουχθής, Π.Α.Σ.Κ.Α.
7. Χρήστος Στάμου, Α. Σ. ΑμεΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ
8. Λάζαρος Τέλογλου, ΠΑ.Σ.Κ.Α.
9. Παντελής Χαρακλιάς, ΠΑ.Σ.Κ.Α.
10. Μάριος Χατζηκυριάκος, Π.Α.Σ.Κ.Α.





Η λίστα ανά άθλημα, σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης στις ομάδες σχεδιασμού είναι η εξής:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήριο Χορού για Άτομα Με ή Χωρίς Προβλήματα Όρασης

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αθηνών διοργανώνει  εργαστήριο χορού, με τον συνδυασμό κίνησης και ήχου, που απευθύνεται σε ενήλικες με και χωρίς προβλήματα όρασης


   Η Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στα πλαίσια του προγράμματος: “iDance: Χορός χωρίς Διακρίσεις”, διοργανώνει  εργαστηρίου χορού για ενήλικες με και χωρίς προβλήματα όρασης.
Στόχος του φετινού εργαστηρίου, είναι η δημιουργία κινησιολογικού και ηχητικού ρεπερτορίου για την παραγωγή μικρών και μεγάλων συνθέσεων με τη βοήθεια της φωνής, μουσικών οργάνων, κειμένων και τεχνολογικών μέσων.
Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θα τεθούν ερωτήματα, θα παραχθεί  ηχητικό και κινητικό υλικό και οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με εξωτερικά ερεθίσματα που θα ενεργοποιήσουν την κίνηση της ομάδας μέσω της ακοής, επαναπροσδιορίζοντας στο σκοτάδι την αντίληψη της για τον χώρο που την περιβάλλει.
   Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στην ακουστική οικολογία και τη μελέτη ηχογραφήσεων διαφορετικών ηχοτοπίων, θα υπάρξει πειραματισμός με την κίνηση και την παραγωγή ήχου ως εργαλεία προσανατολισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού βιότοπου.
Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε μια ανοιχτή εκδήλωση στους χώρους της Στέγης.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Άσκηση με Δόνηση: Αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της στο μυοσκελετικό σύστημα


Άσκηση με Δόνηση: Αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της στο μυοσκελετικό σύστημα

 

 

   Παρότι παραδοσιακά έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, παραδόξως, η δόνηση χρησιμοποιείται πρόσφατα για τη θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων και για να προστατέψει τους αστροναύτες από τις φυσικές επιδράσεις της μακροχρόνιας παραμονής στο διάστημα. Στο παρακάτω άρθρο θα γίνει από τους ειδικούς ανασκόπηση των ευρημάτων στην άσκηση δόνησης και θα εξεταστούν η αποτελεσματικότητα και η καταλληλότητα της ως παρεμβατική άσκηση.


Μετάδοση μηχανικών ταλαντώσεων

   Η δόνηση μπορεί να περιγραφεί ως μια μηχανική ταλάντωση που χαρακτηρίζεται από περιοδική εναλλαγή δύναμης, μετατόπισης και επιτάχυνσης (Rittweger, 2010). Η άσκηση δόνησης (ΑΔ), που συχνά αναφέρεται και ως ολική σωματική δόνηση (ΟΣΔ), μπορεί να ειδωθεί ως δυναμική ταλάντωση όπου η ενέργεια μεταφέρεται σε ένα αντηχείο (δηλαδή στο ανθρώπινο σώμα) από ένα ενεργοποιητή (δηλαδή την πλατφόρμα δόνησης). Αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν είτε ως κάθετη μετατόπιση είτε ως αμφίπλευρη δόνηση με την επιβάρυνση της δόνησης να εξαρτάται από τρεις κύριες παραμέτρους: 1) συχνότητα, αριθμό των κύκλων της ταλάντωσης (Hz), 2) το εύρος, την μετατόπιση της κίνησης ταλάντωσης από ένα σημείο ισορροπίας (mm) και 3) την επιτάχυνση (m.s-2), που προσδιορίζει το μέγεθος (Hawkey, 2012).

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κατάθλιψη: Προλαμβάνεται και Βελτιώνεται με τη Σωματική Άσκηση

Κατάθλιψη: Προλαμβάνεται και Βελτιώνεται με τη Σωματική Άσκηση

 

 



   Η σωματική άσκηση αποτελεί, για ορισμένους ανθρώπους, αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά, σύμφωνα με τρεις νέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα επιστημονικά έντυπα Preventive Medicine, Journal of Psychiatric Research και Neuroscience and Behavioral Reviews. 
   Πρόκειται για μετα-αναλύσεις, που αξιολόγησαν όλα τα πρόσφατα δεδομένα για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, και επιβεβαιώνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση έχει τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό που κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς απέναντι στην κατάθλιψη. 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Νευρική ορθορεξία: Εμμονή με την υγιεινή διατροφή



Νευρική ορθορεξία: Εμμονή με την υγιεινή διατροφή

 


Η νευρική ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή "υγιεινών" τροφίμων.

 
Μίλεσης Γιώργος M.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

    Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, δεν έχει καταχωρηθεί στο DSM-I, αν και έχει αναφερθεί από κάποιους ιατρούς. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Steven Bratman το 1997, έναν Αμερικάνο ιατρό, για να περιγράψει μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή ‘υγιεινών’ τροφίμων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εμμονή είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό ή ακόμα και θάνατο. Ο ίδιος ο Bratman περιγράφει την ορθορεξία ως ανθυγιεινή εμμονή με τρόφιμα που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως υγιεινά – κατάλληλα. Συνήθως οι ασθενείς αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή συντηρητικά, ζωικά τρόφιμα ή συστατικά που θεωρούν ανθυγιεινά. 
   Αν ο διατροφικός περιορισμός είναι πολύ σοβαρός, μπορεί να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις ή υποσιτισμός. Η απίσχναση των ατόμων που ακολουθούν ανάλογο μοτίβο διατροφής, π.χ. ωμοφαγία, μπορεί να φτάσει στα επίπεδα της νευρικής ανορεξίας. Η "ανορεκτική ορθορεξία" μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη νευρική ανορεξία. Παρόλ’ αυτά βέβαια, το υποκείμενο κίνητρο είναι τελείως διαφορετικό στις δυο περιπτώσεις: ενώ ο ανορεξικός επιθυμεί να χάσει βάρος, ο ορθορεξικός επιθυμεί να αισθάνεται υγιής.

 Διαγνωστικά κριτήρια

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ποιες μορφές άσκησης αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης;

Ποιες μορφές άσκησης αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης;






   Το τένις, το κολύμπι και η αερόβια γυμναστική είναι τα τρία είδη άσκησης που έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό ή άλλο αίτιο, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
    Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη, ανέλυσε στοιχεία για περίπου 80.300 ανθρώπους από την Αγλλία και την Σκοτία, κατά μέσο όρο 52 ετών, συσχετίζοντας το είδος σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα. Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση τους συμμετέχοντες επί εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απεβίωσαν 8.790 άτομα από διάφορες αιτίες (οι 1.909 από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο).

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Συμπεριφορές γονέων που αποτρέπουν τα παιδιά να είναι επιτυχημένα



Συμπεριφορές γονέων που αποτρέπουν τα παιδιά να είναι επιτυχημένα

 

 

   Σύμφωνα με μία έρευνα του Dr. Tim Elmore, οι γονείς κάνουν πολλά σημαντικά λάθη κατά την ανατροφή των παιδιών τους, τα οποία μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση τους από πολύ νωρίς καθώς επίσης και τις ευκαιρίες για επιτυχημένη καριέρα και προσωπική ζωή. Για την αποφυγή των ίδιων λαθών, ρίξτε μία ματιά παρακάτω:


1. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να πάρουνε ρίσκα

   Ζούμε σε ένα κόσμο όπου εγκυμονούν συνεχώς κίνδυνοι. Ο φόβος του να χάσουμε τα παιδιά μας, μας οδηγεί συνεχώς στην προκατάληψη «η ασφάλεια πρώτα». Έτσι, κάνουμε τα πάντα για να τα προστατεύσουμε. Είναι η δουλειά του γονιού άλλωστε. Ωστόσο, απομονώνουμε τα παιδιά από μία υγιή συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων και αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ψυχολόγοι στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι αν ένα παιδί δεν παίζει έξω και οι γονείς του δεν του επιτρέπουν  να ζήσει την εμπειρία ενός χτυπήματος , τότε αυτό το παιδί συνήθως έχει φοβίες ως έφηβος. Τα παιδιά χρειάζεται να πέσουν κάποιες φορές για να μάθουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Οι έφηβοι χρειάζεται να χωρίσουν από το αγόρι ή το κορίτσι τους για να εκτιμήσουν την συναισθηματική ωριμότητα η οποία κάνει τις σχέσεις να διαρκούν. Εάν οι γονείς αφαιρούν τους κινδύνους από τις ζωές των παιδιών τους, τότε υπάρχει η πιθανότητα τα παιδιά ως ενήλικες να εμφανίσουν αλαζονεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση.  


2. Τα διασώζουμε πολύ γρήγορα

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Βραβεύτηκαν οι Παραολυμπιονίκες του Rio 2016 από την Ε.Π.Ε. και την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ: Εκπρόσωπος του ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ στην εκδήλωση

Βραβεύτηκαν οι Παραολυμπιονίκες του Rio 2016 από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδια ΑμεΑ 

 Εκπρόσωπος του ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ στην εκδήλωση 

 

 

 

   Την ετήσια γιορτή του Παραολυμπιακού Κινήματος διοργάνωσε χθες, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3, βραβεύτηκαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατέκτησαν θέση στην πρώτη οκτάδα, κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


«Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών μας που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Να τιμήσουμε αυτούς αλλά και τους προπονητές τους, που επί μια τετραετία, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να είναι παρόντες στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού του 2016. Να τιμήσουμε και τους φίλους του Παραολυμπιακού Κινήματος, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους συνεργάτες μας που βοήθησαν τα μέγιστα προκειμένου οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Αλλά και κάποια  μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρέθηκαν στο πλευρό μας σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, αλλά και την έναρξη του νέου Παραολυμπιακού κύκλου με φόντο τους αγώνες του 2020 στο Τόκιο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.

   
Οι αθλητές που βραβεύτηκαν ήταν: