Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Iστορική διάκριση για το Ελληνικό Para Table Tennis!

Δύο μετάλλια στο ομαδικό του Iσπανικού Οpen, Iστορική διάκριση για το Ελληνικό Para Table Tennis


Με καμάρι και περηφάνια η Ελλάδα στάθηκε και στην Κόστα Μπράβα ανάμεσα στις χώρες, που βρέθηκαν στις απονομές των επάθλων, μάλιστα μία διάκρισή της προσέλαβε ιστορική διάσταση!
Στο ισπανικό όπεν που ολοκληρώθηκε χτες (22/3), κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο ομαδικό των ανδρών κι αυτό στην κλάση 6 των ορθίων πρόσφερε ξεχωριστά συναισθήματα. Με πολύ αξιόλογες εμφανίσεις ο Γιώργος Μουχθής και ο Μάριος Χατζηκυριάκος έφεραν το πρώτο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση για ομάδα, που έχει μόνο Έλληνες αθλητές στη σύνθεσή της! Στα 25 του χρόνια ο πρώτος, μόλις στα 18 ο δεύτερος, πιστοποιούν τη βελτίωσή τους κι αποτυπώνουν τη μεθοδική και αποδοτική δουλειά, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τους υπεύθυνους για το κομμάτι των Α.με.Α.. Δίπλα τους ένας ακόμα εξελίξιμος νεαρός αθλητής, o 20άχρονος Αλέξανδρος Διακουμάκος, που χάρισε στη χώρα το δεύτερο μετάλλιο από το τουρνουά στη ιβηρική χερσόνησο.
Το πήρε στην κλάση 10 (επίσης των ορθίων) όπου είχε συμπαίκτη τον Ιταλό Λορέντσο Κορντούα. Αυτές οι επιτυχίες ήρθαν ως δυνατή συνέχεια στο ασημένιο μετάλλιο της Φωτεινής Μπούσιου (αθλήτρια του ίδιου σωματείου, όπως και ο Διακουμάκος) πριν από λίγες ημέρες στο αντίστοιχο τουρνουά της Ιταλίας, επίσης στο ομαδικό (στις κλάσεις 1-2 με αμαξίδιο όπου είχε συμπαίκτρια την Τσιλτσιτραγιάκ Μπουτβανσίρινα από την Ταϊλάνδη). Και στα δύο τουρνουά ήταν στην τεχνική καθοδήγηση ο Πολυχρόνης Πολίτσης, προπονητής του Π.Α.Σ.Κ.Α. (σωματείο στο οποίο ανήκουν και οι τέσσερις αθλητές) και εξωτερικός συνεργάτης της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. Α.με.Α.).


Στην κλάση 6 των ανδρών σχηματίστηκαν πέντε ομάδες στην Κόστα Μπράβα κι έπαιξαν μεταξύ τους σε ενιαίο όμιλο. Η Ελλάδα υπέστη δύο ήττες στην αρχή, όμως συνέχισε με δύο νίκες κι έφτασε στο μετάλλιο. Ήταν δε, ιδιαίτερα αποτελεσματική στο διπλό όπου εμφάνισε τρία συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα. Στην πρεμιέρα καταγράφηκε ήττα με 2-0 από τη μικτή Ιταλίας/Κορέας. Δεν ήρθε εύκολα πάντως, καθώς και το διπλό χάθηκε με 3-1 σετ από τους Ματέο Παρεμζάν και Σε Χο Λι και στο ατομικό αμέσως μετά κάμφθηκε οριακά στα πέντε σετ από τον Ιταλό ο Χατζηκυριάκος.
Στη 2η αγωνιστική έγινε νέο ντέρμπι με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής/Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα λύγισε με 2-1. Μουχθής και Χατζηκυριάκος επικράτησαν στο εναρκτήριο διπλό των Φιλίπ Σέιντενφελντ/Ρόμπερτ Πέρι με 3-2 (και 11-9 το 5ο σετ), αλλά στο επόμενο ματς έζησε ανάλογη εξέλιξη σε βάρος του ο Χατζηκυριάκος. Κάμφθηκε από τον Πέρι με 3-2 σετ και 11-9 στο τέλος… Μόνο στο τρίτο ματς δεν μπόρεσε ο Μουχθής να κοντράρει τον Σέιντενφελντ.
Την Παρασκευή στην 3η αγωνιστική το ελληνικό δίδυμο σημείωσε σπουδαία νίκη με 2-1 εναντίον της Ιαπωνίας. Αρχικά επιβλήθηκε των Καζούκι Σικίνο/Γιούνκι Ιτάι με το ευρύ 3-0 σετ και το 1-1 έγινε όταν ο Μουχθής ηττήθηκε με 3-1 σετ από τον Σικίνο. Στο καθοριστικό τρίτο παιχνίδι ο Χατζηκυριάκος έχασε το 1ο σετ από τον Ιτάι, αλλά με σταθερά καλή απόδοση στα επόμενα σετ επικράτησε με 3-1. Ο Ιτάι βρίσκεται ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη, στο νούμερο 35 και πρόκειται για αποτέλεσμα, που θα βοηθήσει βαθμολογικά τον αθλητή μας μαζί με τις νίκες του από το όπεν της Ιταλίας την περασμένη βδομάδα (και κυρίως εκείνη κόντρα στον Αμερικανό Σέιντενφελντ, που είναι νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη Under 23 και 13 σε εκείνη των ανδρών).    
Το απόγευμα η ελληνική ομάδα διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην οικοδέσποινα Ισπανία. Έπιασε πολύ καλά στάνταρ απόδοσης, επιβλήθηκε με 2-0 κι έφτασε στον δύσκολο στόχο της. Το διπλό το κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση μολονότι ο ένας από τους δύο αντιπάλους, ο Αλμπέρτο Αλκαζάρ Σοάνε, φιγουράρει αυτό τον μήνα στο νούμερο 11 της κλάσης 6 στην παγκόσμια κατάταξη ανδρών. Στο επόμενο ματς ο Μουχθής επικράτησε σε αμφίρροπη αναμέτρηση του Φραντσίσκο Μάριο Ροντρίγκεθ με 3-2 σετ και το πρώτο μετάλλιο για αμιγώς ελληνική ομάδα σε διεθνές τουρνουά ήταν γεγονός. Ως τώρα τα μετάλλια στο ομαδικό έρχονταν σε συνεργασία με ξένους αθλητές και μάλιστα ήταν όλων των αποχρώσεων, όμως αυτή η διάκριση έχει άλλη βαρύτητα και ίσως σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή τη στιγμή το ιστορικό μετάλλιο αποτελεί επιβράβευση στο πλάνο, που είχε τεθεί από την Ε.Α.ΟΜ. Α.με.Α. το 2014, με τα δυο αυτά παιδιά να είναι κύριοι εκφραστές του. Η δουλειά προχώρησε από τον τέως ομοσπονδιακό προπονητή Πολυχρόνη Πολίτση και συνεχίζεται με πολύ καλή προοπτική από τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Μιχάλη Κατσικαδέλη, που πέρα από την επιστημονική κατάρτιση διαθέτει και μεγάλη εμπειρία (από καιρό άλλωστε, βοηθούσε ήδη σημαντικά, ως εξωτερικός συνεργάτης της ομοσπονδίας).
Στην κλάση 10 των ανδρών ο Διακουμάκος και ο Ιταλός συμπαίκτης του Λορέντσο Κορντούα αγωνίστηκαν στο 1ο προκριματικό γκρουπ. Είχαν 1 νίκη και 1 ήττα και προκρίθηκαν ως 2οι στην πρώτη 4άδα εξασφαλίζοντας παράλληλα θέση στα μετάλλια. Πάλεψαν για το κάτι παραπάνω και τελικά πήραν το χάλκινο μετάλλιο. Στο πρώτο ματς η μικτή Ιταλίας/Ελλάδας έχασε 2-1 από την Ισπανία 1. Στο διπλό ο Διακουμάκος και ο Κορντούα νικήθηκαν με 3-1 σετ από τους Μανουέλ Ρέγες/Χόρχε Καρντόνα. Αργότερα ισοφάρισε ο Ιταλός και ο Διακουμάκος ηττήθηκε εύκολα από τον Ρέγες. Το ελληνοϊταλικό δίδυμο ξεπέρασε στη συνέχεια τη Μεγάλη Βρετανία με 2-1. Πήρε το διπλό με 3-0 σετ απέναντι στους Τζακ Στοκντάλε/Ντίλαν Τίναν και πριν διαμορφώσει το τελικό 2-1 ο Κορντούα (3-1 τον Τίναν) ο Διακουμάκος λύγισε με 3-2 από τον Στοκντάλε. Προηγήθηκε με 2-0 κι έχασε όλα τα επόμενα σετ με διαφορά δύο πόντων!
Στα ημιτελικά η ομάδα έχασε με 2-0 από την Ισπανία 2. Οι διοργανωτές αποδείχτηκαν πολύ δυνατοί στη κατηγορία, καθώς στον τελικό προχώρησαν οι δύο ομάδες τους. Στο διπλό καταγράφηκε ήττα με 3-0 σετ από τους Άνχελ Γκαρίδο/Άντερ Σέπας (οριακά πάντως κρίθηκαν τα δυο πρώτα σετ) και αργότερα ο Έλληνας διεθνής κάμφθηκε με 3-1 σετ από τον Γκαρίδο.
Στο ομαδικό των γυναικών και τις κλάσεις 2-4 η μικτή Ισπανίας/Ελλάδας μετείχε σε ενιαίο όμιλο των 4ων ομάδων. Προσπάθησε για κάτι ουσιαστικό, αλλά υπέστη τρεις ήττες και τουλάχιστον για την Μπούσιου, που έχει αναπηρία για την κλάση 2, σίγουρα μέτρησε το γεγονός ότι αντιμετώπισε αθλήτριες από τις παραπάνω κλάσεις και συνεπώς με μικρότερο κινητικό πρόβλημα. Πάντως, αποκόμισε εμπειρίες και μπορεί από τη νέα της κατηγορία να κυνηγήσει και στο μέλλον καλά αποτελέσματα. Στην αρχή το δίδυμο ηττήθηκε από την ισχυρή Ινδία με 2-0. Εκτός από το διπλό η Μπούσιου έπαιξε κι ένα ατομικό κι έχασε από τη Σοναλμπέν Πατέλ με 3-0 σετ. Σήμερα το πρωί η ομάδα υποτάχθηκε με 2-0 στην ανωτερότητα της μικτής Κορέας/Ιαπωνίας, που είναι επικεφαλής. Στο διπλό Μπούσιου και Ρούμπιο έχασαν με 3-0 σετ από τις Γιουκίμι Τσάντα/Σου Γέον Σέο. Στην τελευταία αγωνιστική η μικτή Ισπανίας/Ελλάδας κάμφθηκε με 2-0 και από τη Βραζιλία. Στο διπλό ήρθε ήττα με 3-0 σετ από τις Τάις Σεβέρο Φράγκα/Μαρλιάνο Αμαράλ Σάντος και στην επόμενη συνάντηση η Μπούσιου έχασε με το ίδιο σκορ από τη Σεβέρο Φράγκα.

Πηγή: eaom-amea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.