Σελίδες

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

15 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα "Λευκού Μπαστουνιού"

 15 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα "Λευκού Μπαστουνιού"
-Αναπτύχθηκε ως κίνημα επανένταξης ατόμων που τυφλώθηκαν κατά τον Α'Π.Π.-


Το "Λευκό Μπαστούνι"  είναι το στήριγμα, ο οδηγός, ο ανιχνευτής και ο συνοδοιπόρος του τυφλού...

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

   Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά λίγο μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στις Η.Π.Α., όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρώτος χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Το "Λευκό Μπαστούνι" είναι το στήριγμα, ο οδηγός, ο ανιχνευτής και ο συνοδοιπόρος του τυφλού αλλά και του ατόμου με προβλήματα όρασης, ο οποίος με δεξιότητα και με σωστούς χειρισμούς, ακόμη και με απλές κινήσεις ανίχνευσης έχει την δυνατότητα να αυτονομηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί  σε μεγάλο βαθμό. Δίνει την δυνατότητα στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και στους υπερήλικες με προβλήματα όρασης να πηγαίνουν στον προορισμό τους ανιχνεύοντας κινδύνους και εμπόδια και αποτελεί το σήμα κατατεθέν για αυτούς.

Διαβάστε εδώ: Προσαρμογές του μαθήματος της Σχολικής Φ.Α. για τη συμμετοχή μαθητών με τύφλωση και άλλα προβήματα όρασης

   Πέρα από την ανίχνευση εμποδίων όμως, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η ανατροφοδότηση που λαμβάνει ένας τυφλός από το μπαστούνι του ισοδυναμεί κατά αντιστοιχία από την ανατροφοδότηση που λαμβάνει ένα άτομο από την όραση του! Με απλά λόγια λοιπόν, το λευκό μπαστούνι αποτελεί τα «μάτια» ενός ατόμου με προβλήματα όρασης.   

Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα στα πεζοδρόμια διαφορετικού χρώματος πλακάκια. Πρόκειται για τον Οδηγό Όδευσης Τυφλών και εκτός από το διαφορετικό χρώμα, βασίζεται και στην διαφορετική υφή των υλικών κατασκευής, βάση αυστηρών διεθνών προδιαγραφών, οι οποίες πρέπει και να τηρούνται για να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για το περιβάλλον Στους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών επιβάλλεται η κατασκευή Οδηγού Όδευσης Τυφλών, πλάτους 0,40μ-0,80μ με διαφορετική υφή και χρώμα από το δάπεδο της Ελεύθερης Ζώνης Όδευσης Πεζών. Αυτό που απομένει σε εμάς είναι να κρατάμε αυτή την ζώνη ελεύθερη από εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.