blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου προκαλεί απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου προκαλεί απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου (προμετωπιαίος φλοιός) προκαλεί αλλαγές στην πρόσληψη τροφής και απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα

 



  Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity.
     Συγκεκριμένα, η Δρ Μαρτζι Γκλουκ και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Νεφρικές Νόσους είχαν διαπιστώσει σε παλαιότερες μελέτες τους ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν μειωμένη στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των παχύσαρκων ατόμων μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
   Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου έχει σχετιστεί με τη ρύθμιση της συμπεριφοράς, τη γεύση και την ανταμοιβή. Έτσι, αποφάσισαν οι επιστήμονες να ζητήσουν από εννέα παχύσαρκα άτομα, με τυχαία επιλογή να υποβληθούν σε τρεις συνεδρίες εγκεφαλικής διέγερσης ή ψεύδο-διέγερσης για εννέα ημέρες με στόχο την αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι το οποίο και συνέβη. Αμέσως, μετά από κάθε συνεδρία οι εθελοντές είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό και αναψυκτικά. Το πείραμα επαναλήφθηκε για ακόμα εννέα ημέρες, χωρίς να αναφερθούν σημαντικές παρενέργειες από τους συμμετέχοντες. 
«Η μειωμένη δραστηριότητα στο αριστερό προμετωπιαίο φλοιό στα παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να εξασθενεί τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς και των τροφικών επιλογών, άρα μπορεί να αποτελέσει στόχο για την θεραπεία της παχυσαρκίας», εξηγεί η Δρ Γκλουκ. 
    Η ερευνήτρια σημειώνει ότι αν και σε επόμενες μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες, η εγκεφαλική διέγερση αποδειχθεί αποτελεσματική, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσει μέρος της θεραπείας της παχυσαρκίας.


Πηγή: health.in.gr


Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  

Obesity: A Research Journal (Volume 23, Issue 11, pages 2149–2156, November 2015), 

με τον τίτλο:


"Neuromodulation targeted to the prefrontal cortex induces changes in energy intake and weight loss in obesity"

Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε την περίληψη του άρθρου στα αγγλικά


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.