Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Τουριστικός Οδηγός "Easy Paths" για Άτομα με Αναπηρία

Τουριστικός Οδηγός "Easy Paths" για Άτομα με Αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα



Ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νέων με Κώφωση του Τορίνο που επιδιώκει να δημιουργήσει έναν τουριστικό οδηγό της Θεσσαλονίκης. 


Ο οδηγός θα αφορά χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος προσβάσιμους σε επισκέπτες με αναπηρία και γενικά εμποδιζόμενα άτομα. Προκειμένου η συμπεριληπτικότητα να γίνει και πραξη πέρα από λόγια θέλουμε στο open call για καλλιτέχνες(ο/η νικητης/τρια θα λάβει χρηματικό έπαθλο)που κάνουμε να συμμετέχουν και νέοι/ες με οποιαδήποτε μορφής αναπηρία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ “EASY PATHS” - ΣΚΟΠΟΣ: 

Ο συγκεκριμένος οδηγός επιθυμεί να συγκεντρώσει και να καταγράψει τους προσβάσιμους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του είναι να προσελκύσει και να διευκολύνει επισκέπτες/-πτριες με αναπηρία και τις οικογένειές τους, προερχόμενους/-ες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο οδηγός έχει ως στόχο να είναι πρακτικός, κατατοπιστικός κι εύχρηστος, περιγράφοντας με εύληπτο τρόπο και συνοπτικά τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Τα κείμενα και το συνοδευτικό υλικό του οδηγού (χάρτες και εικόνες) είναι σε προσβάσιμη μορφή, δηλαδή παρέχονται σε μορφές που επιτρέπουν σε κάθε άτομο να αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο «σε ίση βάση με τους άλλους» (UNCRPD). Προσβάσιμες είναι ιδανικά πληροφορίες οι οποίες: 

  • επιτρέπουν σε όλα τα άτομα να προσανατολίζονται εύκολα στο περιεχόμενο
  • μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά αντιληπτές και κατανοητές με διαφορετικά μέσα αντίληψης, όπως τα μάτια ή/και τα αφτιά ή/και τα δάχτυλα. Για τον οδηγό αυτόν, θα χρησιμοποιηθεί η γραμματοσειρά εύκολης ανάγνωσης “EasyReading”, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάγνωση των κειμένων από άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή/και με προβλήματα όρασης. Πιο συγκεκριμένα, ο οδηγός θα διαθέτει: 
1. πληροφορίες για την πόλη και την ιστορίας της. 

2. οδηγίες προσέλευσης (αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο λεωφορείο, πλοίο) και μετακίνησης μέσα στην πόλη (ειδική γραμμή ΟΑΣΘ, Λευκά Ταξί κ.λπ.). 

3. χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της παραμονής (κλίμα, γλώσσα, νόμισμα, συνήθειες, σημεία WIFI, InfoKiosk κ.λπ.). 

4. ειδική ενότητα για τα αξιοθέατα και τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος 

5. πληροφορίες για τοπικούς συλλόγους ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). 

6. χάρτες. 

7. κωδικούς Γρήγορης Απόκρισης ή QR Codes για γρήγορη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις.


Συμπληρωματικά, θα διαθέτει μία σειρά από σύντομες συμβουλές με τη μορφή ”DO’S & DONT’S” από τον ντόπιο πληθυσμό. Η ξενόγλωσση έκδοση θα περιέχει, επιπλέον, ένα σύντομο λεξικό με καθημερινές λέξεις και εκφράσεις, παραμερίζοντας -στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό- ακόμα και το εμπόδιο της γλώσσας. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο οδηγός θα διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, πολιτισμικά προσβάσιμη σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 32 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για άτομα με αναπηρία. 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η δομή του οδηγού και η απλουστευμένη γλώσσα συγγραφής του έχουν σκοπό να προσελκύσουν νεαρές ηλικίες, χωρίς αυτό, όμως, να αποκλείει και ηλικιακά μεγαλύτερους/-ες αναγνώστες/-στριες. ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο οδηγός αυτός επιδιώκει να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής, το οποίο θα συνδυάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και κατ΄επέκταση τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.