blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Η Άσκηση ως ανασταλτικός παράγοντας εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού

 

   Ένας περισσότερο ενεργός τρόπος ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει γρήγορο βάδισμα, κηπουρική, ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού, είναι δυνατόν να βοηθήσει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού μας λένε οι ερευνητές, μετά από έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αποτελεί την μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα σχετικά με φυσική δραστηριότητα και καρκίνο του μαστου και περιελάμβανε πάνω από 8000 περιπτώσεις γυναικών. 
    Η συγκεκριμένη έρευνα, αποτελεί μέρος μια ακόμα μεγαλύτερης έρευνας που διενεργείται από το European Prospective Investigation of Cancer (EPIC) και στο σύνολο της είναι η μεγαλύτερη έρευνα που συσχετίζει, διατροφή, τρόπο ζωής και καρκίνο...
 
   Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι όσο πιο αθλητικά δραστήρια είναι μια γυναίκα, έχει 13% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, από αυτές που δεν ασκούνται. Επιπλέον οι ερυνητές ανακάλυψαν, ότι και οι γυναίκες που ασκούνται μεν αλλα λιγότερο και με πιο μέτρια ένταση, έχουν και αυτές 8% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
   Ο Καθηγητής Tim Key από την Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στo Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Cancer Epidemiology Unit), ο οποίος εργάζεται στην συγκεκριμένη έρευνα λέει: "Αυτή η μεγάλη έρευνα, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, ακόμα και αυτής με μέτρια ένταση. Ακόμα, υπάρχουν  αποδείξεις ότι η άσκηση βοηθάει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στα έντερα. Στο μέλλον χρειάζοντα περισσότερες έρευνες, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε καταλάβουμε τον μηχανισμό που συσχετίζει όλους τους παράγοντες. 

    Το Υπουργείο Υγείας της Βρεττανίας συνιστά στους πολίτες να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά (2.5 ώρες) την εβδομάδα με μέτρια ένταση (π.χ. γρήγορο περπάτημα), αλλά μόνο το 39% των ανδρών και το 29% των γυναικών το καταφέρνουν. Η Sara Hiom, Διευθύντρια Πληροφόρησης στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Μεγάλη Βρεττανία λέει: "Ενώ το να διατηρήσει κάποια το σωματικό της βάρος και να κόψει τελείως το αλκοόλ, παραμένουν ακόμα οι δύο καλύτεροι τρόποι για μια γυναίκα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το να είναι πιο δραστήρια στον τρόπο ζωής της, έχει εμφανώς σημαντικό ρόλο και το κυριώτερο, δεν χρειάζεται να σου κοστίσει περισσότερο χρόνο και χρήμα"
"Δεν χρειάζεται να αθλήσαι σαν Ολυμπιονίκης, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το να παρακολουθούμε όλους αυτούς τους αθλητές που αγωνίζονται και κερδίζουν μετάλλια κλπ, μας ώθησε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στον καναπέ μας! Όπως η έρευνα επιβεβαιώνει, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εξωπραγματικό. Ως φυσική δραστηριότητα θεωρείται ακόμα και η κηπουρική, το να βγάλεις τον σκύλο βόλτα ή το να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού!
    Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούν να κάνουν όλη την διαφορά, όπως να ανεβαίνουμε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να πηγαίνουμε με τα πόδια στην δουλειά ή στο σχολείο (ή έστω κάποιο κομμάτι της διαδρομής), για ψώνια και όλα αυτά μαζί να τα προσθέτουμε στο τέλος της εβδομάδας"

Το να είναι ενεργητικές και δραστήριες (οι γυναίκες), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ως και 3000 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μόνο στην Μεγάλη Βρεττανία τον χρόνο.

Η συγκεκριμένη έρευνα του European Prospective Investigation of Cancer (EPIC), μελετά την καθημερινότητα και τις διατροφικές συνήθειες πάνω από μισό εκατομμύριο γυναικών από όλη την Ευρώπη. 
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το! 
Πηγή: www.ox.ac.uk 
 
Μετάφραση - Επιμέλεια:
Καθηγητής Ειδικής Φ.Α.
Προπονητής ΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.