Γνωρίστε το Para Snowboard!
Με αφορμή την αυριανή συμμετοχή του αθλητή μας Κωνσταντίνου Πετράκη, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας, στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ParaSnowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο της πόλης Pyha στη βόρεια Φινλανδία, ετοιμάσαμε ένα άρθρο για να μπορέσει το αθλητικό κοινό και κυρίως οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων, να γνωρίσουν το άθλημα!
Ιστορικά στοιχεία
Το άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στις Η.Π.Α. ήδη από τις αρχές του 2000, ως "προσαρμοσμένη χιονοσανίδα (adapted snowboard), και έδινε τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε αυτή την τόσο διασκεδαστική και εντυπωσιακή δραστηριότητα. Ο όρος "para" προστέθηκε αργότερα για να δηλώσει την αγωνιστική και παραολυμπιακή μορφή του αθλήματος.
Στις 2 Μαΐου 2012, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (International Paralympic Committee-IPC), επίσημα συμπεριέλαβε τo "para-snowboard" (παρα - Χιονοσανίδα στα ελληνικά), στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Sochi 2014, ως αγώνισμα του Αλπικού Σκι για άνδρες και γυναίκες. Eμφανίστηκε πιλοτικά, με τους αθλητές να φορούν προσθετικά μέλη και η τελική κατάταξη προέκυπτε από έναν αλγόριθμο που υπολόγιζε τον χρόνο κάθε αθλητή και τη σοβαρότητα της αναπηρίας του.
|
Κωνσταντίνος Πετράκης, αθλητής της κατηγoρίας SB-UL |
Καθώς το άθλημα είναι δημοφιλές, ανάμεσα στους νέους κυρίως, ήταν λογικό να εξελιχθεί ραγδαία και έτσι στους επόμενους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες PyeongChang 2018, εμφανίστηκε ως ανεξάρτητο άθλημα με δικά του αγωνίσματα, σύστημα ταξινόμησης και σύστημα πρόκρισης βάση διεθνούς ranking list.
Προς το παρόν υπάρχουν 3 κατηγορίες ταξινόμησης των αθλητών:
1. SB-LL1 (Snowboard Lower Limb 1): Για αθλητές με ακρωτηριασμούς πάνω από το γόνατο ή αναπηρία και στα δύο κάτω άκρα.
2. SB-LL2 (Snowboard Lower Limb 2): Για αθλητές με ακρωτηριασμούς κάτω από το γόνατο ή αναπηρία στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα, αλλά με μικρή απώλεια λειτουργικότητας.
3. SB-UL (Snowboard Upper Limb): Για αθλητές με αναπηρία ή ακρωτηριασμό στο ένα ή και στα δύο άκρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ισορροπία τους.
Αγωνίσματα Para Snowboard
Banked Slalom και Dual Banked Slalom (BS)
Οι αθλητές στο Banked Slalom κατεβαίνουν στην πίστα μόνοι τους με "αντίπαλο" το χρονόμετρο. Έχουν δύο προσπάθειες και στην τελική κατάταξη λαμβάνεται υπόψη η καλύτερή τους επίδοση. Σε κάποιους αγώνες, ο αθλητές αγωνίζονται σε μια παραλλαγή του BS, το Dual BS, στο οποίο οι αθλητές αγωνίζονται σε ζευγάρια και προκρίνεται αυτός που θα τερματίσει πρώτος ανεξαρτήτως χρόνου. Στη συνέχεια, ο αγώνας εξελίσσεται μέχρι να προκύψει το ζευγάρι που θα φτάσει στον τελικό.
|
Χαρακτηριστική πίστα Banked Slalom (La Molina, ESP) |
Snowboard Cross (SBX)
Οι αθλητές στο SBX (ή boardercross), αγωνίζονται σε τετράδες, ο ένας δίπλα από τον άλλον, σε μια διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει, άλματα, απότομες κλίσεις, αλλά και ευθείες. Νικητής αναδεικνύεται, όποιος αθλητής ουσιαστικά καταφέρει να κρατήσει τη μέγιστη ταχύτητά του, όσο το δυνατόν περισσότερο. Λόγω της φύσης του αγώνα, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι αθλητές να συγκρούονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, γι' αυτό το λόγο δεν κερδίζουν πάντα τα φαβορί! Για να καταλάβει κανείς τη μορφή της πίστας, μπορεί να φανταστεί μια πίστα αγώνων moto-cross, γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η σύνδεση των ονομάτων.
|
Αγώνας Snowboard Cross |
Πηγή: Wikipedia
Το Parasnowboard στην Ελλάδα!
Το άθλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόλις το 2017, σε ένα camp χειμερινών αθλημάτων που διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ στο Χ.Κ. Παρνασσού. Την ίδια χρονιά είχαμε και την πρώτη συμμετοχή δύο αθλητών σε διεθνείς αγώνες στην Ολλανδία. Εν τέλει, μόνο Κωνσταντίνος Πετράκης (κατηγορία SB-UL) κατάφερε και μπήκε στην ranking list της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και λίγους μήνες αργότερα, κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang, N. Κορέα, τον Μάρτιο του 2018, στους οποίους μάλιστα ήταν ο μοναδικός Έλληνας αθλητής και ταυτόχρονα σημαιοφόρος. Το Parasnowboard σαν άθλημα καλλιεργείται, λοιπόν, και επίσημα στην Ελλάδα, με το "Εν Σώματι Υγιεί" να είναι το μοναδικό αθλητικό σωματείο που έχει αθλητική αναγνώριση για το Parasnowboard από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.
|
Η ελληνική αποστολή στην PyeongChang2018
|
|
Δύο στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του Πετράκη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες |
Καραϊωσήφ Αλέξανδρος Καθ. Ειδικής Φ.Α. - Προπονητής ΑμεΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.