Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα ΙΙI: Eπιληψία

Η Κατάλληλη Άσκηση για κάθε Νευρολογικό Νόσημα 

Μέρος Γ': Eπιληψία 

 


"Μιας και δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα λόγω καλοκαιριού, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε σε συνέχειες, τον κατάλληλο τύπο άσκησης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα νευρολογικής φύσεως. Συνεχίζουμε με το γ' μέρος, με την Επιληψία)"

   Η επιληψία δυστυχώς ακόμη φέρει το στίγμα της ψυχικής νόσου, ενώ δεν έχει καμία σχέση με ψυχιατρικό νόσημα. Μικρό ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει πως πρόκειται για μια διαφορετική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου (σε απλουστευμένη περιγραφή). 
   Για σένα που έχεις επιληψία η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση, να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που μας κάνουν χαρούμενους μειώνοντας τις παρενέργειες πολλών αντιεπιληπτικών φαρμάκων, να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και συνολικά να βοηθήσει να μείνεις χωρίς κρίσεις για μεγαλύτερο διάστημα. 

    Τα παραπάνω αποδεικνύει μελέτη σε γυναίκες με μη ελεγχόμενη επιληψία στη Νορβηγία, στις οποίες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των επιληπτικών κρίσεων με τακτική αεροβική άσκηση (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι) για 60 λεπτά, 2 φορές την εβδομάδα. Εντούτοις θα πρέπει να προσέξεις τα εξής, αν έχεις επιληπτικές κρίσεις (ακόμη και μικρές που λέγονται αύρες), που ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή:
  • Να φοράς πάντα γιλέκο-σωσίβιο στο νερό
  • Να έχεις μαζί σου κάποιο αναγνωριστικό μενταγιόν ή βραχιόλι, που να λέει ότι πάσχεις από επιληψία και ενδεχομένως τη φαρμακευτική σου αγωγή
  • Να ενημερώνεις τους ναυαγοσώστες ότι είσαι επιληπτικός
  • Να πίνεις αρκετό νερό και να μη γυμνάζεσαι νηστικός
  • Απαγορεύεται το scuba-diving, εκτός κι αν είσαι ελεύθερος κρίσεων (ακόμη και μικρών) για 5 χρόνια ( ή 3 χρόνια αν συμβαίνουν μόνο στον ύπνο) και χωρίς φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον 5 χρόνια (δηλαδή σύνολο 10 χρόνια χωρίς κρίσεις)
  • Το Kayak και το Canoe καλό θα ήταν να αποφεύγονται, γιατί σε περίπτωση που πάθεις κρίση και αναποδογυρίσουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού.
  • Εάν τυχόν πάθεις κρίση μέσα στο νερό αναζήτησε ιατρική βοήθεια, ακόμη κι αν αισθάνεσαι καλά. Μπορεί να έχει πάει νερό στους βρόγχους και να εμφανιστούν αργότερα συμπτώματα
 
 


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ:

Άθληση και Επιληψία I: Όροι και Προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

 

Άθληση και Επιληψία II: Αθληση και Παιδί με Επιληψία


Πηγή: iform.gr/ 


Ζησιμοπούλου Βάσω
Στρατιωτικός Ιατρός

Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής 251 ΓΝΑ

Νευρολόγος ΙΑΣΩ General

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.