blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: "Η Δύναμη της Κατασκηνωτικής Ενσωμάτωσης 3": Kατασκηνωτικό πρόγραμμα παιδιών με και χωρίς αναπηρία ή ΕΕΑ!

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

"Η Δύναμη της Κατασκηνωτικής Ενσωμάτωσης 3": Kατασκηνωτικό πρόγραμμα παιδιών με και χωρίς αναπηρία ή ΕΕΑ!"Η Δύναμη της Κατασκηνωτικής Ενσωμάτωσης Vol.3"


ΤΕΦΑΑ Σερρών, Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φ.Α. / Yuppi Camp

 


"Η κατασκήνωση YUPPI CAMP και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του ΤΕΦΑΑ Σερρών, ΑΠΘ, σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν για τρίτη χρονιά κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες"!!!


   Η ένταξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Γενικά σχολεία είναι πλέον κοινά και θεσμικά αποδεκτή από όλους. Η κατασκήνωση αποτελεί όπως το σχολείο, ένα φορέα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των παιδιών και οφείλει να υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης.
    Στην κατασκήνωση της Yuppi Camp, ανταποκρινόμενοι στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές προκλήσεις, μέλημά μας είναι να αυτοβελτιωνόμαστε και να μετασχηματιζόμαστε διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτής της αδιάκοπης εγρήγορσης, σχεδιάσαμε και για το καλοκαίρι του 2019 ένα πρόγραμμα κατασκηνωτικής ένταξης παιδιών με και χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος συνεργαζόμαστε με επιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές & φοιτήτριες, επαγγελματίες του χώρου της αναπηρίας και την καθηγήτρια προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ, Χριστίνα Ευαγγελινού.
 
    Οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ελευθερίας είναι το δικαίωμα να κάνετε επιλογές για εσάς και για τα μέλη της οικογένειας σας. Ωστόσο, όσοι έχετε παιδιά με αναπηρία περιορίζεστε, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα χωρίς περιορισμούς, καθώς τα περισσότερα λειτουργούν ή διαχωρίζονται ως "ειδικά" προγράμματα. Σε αντίθεση με το σχολικό περιβάλλον,όπου σήμερα τα παιδιά με αναπηρία έχουν τη δυνατότητα, να φοιτήσουν σε γενικά σχολεία ισότημα με παιδιά χωρίς αναπηρία. 
   Οι κατασκηνώσεις, ως εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης, ΔΕΝ έχουν ακόμα υιοθετήσει μια παρόμοια φιλοσοφία ενσωμάτωσης.
    Γι’ αυτό το λόγο, η κατασκήνωση της Υuppi αποφάσισε και φέτος να σας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα κατασκηνωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, προσφέροντας στα παιδιά σας τη δυνατότητα να γίνουν μέρος μιας ποικιλόμορφης παιδικής και νεανικής κοινότητας. Να παίξουν με άλλα συνομήλικα παιδιά και όχι να διαχωριστούν ή να απομονωθούν σε "ειδικά" προγράμματα, λόγω της αναπηρίας τους. Βέβαια, κανείς από εμάς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια απλή διαδικασία. Αντίθετα, απαιτεί έμπνευση, γνώση, εμπειρία, δημιουργικότητα, προσπάθεια και τη δέσμευση για την ενεργητική συμμετοχή κάθε παιδιού στο πρόγραμμα. 
     Σ’ αυτή την πρωτοπόρα προσπάθεια συνεργαζόμαστε με μια καταξιωμένη ομάδα επιστημόνων από το ΑΠΘ και συγκεκριμένα με το εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Κοινός στόχος είναι η διαμόρφωση μια νέας αντίληψης, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους κατασκηνωτές μας.

Η Δύναμη των Στελεχών
 
   Στο ενσωματωμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα τα στελέχη και οι συνοδοί θα επιτελέσουν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης, παρέχοντας τις βέλτιστες υπηρεσίες, με κέντρο τον άνθρωπο και κατευθυντήριους άξονες τη Γνώση, την Ηθική, την Αισθητική και την Ψυχαγωγία. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των στελεχών και συνοδών σχεδιάστηκαν ώστε να εναρμονίζονται με τους στόχους και τη φιλοσοφία της κατασκήνωσης, που είναι η ικανοποίηση των κινητικών, μορφωτικών, κοινωνικών & συναισθηματικών αναγκών όλων των παιδιών.
Η εκπαίδευση των στελεχών μας ενσωματώνει δε αξίες που μας παρακινούν να...
είμαστε Υπεύθυνοι σε ό,τι αφορά στο έργο μας, φέρνουμε σε πέρας με ασφάλεια οτιδήποτε έχουμε αναλάβει, τηρώντας τους κανόνες οργάνωσης της κατασκήνωσης.  
είμαστε Αξιοπιστοι και ακέραιοι σε ό,τι κάνουμε, χωρίς κανένα συμβιβασμό.
λειτουργούμε άριστα και εφαρμόζουμε πιστά τις αρχές της παιδαγωγικής και του επιστημονικού μας πεδίου.
δουλεύουμε ομαδικά και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος και του αλληλοσεβασμού.

είμαστε καινοτόμοι και ενθαρρύνουμε κάθε τί καινούριο που έχει αξία, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική υλοποίησή του.

δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά τοποθετώντας τα στην καρδιά της λειτουργίας μας και το δείχνουμε έμπρακτα, διαμορφώνοντας θετικό κλίμα.

Η ομάδα που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα κατασκηνωτικής ενσωμάτωσης αποτελείται από:
  •  Στελέχη της κατασκήνωσης (Αρχηγός, Υπαρχηγός, Ομαδάρχες, Στελέχη αθλητισμού) & ψυχαγωγίας)
  •  Επιστημονικά Υπεύθυνη για το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των ΑμεΑ
  •  Συντονιστή για την υλοποίηση για το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των ΑμεΑ
  •  Στελέχη αθλητισμού & ψυχαγωγίας εξειδικευμένα στα ΑμεΑ
  •  μεταπτυχιακούς φοιτητές με ειδικότητα στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή

Η Δύναμη της Κατασκήνωσης Yuppi
   Η κατασκήνωση Yuppi Camp βρίσκεται στη Κρυοπηγή Χαλκιδικής, 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε μια ιδιόκτητη έκταση 40 στρεμμάτων, καλυμμένη με πράσινο, κοντά στην πεντακάθαρη θάλασσα της Κρυοπηγής.
   Οι εγκαταστάσεις είναι προσβάσιμες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και διασφαλίζουν ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες αντισταθμίζοντας τις όποιες κινητικές αδυναμίες. Ο ειδικός εργονομικός σχεδιασμός επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση των παιδιών σ’ όλους τους χώρους που αποτελούνται από: άνετα φιλόξενα σπιτάκια, σύγχρονο μαγειρείο, τραπεζαρία, ειδικές τουαλέτες και ντους που καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό, δυο πισίνες ειδικών προδιαγραφών, χώρους εικαστικής δημιουργίας θεάτρου, ζωγραφικής και κεραμικής, αμφιθέατρο για διαφορές εκδηλώσεις, γήπεδα ποδόσφαιρου, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, κανό, ποδήλατα θαλάσσης, φυσικοθεραπευτήριο και άριστα εξοπλισμένο ιατρείο και αναρρωτήριο, με γιατρό και νοσοκόμα όλο το 24ωρο.
   Στο πρόγραμμα κατασκηνωτικής ενσωμάτωσης θα συμμετέχουν συνολικά 50 νέοι και νέες κυρίως με Ν.Υ., Σύνδρομο Down και Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού από τη Βόρεια Ελλάδα ως επί το πλείστον. Θα μένουν σε σπιτάκια είτε μόνοι τους με συνοδό (αυτόνομη διαβίωση), είτε ανά ένα ή ανά δύο μαζί με το συνοδό τους σε σπιτάκια με παιδιά χωρίς αναπηρία.
 Πηγή: yuppi.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το (περσινό) φυλλάδιο σε μορφή .pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου