blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Αφιέρωμα στους ΠαραΟλυμπιακούς Αγώνες Νο4: Τί δεν ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στους ΠαραΟλυμπιακούς Αγώνες Νο4: Τί δεν ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Αφιέρωμα στους ΠαραΟλυμπιακούς Αγώνες Νο4: 

Τί δεν ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

 



   Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2016. Οι πιο δυνατοί αθλητές, οπλισμένοι με θέληση, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο Ρίο και θα δείξουν για ακόμη μία φορά ότι το αδύνατο πολλές φορές είναι δυνατό. Αλλά αυτό είναι γνωστό.
    Για εκείνους που δεν γνωρίζουν τα υπόλοιπα βασικά σημεία, o επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των Παραολυμπιακών Αγώνων, Φυσίατρος κ. Σπύρος Σπύρου, που συνοδεύει την ελληνική αποστολή (105 άτομα - 55 αθλητές) στο Ρίο μας αναλύει μερικά πράγματα:


«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν είναι άτομα με νοητική υστέρηση αλλά άτομα με λειτουργικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι πιάνουν στόχους-κριτήρια για να μπορέσουν να συμμετάσχουν», λέει ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας για να δείξει τη διαφορά από τα Special Olympics.
«Οι αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς είναι άτομα με κινητική αναπηρία και λειτουργικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή είχε μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αντίστοιχα έχει μια βλάβη στο χέρι του ή στο πόδι και μπορεί να είναι ένας αθλητής που μετά από ένα ατύχημα έμεινε παραπληγικός – δεν έχει δηλαδή την ικανότητα κίνησης στα κάτω άκρα και άρα βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο» συνεχίζει ο Σπύρος Σπύρου. 
    Επειδή δεν δίνεται η ανάλογη προσοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο κόσμος έχει συχνά την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές απλώς συμμετέχουν τιμητικά στα αγωνίσματα. Η αλήθεια είναι ότι ένας αθλητής πρέπει να προπονείται εντατικά και ακολουθεί ένα απαιτητικό πρόγραμμα του επιπέδου των Ολυμπιακών Αγώνων: ατελείωτες ώρες προετοιμασίας και σκληρή προπόνηση για να μπορέσει κάποια στιγμή να αγγίξει τους στόχους του.
Μάμαλος Παύλος: Άρση Βαρών σε Πάγκο
«Η προσωπικότητα αυτών των αθλητών που είναι αυτή η ιδιαίτερη προσωπικότητα του αθλητή που συνδυάζει πειθαρχία και εργατικότητα. Το λειτουργικό έλλειμμα που έχουν είναι σαν να μην υπάρχει για αυτούς και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που βλέπεις δηλαδή είναι ότι το αγνοούν και πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, τα δίνουν όλα στην κυριολεξία, δικαιώνοντας και όλους τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους και τους στηρίζουν» λέει πριν παραδεχτεί ότι πιστεύει πολύ στην ελληνική ομάδα: «Περιμένουμε μετάλλια στην κολύμβηση, στο boccia και στον στίβο. Πάντα όμως υπάρχουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις».

   Όσο για τις κατηγορίες που συναντά κανείς σε όλα τα αθλήματα; «Η ταξινόμηση στις διάφορες κατηγορίες γίνεται με βάση τον βαθμό αναπηρίας. Δηλαδή αν ο άλλος είναι ακρωτηριασμένος, αντίστοιχα στην κατηγορία αυτή που θα συμμετέχει στον στίβο θα μπουν και αθλητές περίπου με την ίδια αναπηρία, ώστε να μην έχει πλεονέκτημα κάποιος. Επιλέγουμε δηλαδή αθλητές με το ίδιο λειτουργικό έλλειμμα, με την ίδια περίπου αναπηρία, πράγμα που γίνεται μέσα από αξιολόγηση».
Πολυχρονίδης Γρηγόρης: Boccia
    Και ο ρόλος της ιατρικής ομάδας; «Εμείς τους προετοιμάζουμε εν όψει Παραολυμπιακών Αγώνων και βλέπουμε κλινικά την υγεία τους και όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σε επίπεδο αθλητριατρικής. Πάνω από όλα είναι αθλητές υψηλού επιπέδου που μπορεί να έχουν τενοντίτιδες, συνδεσμικές κακώσεις ή και πιο σοβαρούς τραυματισμούς. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε και στο θέμα της διατροφής τους, της ενδυνάμωσης, σε συνεννόηση πάντα με τους προπονητές τους. Επίσης φροντίζουμε για το φαρμακευτικό υλικό που θα έχουμε μαζί μας. Αν και εξυπηρετούμαστε και από την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, έχουμε το φαρμακευτικό υλικό και τα μηχανήματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε προγράμματα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας. Έχουμε τα αντίστοιχα μέσα, ηλεκτροθεραπείες, υπερήχους και ό,τι άλλο χρειάζεται και με την παρουσία τη δική μου και των φυσικοθεραπευτών τους βοηθάμε για τη γρηγορότερη δυνατή αποκατάσταση. Θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο», καταλήγει ο Σπύρος Σπύρου για να δώσει μια εικόνα από την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για μια τόσο μεγάλη επιτυχία: την επιτυχία της συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς  Αγώνες. 


Πηγη: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.