10 χώρες που αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο υπέρτατος αθλητικός θεσμός, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται άκρως επεισοδιακός.
Από την αρχαία Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει ο απόλυτος αθλητικός θεσμός για όλο τον πλανήτη σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, όπου χώρες από όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να φέρουν τη δόξα πίσω στις πατρίδες τους με τη μορφή χάλκινων, αργυρών και χρυσών μεταλλίων.
Από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα, δεν έχουν λείψει τα επεισόδια μεταξύ κρατών και οι αποκλεισμοί. Είτε πρόκειται για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) που μοιράζει ποινές, είτε για τις ίδιες τις χώρες που αποφασίζουν να απέχουν, σχεδόν κάθε ήπειρος στη Γη έχει δει τουλάχιστον ένα από τα έθνη της να αποκλείεται από τον διαγωνισμό στην εκατονταετή ιστορία του. Έτσι, στην παρακάτω λίστα, μετράμε αντίστροφα δέκα φορές που χώρες αποκλείστηκαν από την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
1. Οι Κεντρικές Δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες που συμμετείχαν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, δεν ήταν πολύ πρόθυμες να καλέσουν τους υπεύθυνους για την πυροδότηση της αιματηρής παγκόσμιας σύγκρουσης. Με τους Αγώνες του 1920 να είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν από τότε που αναβλήθηκαν το 1916 λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες που αποτελούσαν την Κεντρική Αυτοκρατορία—Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία— απαγορεύτηκε να στείλουν τους αθλητές τους στην Αμβέρσα.
Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν πτοήθηκαν και η χώρα δημιούργησε τον δικό της αθλητικό διαγωνισμό το 1922. Με το όνομα Γερμανικοί Αγώνες Μάχης, οι εθνικοί αγώνες πολλαπλών αθλημάτων έλαβαν χώρα τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Η διοργάνωση διήρκησε μέχρι το 1937—σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, μέχρι που η Γερμανία κλήθηκε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ.
2. Γερμανία και Ιαπωνία
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 ήταν οι πρώτοι που είδαν χειμερινές και καλοκαιρινές διοργανώσεις στην Ελβετία και το Λονδίνο, αντίστοιχα, και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία και η Ιαπωνία αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς το 1948, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνες για υποκίνηση πολέμου.
3. Νότια Αφρική
Μία από τις πιο προβεβλημένες περιπτώσεις αποκλεισμού μιας χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αναμφίβολα αυτή της Νότιας Αφρικής. Καταγγέλλοντας το Απαρτχάιντ -ένα σύστημα θεσμοθετημένου ρατσισμού που επέτρεψε στη μειονότητα των λευκών πληθυσμών της χώρας να έχει πλήρη κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό έλεγχο για περισσότερα από σαράντα χρόνια – η ΔΟΕ απαγόρευσε στη Νότια Αφρική να συμμετέχει σε περισσότερες από δώδεκα καλοκαιρινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από το 1964 έως το 1988, η Νότια Αφρική αποκλείστηκε από τους Αγώνες, σηματοδοτώντας μια σχεδόν εικοσαετή απουσία.
4. Ζιμπάμπουε
Στους Αγώνες του Μονάχου το 1972 η ΔΟΕ απέκλεισε την τελευταία στιγμή τη Ροδεσία, γνωστή σήμερα ως Ζιμπάμπουε.
Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, η ΔΟΕ απέσυρε την πρόσκλησή της στη Ροδεσία μετά από πολιτική πίεση από την Κένυα, την Αιθιοπία και άλλα αφρικανικά έθνη που θεωρούσαν τη Ροδεσία παράνομο καθεστώς. Ως αποτέλεσμα, οι 44 αθλητές που είχε στείλει η Ροδεσία στο Μόναχο είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν τους Αγώνες μόνο από τις εξέδρες. Η Ροδεσία δεν θα επέστρεφε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 1980, όταν η χώρα υιοθέτησε τη νέα της ταυτότητα ως Ζιμπάμπουε.
5. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς*
(*δεν αποκλείστηκαν, αλλά μποϊκόταραν τους αγώνες)
Αν και δεν αποκλείστηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς μποϊκόταραν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα αρνούμενοι να συμμετάσχουν, με την αιτιολογία ότι πρέπει να πέσει φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
Ενώ η ιδέα δεν υιοθετήθηκε από άλλες κυβερνήσεις-μέλη του ΝΑΤΟ, η υποστήριξη για το προτεινόμενο μποϊκοτάζ από τον Αντρέι Ζαχάρωφ —έναν Σοβιετικό πυρηνικό επιστήμονα και διαφωνούντα— το βοήθησε να αποκτήσει δημοτικότητα. Η έκκληση του Ζαχάρωφ υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 1980, με την κυβέρνηση Κάρτερ να μποϊκοτάρει τους Αγώνες της Μόσχας ως μέρος των συνεπειών εάν η Σοβιετική Ένωση δεν εγκατέλειπε το Αφγανιστάν μέχρι τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, με τον Τζο Κλαρκ, Πρωθυπουργό του Καναδά εκείνη την εποχή, να τον υποστηρίζει.
6. Σοβιετική Ένωση και Ανατολική Γερμανία*
(*δεν αποκλείστηκαν, αλλά μποϊκόταραν τους αγώνες)
Μια άλλη απαγόρευση υψηλού προφίλ έγινε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες. Σε άμεση απάντηση στο μποϊκοτάζ των Αγώνων της Μόσχας το 1980 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, δεκατέσσερις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Γερμανία αποσύρθηκαν από τους Αγώνες του Λος Άντζελες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ως αποτέλεσμα, η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία ήταν τα μόνα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς. Παρά το μποϊκοτάζ, 140 χώρες παρακολούθησαν τους Αγώνες, ρεκόρ προσέλευσης εκείνη την εποχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία και τη Δυτική Γερμανία να μοιράζονται το βάθρο για τα περισσότερα μετάλλια.
7. Αφγανιστάν
Διακόσιες χώρες θα είχαν συμμετάσχει στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αν δεν είχε αποκλειστεί το Αφγανιστάν. Ως το μόνο έθνος-μέλος της ΔΟΕ που δεν συμμετείχε στους Αγώνες της Νέας Χιλιετίας, το Αφγανιστάν αποκλείστηκε λόγω της ολοκληρωτικής κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Επιπλέον, από το 1996 έως το 2001, το Αφγανιστάν καταπίεζε τις γυναίκες και απαγόρευσε τον αθλητισμό.
8. Ινδία
Η υποτιθέμενη εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα της Ινδικής Ολυμπιακής Ένωσης, Lalit Bhanot, στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2010 είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ινδία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.
Με το όνομα του Bhanot να συνδέεται με τους ισχυρισμούς για διαφθορά, μη ασφαλή κατασκευή και έλλειψη ασφάλειας στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2010, η ΔΟΕ απαγόρευσε στην Ινδία να αγωνιστεί στο Σότσι το 2014. Τούτου λεχθέντος, τρεις Ινδοί αθλητές είχαν ακόμη το δικαίωμα να αγωνιστούν ως Ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί Συμμετέχοντες, με την Ολυμπιακή σημαία να παίρνει τη θέση της σημαίας της Ινδίας στις τελετές έναρξης. Ωστόσο, η σημαία της Ινδίας θα κυμάτιζε στις τελετές λήξης, καθώς η απαγόρευση άρθηκε εν μέρει μέσω των Αγώνων όταν η Ινδική Ολυμπιακή Ένωση εξέλεξε νέο πρόεδρο.
9. Κουβέιτ
Μετά την επιστροφή του Κουβέιτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, η χώρα έλαβε και πάλι αποκλεισμό από τη ΔΟΕ στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Οι αθλητές του Κουβέιτ μπορούσαν να αγωνιστούν μόνο ως ανεξάρτητοι εκείνη τη χρονιά λόγω πολιτικών παρεμβάσεων στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας.
10. Ρωσία
Ίσως η πιο διαβόητη περίπτωση αποκλεισμού μιας χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όταν Ρώσοι κρατικοί αξιωματούχοι πιάστηκαν να παρέχουν στους αθλητές τους αναβολικά. Σχεδόν κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση έκτοτε έχει απαγορεύσει στη Ρωσική Ομοσπονδία να συμμετέχει λόγω παραβίασης της νομοθεσίας κατά του ντόπινγκ, με τη σημαντικότερη τιμωρία να προέρχεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ΔΟΕ αφαίρεσε από τη Ρωσία 43 Ολυμπιακά μετάλλια και απαγόρευσε στη χώρα να αγωνίζεται από τότε που κυκλοφόρησε το σκάνδαλο το 2016. Οι Ρώσοι αθλητές αγωνίζονται πλέον υπό την Ολυμπιακή σημαία, η οποία τους αναγνώρισε ως Ολυμπιακούς αθλητές από τη Ρωσία το 2018 και αθλητές της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής το 2021 και το 2022.
Πηγή: fortunegreece.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.