Σελίδες

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης



Δευτέρα 5 Μαΐου 2020

   Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της δράσης αυτής, που γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑμεΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του “προσωπικού βοηθού” κ.α.
   Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑμεΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία. Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή τους στη ζωή, παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος. Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από τη δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζούνε και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.
Πηγή: giortazei.gr

Πώς θα επιτευχθεί η όμως η Ανεξάρτητη Διαβίωση;
  Η Ανεξάρτητη Διαβίωση, είναι δυνατή μέσω του συνδυασμού των διαφόρων περιβαλλοντικών και ατομικών παραγόντων που επιτρέπουν στους ανθρώπους με αναπηρία να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αυτό, περιλαμβάνει την δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους και να παίρνουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το που θα ζήσουν, με ποιον και πώς να ζήσουν. Οι υπηρεσίες, πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους και να παρέχονται με βάση την ισότητα των ευκαιριών, δίνοντας στους ανθρώπους με αναπηρία ευελιξία στην καθημερινή τους ζωή. Επιπλέον, η Ανεξάρτητη Διαβίωση προϋποθέτει ότι το δομημένο περιβάλλον και οι μεταφορές είναι προσβάσιμα, ότι υπάρχει διαθεσιμότητα των τεχνικών βοηθημάτων και η πρόσβαση σε προσωπική βοήθεια με βάση την τοπική κοινότητα. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι, η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι για όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητη από το επίπεδο των αναγκών υποστήριξής τους.
    Με βάση τους παραπάνω παράγοντες, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η λέξη "πρόσβαση", μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό ότι στη χώρα μας, στο κομμάτι της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είμαστε ακόμα πολύ πίσω, σε εμβρυακό στάδιο θα έλεγα. Χρειάζεται μια βαθιά τομή στην κυρίαρχη αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας ότι τα ΑμεΑ είναι σχεδόν αόρατα και σίγουρα ανήμπορα να κάνουν οτιδήποτε χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αυτός είναι άλλωστε και ο σημαντικότερος σκοπός όλων των σωματείων, φορέων ΑμεΑ και των επαγγελματιών υγείας, θεραπευτών, γονέων και φυσικά των ίδιων των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίο έχουν κουραστεί να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουν το αυτονόητο.

Στηρίξτε τα σωματεία και τους φορείς Ατόμων με Αναπηρία! 
Βοηθήστε να ακούγεται η φωνή τους δυνατά! 

Με εκτίμηση

Καθ. Ειδ. Φ.Α. – Προπονητής ΑμεΑ
Ιδρυτής “Eν Σώματι Υγιεί” 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.