blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Κόροιβος ο Ηλείος: Ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης!

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Κόροιβος ο Ηλείος: Ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης!

 Κόροιβος ο Ηλείος: Ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης!




Ο Κόροιβος ο Ηλείος ήταν "μάγειρος"* στο επάγγελμα -θυσιαστής ιερών σφαγίων- και αθλητής από την Ήλιδα.

(*δε συμφωνούν όλοι οι ερευνητές)

   Κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός Σταδίου* στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ.. Ο αγώνας αυτός αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες και ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος ολυμπιονίκης. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας, περίπου 12χλμ νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας και πάνω του υπήρχε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του αυτή (1). Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στον λόφο Τούρλα έγινε τον προπερασμένο αιώνα (1845-1846). Πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα από τον L. Ross, με πολυάριθμο συνεργείο Ελλήνων εργατών. Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστεί ο τάφος του Κοροίβου (3)

[*Το Στάδιο ήταν μονάδα μέτρησης και υποδιαίρεσή του ήταν το πόδι του Ηρακλή, του εμπνευστή κατά πολλούς τον Ολυμπιακών Αγώνων: Αναφέρει ο Παυσανίας στα Ηλειακά Α” ότι όταν ο Ηρακλής, ο Ιδαίος Δάκτυλος, χάριν παιδιάς αγωνοθέτησε, αφού μέτρησε με τα πέλματά του το Στάδιον, επειδή ήταν πέντε οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι αγώνες λάμβαναν χώρα ανά πέντε έτη] (3)


Το Στάδιο της Νεμέας


Σύμφωνα με τον Παυσανία:

"Και αυτή είναι η απόδειξη. Την εποχή που διατηρούσαν την παράδοση των ολυμπιάδων, το έπαθλο ορίστηκε για πρώτη φορά για τον αγώνα δρόμου και το κέρδισε ο Ηλείος Κόροιβος. Δεν υπάρχει ανδριάντας του Κοροίβου στην Ολυμπία, αλλά ο τάφος του βρίσκεται στα σύνορα της Ηλείας. Στη δέκατη τέταρτη ολυμπιάδα, πρόσθεσαν και τον δίαυλο, στον δίαυλο ο Πισαίος 'Υπηνος κέρδισε τον κότινο και την επόμενη φορά ο Λακεδαιμόνιος Άκανθος νίκησε στον δόλιχο". (1)


Αρχαίοι Έλληνες Δρομείς

Ο Κόροιβος αυτός ταυτίζεται κάποτε με τον Κόροιβο τον ήρωα, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.

   Κατά την παράδοση, η πριγκήπισσα Ψαμάθη, κόρη του Κροτώπου, βασιλιά του `Αργους, γέννησε ένα νόθο γιο από τον θεό Απόλλωνα, τον οποίο εγκατέλειψε επειδή φοβήθηκε την οργή του πατέρα της. Αλλά τα σκυλιά του Κροτώπου βρήκαν και κατασπάραξαν το βρέφος. Τότε ο Απόλλων θύμωσε πολύ και έστειλε ένα τέρας, την Ποινή, για να τιμωρήσει το Άργος. Η Ποινή άρπαζε τα παιδιά από τις μητέρες τους. Εδώ εμφανίσθηκε ο Κόροιβος, που κατάφερε να θανατώσει το τέρας και να απαλλάξει τους Αργείους. Αλλά ο Απόλλων, τυφλωμένος ακόμα από την οργή για τον θάνατο του γιου του, τους έστειλε ένα φοβερό λοιμό, ώσπου ο Κόροιβος αναγκάσθηκε να μεταβεί στους Δελφούς για να εξαγνισθεί από τον Απόλλωνα. Η Πυθία τότε του είπε να πάρει τον ιερό τρίποδα και να φύγει. Εκεί όπου το ιερό τούτο σκεύος θα του έπεφτε από τα χέρια του είπε να χτίσει ένα ναό του Απόλλωνα και να μείνει εκεί. Ο τρίποδας του έπεσε από τα χέρια στα Γεράνεια Όρη και εκεί ίδρυσε ο Κόροιβος το ομώνυμο πόλισμα, τους Τριποδίσκους.

   Στην αγορά των Μεγάρων υπήρχε ο "Τάφος του Κοροίβου", με γλυπτή απεικόνιση του ήρωα να σκοτώνει την Ποινή. Κατά τη γνώμη του Παυσανία (Α΄ 43, 8) το άγαλμα αυτό ήταν ένα από τα αρχαιότερα έργα της ελληνικής Γλυπτικής.

Τον μύθο του ήρωα Κοροίβου τον επεξεργάσθηκε ο Καλλίμαχος στο πρώτο βιβλίο των «Αιτίων» του. (3)

Επίσης, κάποιες ιστορικές αναφορές λένε, ότι ο "δαφνοστεφανομένος έφηβος", που απεικονίζεται στο έμβλημα του Ολυμπιακού Πειραιώς, είναι ο Κόροιβος και είναι προϊόν έμπνευσης ενός εκ των ιδρυτών του, του αείμνηστου ήρωα αεροπόρου Νίκου Καμπέρου.(4)


Πηγές:

1. el.wikipedia.org 1

2. el.wikipedia.org 2

3. pyrron.blogspot.com

4. korivos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.