Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η Θεραπευτική Άσκηση είναι απαραίτητη για τους λήπτες μοσχευμάτων νεφρού

        Καθημερινά στο εμαιλ του "Εν Σώματι Υγιεί" λαμβάνουμε ερωτήσεις από τους αναγνώστες μας που μας καλούν να δώσουμε απαντήσεις και συμβουλές σχετικά με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και ποια μορφή άσκησης ή ποιο πρόγραμμα αποκατάστασης τους ταιριάζει καλύτερα. Μια από αυτές τις ερωτήσεις αφορούσε, το είδος και την ποσότητα άσκησης που είναι απαραίτητη σε ασθενή μετά από μεταμόσχευση νεφρού. Ανατρέξαμε στην βιβλιογραφία (που δεν ήταν αρκετή) και παρουσιάζουμε σήμερα ένα άρθρο από το American Journal of Kidney Diseases με τίτλο:

 

 

 Η Θεραπευτική Άσκηση είναι απαραίτητη για τους λήπτες μοσχευμάτων νεφρού

 

      Οι λήπτες μοσχεύματος νεφρού είναι αναμενόμενο να συμμετέχουν σε δεκάδες δραστηριότητες αυτο-φροντίδας, όπως φαρμακευτική αγωγή, προσεγμένο διαιτολόγιο, χρήση αντηλιακών κρεμών και φυσικά σωματική άσκηση. Ωστόσο, ο ρόλος της άσκησης μετά την μεταμόσχευση νεφρού, παραδοσιακά δεν έχει επισημανθεί. Δεν υπάρχει ακόμα μια ενιαία γραμμή μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ανάγκη με την ποσότητα της άσκησης που χρειάζεται σε έναν ασθενή με μεταμόσχευση νεφρού. Άγνωστο παραμένει αν οι γιατροί στα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων συνταγογραφούν κάποιου είδους θεραπευτικη άσκηση στους λήπτες νεφρών. Σε ενα Νοσοκομείο για παράδειγμα, οι γιατροί ενημερώνουν τους λήπτες νεφρών ότι μπορούν να ασκηθούν, αλλά να μη σηκώσουν βάρη πάνω από 5 κιλά! 

 
       Το παρόν άρθρο εξετάζει τους λόγους που χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης για μεταμοσχευμένους ασθενείς και να προωθήσει γενικότερα την φυσική δραστηριότητα. Περισσότερο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για να βελτιωθεί η μετα-εγχειρητική πορεία της υγείας και η ποιότητα ζωής των ασθενών.


Οι λόγοι που επιβάλλουν τη συμμετοχή σε προγράμματα άσκσης


      Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα γενικότερα παρέχουν μια σειρά από οφέλη σε άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Έχει τεκμηριωθεί ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση σε άτομα με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μετριάσει τη σοβαρότητα των γνωστών παραγόντων κινδύνου για ασθένειες, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVDs). Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συστήνεται η άσκηση σε λήπτες μοσχευμάτων νεφρών:
       Πρώτον και πιο σημαντικό είναι ότι η καθιστική ζωή είναι από μόνη της παράγοντας κινδύνου για την υγεία. Η κακή υγεία από την καθιστική ζωή έχει επίδραση σε ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών δεικτών. Είναι πολύ πιθανό ότι οι λήπτες νεφρού, μπορούν να αποκτήσουν τα ίδια οφέλη από την άσκηση με τα υγιή άτομα. 


       Δεύτερον, μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από την άσκηση που επηρεάζουν άμεσα ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η κύρια αιτία θνησιμότητας μεταξύ των ληπτών νεφρικών μοσχευμάτων είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να βελτιωθούν από την τακτική άσκηση και την επίδραση της άσκησης στο σωματικό βάρος. Επίσης, είναι τεκμηριωμένο ότι τα κορτικοστεροειδή, που χρησιμοποιούνται ως μέρος της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, που περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, οστεοπόρωση και σαρκοπενία (απώλεια μυϊκής μάζας ). Η σωματική δραστηριότητα είναι προστατευτική για πολλούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
         Η εργασία του Painter και των συνεργατών του τεκμηρειώνουν τα οφέλη της άσκησης σε λήπτες νεφρού. Κλινικές έρευνες σε ασκούμενους λήπτες νεφρών έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αυξημένη ικανότητα άσκησης και ανοχή στον πόνο, αυξημένη καρδιοαναπνευστική αντοχή, καλύτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη και φυσικά βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.  Έτσι, η προπόνηση μπορεί να είναι ευεργετική για την ενίσχυση της φυσικής λειτουργίας του οργανισμού μετά την μεταμόσχευση και ουσιαστικά βελτίωση των αρνητικών επακόλουθων της λήψης κορτικοστεροειδών και της κακής φυσικής κατάστασης από τηχρόνια  αιμοκάθαρση. Επιπλέον, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αρνητικές συνέπειες που αποδόθηκαν στη σωματική δραστηριότητα σε λήπτες νεφρικών μοσχευμάτων. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν σθεναρά ότι η συνταγογράφηση άσκησης σε λήπτες νεφρού θα πρέπει να προωθηθεί ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη διατήρηση της υγείας και την επιβίωση των νεφρών τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να συστήσει τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα στους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για την μετεγχειρητική πορεία των ληπτών νεφρών. 
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία είναι αποτελέσματα σε μικρό αριθμό ασθενούν που κατεγράφησαν, είναι πιθανό να μπορούν να επεκταθούν σε όλους τους ασθενείς παγκοσμίως. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την άμεση σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση στα επίπεδα της κρεατινίνης ορού (αν και αυτό σχετίζεται με το βάρος), στην οξεία απόρριψη του μοσχεύματος, στη χρόνια νεφροπάθεια του αλλογενούς μοσχεύματος, στην επιστροδή στην αιμοκάθαρση και το θάνατο.  
    Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος, έναν παράγοντα κινδύνου τόσο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όσο και για επανα-μεταμόσχευση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών και είναι σίγουρο ότι υπάρχει η ανάγκη να βρεθεί ένα αρκετά μεγάλο δείγμα πληθυσμού μεταμοσχευμένων ασθενών, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει μια έρευνα με κλινική ομάδα και ομάδα ελέγχου.
        Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των ληπτών νεφρού δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια. Οι λήπτες νεφρού γενικά αυξάνουν τη φυσική τους δραστηριότητα (μέσω αναψυχής, αθλητισμού, αλλά και με τις δουλειές του νοικοκυριού) κατά τα πρώτα έτη μετά τη μεταμόσχευση, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους.
     Αν και οι αναφορές αυτές δεν δηλώνουν ξεκάθαρα αν αυτές οι βελτιώσεις στην φυσική κατάσταση πληρούν τα κριτήρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν υπάρχει λόγος να τις αμφισβητούμε [...]


Μετάφραση - Επιμέλεια:
Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M.Res.
για το "Εν Σώματι Υγιεί"



Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2005 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Kidney Diseases με τον τίτλο:  

Needed: Tailored Exercise Regimens for Kidney Transplant Recipients

και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ:



Διαβάστε ένα παρόμοιο άρθρο από το αρχείο μας:



Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.